Hygienické zlozvyky v kúpeľni: Ako sa im vyvarovať?

18. 08. 2017
Zdieľať

Kúpeľňa je často považovaná za najčistejšiu miestnosť v byte, či dome, respektíve by takou mala byť, keď tu prebieha naša očista. Avšak neraz je to úplne ináč.

Mikroorganizmy nevidíme, a tak si často myslíme, že všetko je v poriadku. Aké „kúpeľňové“ hygienické chyby robíme v našich domácnostiach najčastejšie?


Hygienické zlozvyky v kúpeľni: Ako sa im vyvarovať?

Hygienické zlozvyky v kúpeľni: Ako sa im vyvarovať?
isifa/shutterstock

Zubná kefka

Zubná kefka je pre každého nevyhnutnosťou, nie každý však vie ako sa o ňu starať. Veľmi dôležité je pravidelne kefku aspoň raz za mesiac vymieňať za novú – po chorobe by to malo byť automatickým ťahom. Kefky členov rodiny by sa nemali navzájom dotýkať. Samozrejme, každý musí mať vlastný pohárik alebo stojan na kefku. Po umytí zubov kefku dôkladne opláchnite a nezabudnite ju nechať na vzdušnom mieste vyschnúť. V prípade, že ju vlhkú uzatvoríte do nevetraného puzdra alebo do skrinky, vznikajú ideálne podmienky na množenie baktérií a kefka vám namiesto dôkladnej hygieny môže priniesť aj ochorenie.

Pozor! Ak máte spojenú kúpeľňu s WC a toaletu blízko zubných kefiek, používajte kryt na kefky s vetraním, aby ste zabránili kontaminácii.


Hygienické zlozvyky v kúpeľni: Ako sa im vyvarovať?

Hygienické zlozvyky v kúpeľni: Ako sa im vyvarovať?
isifa/shutterstock

Mnoho nesprávnych hygienických návykov sa točí okolo uterákov. Robíte pri nich chybu aj vy?

Spoločné vešiaky alebo vešiaky veľmi blízko

Uterák je každého osobná, intímna záležitosť, a preto by nikdy nemali byť zavesené tak, že sa navzájom dotýkajú. Tým spôsobom len vytvoríte mostík pre baktérie, ktoré ľahko z jedného uteráku prejdú na iný. I keď vám nemusia spôsobiť problém, druhý člen rodiny môže kvôli takémuto uteráku aj ochorieť. Navyše, ak máte uteráky vedľa seba, omnoho ťažšie sa vysušia, čo je ďalšia priaznivá vec pre rozvoj baktérií a iných mikroorganizmov. Optimálne je po použití uteráky nechať vysušiť na slnku tak, aby sa nedotýkali navzájom. 

 

Uteráky vymieňate len sporadicky

Domácnosti sú rôzne, ale vedzte, že existujú také, kde sa uteráky neperú ani po týždňovom používaní, dokonca ich domáci používajú celý mesiac. Ak uvažujete podobne aj vy, potom je vlastne zbytočné sprchovať sa. Prečo? Pretože, ak sa utriete do uteráku, v ktorom sú nazbierané baktérie z celého týždňa, dvoch, troch po sprche si ich zase dáte na vlastné telo… Možno sa vám to bude zdať prehnané, ale uteráky by ste si mali vymieňať raz denne, dokonca niektorí odborníci hovoria, že i dvakrát za deň. Špeciálne tie, do ktorých sa utierame celí, aj intímne partie. 


Hygienické zlozvyky v kúpeľni: Ako sa im vyvarovať?

Hygienické zlozvyky v kúpeľni: Ako sa im vyvarovať?
isifa/shutterstock

Používate jeden uterák a roky

Šetríte si svoj uterák, lebo keď ho dáte do prania, nebudete sa mať čím utierať? Ako dlho máte jednotlivé uteráky? Isteže možno aj vaši rodičia majú ešte uteráky, ktoré dostali do svadobnej výbavy, ale toto nie je tá správna cesta. Napriek tomu, že uteráky pravidelne periete nemali by ste ich používať večne. Každý by mal mať sadu uterákov a raz za rok – dva by ste ich mali zameniť za nové. Staré môžete použiť na čistenie dlážky, či ako handru alebo ako podnožku k vani. 

 

Používate veľa pracích prostriedkov

Poviete si, že pri praní uterákov je vhodnejšie použiť viac pracieho prostriedku, či aviváže, aby lepšie voňali, či boli lepšie vyprané? Okrem toho, že takto do uterákov pridáte viac chémie, čo sa môže prejaviť aj alergiami (špeciálne ak používate prací prach a nie gél), uteráky pri praní s nadmernou dávkou pracích prostriedkov zvyknú stvrdnúť a vlákna budú ostré. Nemusí byť príjemné používať takýto uterák, i keď niektorí tvrdia, že má to svoje výhody – napríklad pri masáži, či peelingu.

Tvrdnutie uterákov môže spôsobiť aj pranie v horúcej vode, ktoré je dôležité pri snahe o zbavenie sa mikroorganizmov. Pozor, nikdy neperte spolu uteráky, či utierky pri nízkych teplotách, takto dôjde len k premiešaniu baktérií, čo môže byť veľmi nebezpečné! Namiesto aviváže tiež môžete pridať ocot, ktorý pomáha zbaviť sa nežiaducich mikroorganizmov. 

Text: Sabína Zavarská
Foto: isifa/shutterstock

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: pracie prostriedky uteráky zubné kefky
Zdieľať článok

Diskusia