Záhradné grily vo veľkom teste: Ktorý zvíťazil?

25. 08. 2017
Zdieľať

Je to aktívny relax, pri ktorom sa všetko riadi podľa vášho tempa a nálady. Grilovačka na dvore môže byť kulinárskym dobrodružstvom pri drinku či opaľovaní, môže sa niesť v duchu spoločenskej udalosti alebo oslavy. Potrvá niekoľko hodín, kým v grile zhasne pahreba, ktorej žiara dáva surovinám tú fantastickú chuť.

Na rozdiel od opekania špekáčikov na ražni v lese od dobre stavaného grilu môžete očakávať oveľa viac. Ak je ohnisko kryté vekom, pečenie môže prebiehať z oboch strán súčasne. Kým na strane roštu sa cukry mäsa menia na vonný karamel, odvrátená strana sa priam dusí vo svojej vlastnej šťave. Podchvíľou hodíte očkom na teplomer, aby ste priškrtili niektorú z klapiek na dokonalé pečenie. Zelenina, mäso, ovocie, pizza, chlebové placky? V dobrom grile nič nie je nemožné. Ak príde na grilovanie, čaro momentu spočíva v dvoch veciach. Prvou je otvorený priestor okolo vás, aký vám neponúkne ani ten najpriestrannejší príbytok. Druhou sú úžasné vône, ktorým sa nadobro poddáte bez ohľadu na to, čo sa pečie na rošte.

Grilovanie môže byť expresným šprintom k rýchlemu občerstveniu, ale aj pôžitkárskym maratónom, pri ktorom môže trvať celé hodiny, kým si konečne vložíte do úst prvé sústo. Pokúste sa zhodnotiť svoj životný rytmus, aby ste si vybrali taký gril, ktorý s vami bude držať krok. Inak sa môže stať, že i ten najdokonalejší z modelov bude pre vás trpkým sklamaním. 

 

DOBRÉ RADY

Veľkosť

Nielen kapacita, ale aj výkon grilu sa odvíja od jeho veľkosti. Ak patríte medzi tých, čo si radi pochutia na správne ugrilovanom steaku, potom by ste mali hľadať gril, ktorý vám umožní vyšvihnúť teplotu na čo najvyššiu métu. Je veľký rozdiel v tom, či sa do grilu vmestí pol kilogramu uhlia alebo kilogram a pol. To pri grilovaní rýchlo spoznáte.

Regulácia

Brikety hrejú menej ako uhlie, rošt na najvyššej priečke je menej horúci ako na najspodnejšej. Takáto regulácia je však príliš slabá na to, aby ste grilovanie rebierok, krkovičiek, väčších kusov mäsa a hydiny v celku dostali pod kontrolu. Gril musí byť vybavený systémom vzduchových klapiek, ktoré riadia nielen prísun kyslíka, ale aj odvod spalín.

Komfort

Ak pre vás grilovanie nie je iba príležitostnou kratochvíľou, oplatí sa prihliadať na pohodlie. Pri grilovaní plátkov mäsa, údenín aj drobných porcií zeleniny je priam nevyhnutné, aby rošt siahal do výšky vášho pása. Ak je prinízko, budete musieť experimentovať s rôznymi podstavcami. 

Ekonomika

Ak konštrukcia grilu umožňuje uhasenie paliva zablokovaním prístupu vzduchu, za sezónu môžete ušetriť až polovicu nákladov na prevádzku. Vychladnuté palivo oddelíte od popola a máte štartovaciu dávku pre ďalší cyklus. Grily, v ktorých sa pahreba hasí vodou, zvyčajne dlho nevydržia. Plechy pri neprimeranej záťaži stratia odolnosť proti korózii.

Mnohé grily sú vybavené nádobou, do ktorej prepadáva z pahreby popol, ale len niektoré z modelov sú riešené tak, aby bolo vyprázdňovanie či manipulácia s nádobou skutočne bezproblémové. Neraz ide o barličku, ktorá funguje iba spolovice.


Weber Gril Master-Touch GBS

Weber-Stephen CZ & SK spol. s r.o.

Weber Gril Master-Touch GBS 

Šťavnatá pečienka z trojkilovej krkovičky, rebierka oddeľujúce sa od kosti, ale aj kurčatá so zlatistou kožkou a dokonalé steaky – takéto dobroty sme si pôžitkársky užívali z tohto grilu. Páči sa nám dokonalá regulácia teploty – pohnete pákou a teplota ide nadol, pohnete tou istou pákou a popol sa zmetie do zbernej nádoby. Príjemným prekvapením je aj rovnomernosť grilovania a pečenia, takže nikdy sa nestane, že spodok je spálený a vrch nedopečený. Prednosťou tohto modelu je, že vďaka modulárnosti a systémovému príslušenstvu bude s vami nepretržite rásť. Výškové predĺženie, otočný ražeň s motorčekom, liatinové rošty a nádoby či kameň na pizzu – možnosti sú neobmedzené. 

