5 P jednej pracovne: Nielen práca, ale aj pohovenie si v pohodlí a príjemné prostredie

08. 06. 2009
Zdieľať

Prišuchtať sa do práce pekne v papučkách a župane, to dnes už nie je žiadna zvláštna udalosť. Mnohí trávime prácou toľko času, že ak by sme si ho nerozdelili na „prácu v práci“ a „prácu doma“, rodina by nás poznala iba z fotografií. Nejeden našinec dokonca z pohodlia domácej pracovne úspešne podniká. Lenže pracovať doma – to nie je len tak! Aj domáca práca si žiada adekvátne pracovné prostredie. Pred takúto úlohu postavila pani Marta aj našu stálu spolupracovníčku, interiérovú dizajnérku Jasnu Opavskú.


5 P jednej pracovne: Nielen práca, ale aj pohovenie si v pohodlí a príjemné prostredie

200590
Daniel Veselský

Pracovňa pani Marty nemala byť popoluškou ukrytou niekde v kúte obývačky. Keďže pani Marta sa doma venuje práci naozaj naplno, venovala jej aj celú miestnosť. Tiež jej zariadeniu pripisovala zodpovedajúcu dôležitosť. Zariadiť pracovňu, a navyše nie klasickú – pánsku, ale dámsku a útulnú, nebola pre Jasnu požiadavka, aká sa v jej diári vyskytuje denne, ba ani prácu na tomto interiéri nezaradila dizajnérka medzi zvyčajné či bežné úlohy. Jasnino vysvetlenie bolo jednoduché: dôvera. „Pre pani Martu som postupne zariaďovala celý trojizbový byt – toto bola jeho posledná miestnosť. Naša spolupráca trvá vlastne už niekoľko rokov a za ten čas prerástla do priateľstva. Pani Martu už dobre poznám, preto bolo pre mňa jednoduchšie vytvoriť niečo presne šité jej na mieru. Aj ona mi dôverovala, pretože sa nám už spoločne podarilo zariadiť interiéry, v ktorých sa cíti veľmi príjemne. A podľa mňa sa to odrazilo aj na výsledku. Dohodli sme sa na koncepcii a potom sa už spoľahla na môj cit a skúsenosti a priveľmi do hotových návrhov nezasahovala. Najmä nekoncepčné zásahy počas realizácie totiž môžu výsledok úplne pokaziť – zmena proti pravidlám pripraví celok o pôvodnú logiku, takže na výsledku to potom poznať,“ vysvetľuje dizajnérka.


5 P jednej pracovne: Nielen práca, ale aj pohovenie si v pohodlí a príjemné prostredie

200585
Daniel Veselský

Zhmotňovanie predstáv

O štýle svojej pracovne mala pani Marta pomerne jasnú predstavu – mala byť oproti ostatným miestnostiam v byte o niečo menej moderná a viac klasická. „Nechcela nič veľmi moderné, pretože v strohom interiéri sa necíti dobre, ale ani úplnú klasiku – napokon takéto zariadenie by ani neladilo so zvyškom bytu. Žiadalo sa tu niečo na hranici klasického a moderného,“ uvádza nás Jasna do miestnosti aj do súvislostí. K praktickým požiadavkám patrili nároky na dostatok úložného priestoru na šanóny a pohodlný pracovný stôl. Jasna ich vyriešila jednoduchým masívnym nábytkom z bukového dreva namoreného na čerešňu: „Má síce jednoduché tvary, ale vďaka kvalitnému materiálu a premysleným detailom je v ňom zároveň cítiť nádych klasiky. Takýto nábytok prežije všetky štýly a ocenia ho aj ďalšie generácie,“ prechádza Jasna pohľadom po elegantných líniách fortieľne vypracovaných políc. Ďalšou veľkou výhodou bolo, že výrobca ponúka množstvo rôznych regálov a skriniek, z ktorých sa dalo zariadenie pracovne vyskladať presne na mieru priestoru. Pracovňa pani Marty však mala slúžiť nielen na prácu, ale aj na odpočinok – mala tu byť zóna určená na pohodlné čítanie a tiež sa mala dať v prípade potreby využiť ako hosťovská izba. Všetky tieto požiadavky splnila rozťahovacia pohovka, ako inak, decentne romantická a pohodlná v každej polohe. Pani Marta si potrpí na kvalitu a v tejto izbe si to pozorné oko všimne na každom kroku – na precízne vypracovaných detailoch nábytku, sofistikovanom systéme rozťahovania pohovky, kvalitných látkach, ktoré zdobia okná… Aj vďaka týmto detailom získal interiér nádych nadčasovosti.
 


