Kuchyňa pod lampou

16. 07. 2009
Zdieľať

Odkedy Edison vynašiel žiarovku, svietime, ba priam žiarime do hlbokej noci. Umelé svetlo zaplavuje domácnosti podľa životného štýlu obyvateľov a ten sa premieta aj do intenzity a spôsobu osvetlenia našich kuchýň.


Kuchyňa pod lampou

208558
Schock

Vo väčšine domácností, ktorých rodinný život ide na plný výkon, sa svieti najviac v kuchyni. Od západu slnka až po posledný nájazd do chladničky sme čoraz častejšie pod dohľadom nielen lustrov, nástenných lámp, ale aj obľúbeného bodového osvetlenia. Atmosféru pohody vytvárajú stojacie, závesné a náladové lampy alebo umelé svetlo na doteraz nevídaných miestach v podobe svetelných obrysov nábytku alebo nepriameho osvetlenia, ktoré sa rozlieva trebárs z lineárnych žiariviek umiestnených za fabiónom (profilovaný alebo zaoblený prechod medzi stenou a stropom) či zníženým podhľadom. Pozor však na svetlo, ktoré sa odráža od stropu – môže odhaliť na jeho povrchu nedokonalosti, ktoré ostali po remeselníkoch.


Kuchyňa pod lampou

208559

Na prácu a na efekt

Z hľadiska bezpečnosti pri práci v kuchyni si správne osvetlenie zaslúži predovšetkým pracovná doska, varná plocha a drez. Svetlo by nemalo oslepovať. Podmienkou je dostatočná intenzita (do 500 lx) a rovnomerné osvetlenie bez vytvárania ostrých obrysov a tieňov na pracovných plochách (pomáha viacero svietidiel s nižším výkonom). Práca pri kuchynskej linke bude príjemnejšia, ak si na ňu posvietime rovinnými alebo lineárnymi svietidlami nainštalovanými pod horný rad skriniek alebo políc kuchynskej linky. Modernú kuchyňu si už nevieme predstaviť bez odsávača pár so zabudovaným osvetlením. Výhodou sú osvetlené zasklené skrinky, ktoré vytvárajú zaujímavé optické akcenty. Svetelné divadlo dopĺňajú osvetlené police. Výnimkou nie je ani kontaktné nasvietenie kontajnerových zásuviek a ďalších úložných priestorov kuchyne. Výrobcovia domácich spotrebičov osviežili dizajn elitných kúskov svetelnými lištami, ktoré majú útočiť na naše emócie. V jedálenskom kúte je stále najpríjemnejším spoločníkom výškovo nastaviteľné svietidlo s mäkkým svetlom a stmievačom s intenzitou do 300 lx. Dospelým spolustolovníkom zvyčajne vyhovuje spustenie svetla 50 až 60 cm nad dosku stola. Svetlo v kuchyni sa už neriadi iba kritériami praktickosti, ale stáva sa súčasťou kuchynskej scény a podľa vkusu domácich vytvára svojskú atmosféru. Čím veľkorysejšia plocha kuchyne a komfortnejšie rozloženie jednotlivých zón, tým viac sa treba postarať o dostatočný počet a usporiadanie svietidiel.
 

Intenzita osvetlenia alebo inak – výdatnosť svetla. Udáva sa v luxoch (lx). Koľko svetla a najmä s akou silou vpustíme do priestoru, ktorý chceme osvetliť, závisí od účelu miesta. Nad pracovnou časťou kuchynskej linky potrebujeme intenzitu aspoň 300 lx. Na náladové osvetlenie postačí svetlo s nižšou intenzitou.
Hospodárnosť. Súvisí s minimalizáciou celkových nákladov na osvetlenie: investičných aj prevádzkových. V čom je trik? Za radosť z nákupu lacnej lampy môžete platiť dodatočne a pravidelne. Osvetlenie, ktoré sa ukáže ako cenovo náročné pre vysokú spotrebu elektrickej energie, ušetrilo síce naše počiatočné investície, ale vo faktúrach za spotrebu si to statočne vynahradí. Energeticky úsporné zdroje svetla dokážu znížiť výdavky za osvetlenie až o 80 percent. Podľa písmena označujúceho zatriedenie do skupiny na základe energetickej náročnosti spoznáte, či ide o úsporný zdroj svetla. Kompaktné žiarivky majú označenie A alebo B, klasické žiarovky nanajvýš D.