• rošt: 57 cm • regulácia: teplomer, dvojica prieduchov, poklop
• výbava: popolník, držiak veka, lopatky na popol, kolieska
• cena: 329 € 
www.weberstephen.sk

+++++


Mountfield Jamie Oliver Classic Premium

Mountfield Jamie Oliver Classic Premium
Mountfield

Mountfield Jamie Oliver Classic Premium

Vysoký výkon, slušná kapacita a teplota, ktorú viete dostať pod kontrolu. Rozkúrite starostlivo odmeranú dávku brikiet, na rošt uložíte štyri urastené kurčatá v celku, a keď na predlžujúci prstenec položíte veko, začne sa úžasná premena fádnej bielej hydiny na zlatistý poklad. Páči sa nám množstvo úložného priestoru, vďaka ktorému máte vždy všetko poruke – zapaľovač, palivo, ochucovadlá, náradie i pomôcky. V tomto grile sme absolvovali všetky techniky grilovania – od pozvoľného vypekania nad miskou s vodou cez prudké pečenie špízov na paličkách až po ryby v alobale. Ak hľadáte spoľahlivý gril na každý víkend v sezóne, máte favorita.  

Spodné prieduchy sa zvyknú upchať popolom a kúskami paliva, takže pri dlhých tepelných úpravách musíte byť na pozore, inak teplota bez dozoru klesne.

• rošt: 53 cm • regulácia: teplomer, dvojica prieduchov, poklop • výbava: popolník, držiak veka, výškový driek, kolieska • cena: 219 € 
www.mountfield.sk    

++++-


Lidl FloraBest FGW84B1

Lidl FloraBest FGW84B1
www.lidl.sk

    

Lidl FloraBest FGW84B1

 Vytiahnete ho na kolieskach z pivnice, vo vaničke rozpálite drevené uhlie a nasadíte rošt na jeden z piatich výškových stupňov. Vo chvíli, keď horúca žiara prehreje oceľovú mriežku, môžete sa pustiť do grilovania. Hlavnú úlohu hrajú údeniny, zelenina, tenké plátky mäsa, mletá hovädzina a tučnejšie rezy bravčoviny. Gril funguje taktikou zálesáckeho táboráka – vysoká žiara prudko pečie všetko, čo nad ňu umiestnite, a je iba na vašej zručnosti, aby ste všetko včas otočili. Páči sa nám praktický manipulačný priestor po boku a pod ohniskom.

Zabudnite na kurča v celku alebo odležané porcie chudšieho mäsa. Čo sa nestihne v prudkej žiare upiecť v priebehu 15 až 20 minút, to zaručene vyschne. A ak príde na zeleninu, určite ju vopred sparte horúcou vodou – neobschne.

• rošt: 52 × 30 cm, pochrómovaná oceľ
• regulácia: výškové nastavenie 
• výbava: ražeň, kolieska • cena: 24,99 € 
www.lidl.sk

+++-


Happy Green Globe II

Happy Green Globe II
www.mall.sk

Happy Green Globe II

Ak sa v lese radi oddávate grilovaniu na mriežke či v alobale, tento gril vám ponúkne podobný zážitok aj na dvore. Naplníte ho uhlím, rozpálite a vo chvíli, keď nasadíte mriežku nad pahrebu, môžete sa oddávať radovánkam v horúcej žiare. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o kotlový gril na kolieskach, v tomto prípade ide viac o dizajn ako o skutočnú funkčnosť.

Vnútorný priestor je útly, regulácia pomocou klapky nefunguje, a tak ste stále odkázaní na plný výkon bez možnosti tlmenia. Na rýchle opečenie špekáčikov, klobások a kuracích plátkov postačí, oveľa istejšie je však vyrobiť balíčky z alobalu, ktoré dokážete na rošte pomocou grilovacích klieští obracať.
 
• rošt: 42 cm, pochrómovaná oceľ • regulácia: žiadna 
• výbava: veko, kolieska • cena: 23,60 € 
www.mall.sk

+++

 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

text: Marcela Gigelová
foto: archív výrobcov, isifa/Shutterstock

Zdroj. časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Záhradná technika
Tagy: grilovanie záhradné grily
Zdieľať článok

Diskusia