5 P jednej pracovne: Nielen práca, ale aj pohovenie si v pohodlí a príjemné prostredie

200588
Daniel Veselský

Farby

Východiskom pre farebné ladenie miestnosti bola v tomto prípade podlaha, ktorá už bola v celom byte položená. „Pre čerešňové parkety sa nedalo vybočiť z teplých tónov. Našťastie, taliansky výrobca ponúkal masívny nábytok v takej škále odtieňov, ktoré do celého farebného zámeru zapadli,“ zasväcuje nás Jasna do logiky farebného riešenia. „Celý interiér je preto v teplých farbách, taký pokojný a útulný, podľa mňa aj veľmi ženský. Navyše, táto farebnosť je veľmi pochopiteľná – väčšina ľudí by sa vyľakala, keby som im navrhla izbu trebárs fialovo-zeleno-žltú, hoci interiér v týchto farbách môže byť naozaj pekný a zaujímavý. Naopak, keď poviem, že bude tehlovočervená s hnedou a škoricovou, takmer každý si vie predstaviť interiér v takejto farebnej kombinácii, v ktorom by sa cítil príjemne,“ vysvetľuje Jasna. Pri podobných pokojných kombináciách tón v tóne však treba dávať pozor, aby neskĺzli do fádnosti. Túto hrozbu odvrátila Jasna v Martinej pracovni pestrosťou textúr – kožené obaly na šanóny a škatule s textilným háčkovaným obalom miestnosť decentne oživili a zároveň vyzdvihli jej klasickú stránku. Podobne zaúčinkovala aj vzorovaná sedačka či jemne pruhovaný koberec.
 


5 P jednej pracovne: Nielen práca, ale aj pohovenie si v pohodlí a príjemné prostredie

200587
Daniel Veselský

Šperk na záver

V duchu Jasniných odporúčaní sa svietidlá do Martinej pracovne vyberali až celkom nakoniec. „Svietidlá sú ako šperk,“ hovorí dizajnérka, „preto ich treba vyberať, až keď je celý interiér hotový. Lampy totiž dokážu priestor vyzdvihnúť, ale môžu aj celý dojem znehodnotiť.“ Táto séria svietidiel upútala Jasnu zaujímavým dizajnom na hranici moderného a klasického, ktorý presne zapadol do koncepcie celého interiéru: „Lampy sú tvarovo veľmi jednoduché a moderné, ale vďaka materiálu – patinovanej mosadzi – majú zároveň jemne romantický nádych,“ približuje dôvody svojej voľby. Lampy sa navyše dajú stmievať, takže svetlo v pracovni môže byť podľa potreby viac alebo menej intenzívne. „Príjemne ma prekvapili aj svojou svietivosťou. Majú veľmi príjemné svetlo, ktoré izbu rozžiari, ale nebije do očí,“ uzatvára dizajnérka.
 

Nábytok: Jasna Design
Pohovka: Jasna Design
Svietidlá: Jorvik
Doplnky, koberec, stolička: kika
Textílie: Jasna Design

 

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

 

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: návrh interiéru pohovka pracovňa stôl
Zdieľať článok

Diskusia