Žiarovka nie je žiarivka

Zdrojom svetla žiarovky je rozžeravené vlákno. Preto tradičné žiarovky s volfrámovým vláknom vydávajú teplé svetlo. Žiaľ, okrem toho, že svietia, aj zbytočne hrejú. Žiarivka svieti vďaka elektrickému výboju v plyne. Fluorescenčné svetlo si pamätáme a ešte aj zažívame v kanceláriách a vo verejných priestoroch. Ak sa však rozhodneme pre úsporné kompaktné fluorescenčné žiarovky, ušetríme svietením pätinu energie. Aby sme to zasa nemali také jednoduché, odborníci upozorňujú na skutočnosť, že žiarivka so svojou relatívne vysokou cenou a päťnásobne vyšším svetelným výkonom je výhodná v miestnostiach, kde sa výdatne svieti bez častého zhasínania a zažínania. Jednoducho preto, že potrebuje viac času na to, aby sa rozžiarila na plný výkon. Navyše, časté obťažovanie vypínaním a zhasínaním skracuje jej životnosť. Nastavovať intenzitu osvetlenia žiarivky možno len v prípade, že počas inštalácie dostala do výbavy dodatočné elektrické zariadenie. To, čo uberá svetlu žiarivky na príťažlivosti, je chladný efekt. Najprirodzenejšie z umelého svetla sa tvári halogénové. Neskresľuje farby, naopak, pridá im na živosti, aj keď patria do spektra chladných farieb. Zvyčajne sú nízkonapäťové halogénové žiarovky upevnené na súbežných pružných lankách. Svetlá na lankách sa dajú presúvať a upravovať do rôznej polohy, a tak si prídu na svoje aj fajnšmekri svetla. Transformátor, ktorý je nevyhnutnou výbavou takéhoto osvetlenia, musí namontovať odborník. Osadenie svetelných zdrojov s nastaviteľným smerovaním do podhľadov nie je už nijakou novinkou – podobne ako zhotovovanie svetelných líšt alebo osvetľovacích ríms. Podhľadové svietidlá vrátane nástenných svietidiel vymodelujú priestor do pôsobivých akcentov.
 


Kuchyňa pod lampou

208565
Daniel Veselský


Kuchyňa pod lampou

208564
Daniel Veselský

Svetlo z digestora osvetlí kuchynský ostrov so zabudovaným varným centrom. (foto: Dano Veselský) Nad jedálenským stolom alebo módnym barovým pultom sa osvedčili svietidlá s tienidlom z matného skla. (foto: Dano Veselský)

Kuchyňa pod lampou

208563


Kuchyňa pod lampou

208562

V prípade, že ostrovná časť kuchyne slúži ako odkladacia a pracovná plocha, mal by sa nad ňou vznášať rad svietidiel. (foto a dizajn: Light Years) LED svetlo zabudované v sokli kuchynskej linky sa efektne rozlieva po podlahe a súčasne obteká obrysy kuchynskej linky. (foto a dizajn: Schock, predáva Best)

Máte strach z množstva vypínačov? A čo tak skúsiť centrálny ovládač, ktorý dokáže pritlmiť i rozjasniť jednotlivé okruhy – stačí nastaviť svetlo podľa predstáv a momentálne okupovanej zóny. A ešte maličkosť: nezabudnite, že inštaláciu elektrických rozvodov si treba premyslieť pred začatím rekonštrukcie, v novostavbe pred začiatkom dokončovacích prác. Určite skôr, ako sa začne stierkovať a maľovať. Ak vás osvieti až dodatočne, potom je tu ešte lišta na vedenie elektrických káblov. Nie je síce majsterkou sveta v kamufláži, ale takto sa môžete vyhnúť sekaniu steny aspoň do času, kým vás opäť nepochytí túžba po veľkých zmenách.
 

Žiarovky
• Najstarší zdroj svetla.
• Najmenej hospodárne – na svetlo premenia 5 percent spotrebovanej elektriny, ďalšia časť spotrebovanej elektriny vyhrieva okolie.
• Sú najlacnejšie.
• Využívajú sa tam, kde sa svieti krátky čas a nepravidelne. 
Halogénové žiarovky
• Sú úspornejšie ako bežné žiarovky.
• Použitie: sú príjemné na vytvorenie svetelných akcentov v interiéri (nasvietenie skriniek, umeleckých predmetov, príborníkov), sú vhodné aj na osvetlenie pracovnej plochy.
• Životnosť: trojnásobná oproti klasickým žiarovkám.
• Upozornenie: nefungujú bez klasického alebo elektronického transformátora.
 Žiarivky
• Pracujú na princípe nízkotlakovej ortuťovej výbojky (laicky: ide o neónky).
• V porovnaní s klasickou žiarovkou sú efektívnym zdrojom svetla – vyprodukujú rovnaké množstvo svetla s použitím menšieho množstva elektrickej energie.
• Zvláštne znamenie: jasné a kontrastné svetlo bez mihania.
• Použitie: na osvetlenie pracovného stola, v kuchyni; tam, kde sa kladie dôraz na optimálne využitie elektrickej energie.
• Životnosť: 8 000 až 10 000 hodín svietenia bez poklesu svetelného toku.
• Upozornenie: pri zariaďovaní interiéru sme limitovaní tvarom žiarivky.
Kompaktné žiarivky
• Až 80-percentná úspora elektrickej energie v porovnaní s klasickou žiarovkou (kompaktné žiarivky s integrovaným elektronickým predradníkom sú päťkrát účinnejšie). Inak povedané: kompaktná žiarivka s príkonom 11 W a životnosťou 10 000 hodín má výkon porovnateľný so žiarovkou s príkonom 60 W.
• Môžu mať tvar štandardnej žiarovky alebo sviečky.
• Výhoda: kompaktnými žiarivkami vieme nahradiť žiarovky bez výmeny pôvodných svietidiel.
• Nevýhoda: zväčša pomalší nábeh na plný svetelný výkon a vysoká cena, kvalitné sa rozsvietia bez blikania.
• Použitie: sú určené do priestorov, kde sa dlhšie svieti.
• Upozornenie: medzi vypnutím a zapnutím by mal byť časový odstup dve minúty a svetlo by malo horieť aspoň šesť minút; potrebujú voľné prúdenie vzduchu.  Svetlo vyžarujúce, teda LED diódy
• Zanedbateľná spotreba elektrickej energie.
• Životnosť LED diód je 50 000 až 100 000 hodín s minimálnou poruchovosťou vďaka zdokonalenému chladeniu.
• Samostatné diódy kupujeme na kusy alebo v podobe modulov rôznej dĺžky, prípadne flexibilných vodičov s integrovanými LED diódami.
• Počítačový program dokáže namiešať množstvo odtieňov zo štyroch základných farieb – teplej bielej, studenej bielej, červenej, modrej – a vďaka časovaču možno obmieňať ich intenzitu a kombinácie.
• Použitie: sú už neodmysliteľnou súčasťou moderných elektrospotrebičov a čoraz častejšie zdobia aj nábytok (tu postupne nachádza uplatnenie aj OLED – technológia elektroluminiscenčných diód, ktorú už netvoria jednotlivé svietiace body, ale svietiaci povrch).
• V podobe káblov, líšt a modulov ich možno zakomponovať do kuchynských liniek, podhľadov a podláh.
• Nevýhoda: nemožno ich pripojiť priamo na sieťové napätie, ale cez transformátor, majú nižší svetelný tok.

 

Rozloženie svetla nie je náhodné
Nedostatok svetla môže znížiť výkonnosť a schopnosť koncentrácie. Na vnímanie priestoru aj v jeho obmenách pri dennom osvetlení sme biologicky prispôsobení. Umelé svetlo vo vývoji ľudstva znamená možno len niekoľko minút z dlhého roka nášho človečenstva. Nevieme si už predstaviť naše večery výlučne pri praskajúcom ohnisku, sviečkach alebo petrolejovej lampe, ale práve preto a ešte pre krátky čas nášho prispôsobovania od vynálezu žiarovky narábajme so svetlom s potrebnou mierou a citom. Niektoré štúdie o našej schopnosti vidieť za šera uvádzajú zníženú schopnosť mestských ľudí vidieť pri ubúdajúcom dennom svetle a po zotmení. Dôvodom môže byť nesprávne osvetlenie v nočných hodinách a prelínanie denného života s nočným. Čo svietidlo, to iný „dostrel“. Na zmäkčenie prechodov medzi jednotlivými osvetlenými plochami môžu poslúžiť náladové – dekoratívne svietidlá. Ak miešate v jednom priestore svetlo zo žiariviek so svetlom zo žiaroviek, zachráni vás pred svetelným gulášom rovnaká farba svetla. Nie je vhodné, aby sa prelínalo studené svetlo s teplým.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Nezaradené
Tagy: kuchyňa lampy svietidlá
Zdieľať článok

Diskusia