Tepelné čerpadlá, ktoré sa osvedčili aj v extrémnych podmienkach

25. 09. 2017 Zdieľať

Najchladnejšie miesto vo Švédsku leží 235 km za severným polárnym kruhom. Ide o meteorologickú stanicu v Naimakke, kde teplomer nezriedka ukazuje aj
- 40 °C. Natrvalo ju obýva len jeden človek, 80-ročný meteorológ Ake. „Bol som osamelý, málokedy som mal návštevu,“ priznáva. Dostal preto výborný nápad, ako na exkurziu prilákať oveľa viac turistov.

Ake sa rozhodol v nehostinných podmienkach vyskúšať dve tepelné čerpadlá značky Vaillant. Najchladnejšie miesto vo Švédsku je odvtedy oveľa prívetivejším a zaujímavejším. „Chcel som svetu ukázať, že teplo a útulne môžete mať doma kdekoľvek na svete, dokonca aj keď bývate za polárnym kruhom,“ dodáva.
 

Na meteorologickú stanicu v Naimakke chodí viac návštev než kedysi.

Na meteorologickú stanicu v Naimakke chodí viac návštev než kedysi. zdroj: Vaillant
Vaillant Group Slovakia, s.r.o.


Na meteorologickú stanicu v Naimakke chodí viac návštev než kedysi.

Návštevníci sa cítia pohodlne

Prácu v meteorologickej stanici prevzal Ake po svojich rodičoch. Odvtedy sa však veľa zmenilo. Pri meracích prístrojoch dnes stojí futuristická kupola. V modernej meteorologickej stanici si Ake užíva komfort vďaka tepelnému čerpadlu flexoTHERM exclusive. Návštevy z nej obdivujú krásny výhľad na rozľahlé polia plné snehu a okolité lesy. V príjemnom teple im Ake rozpráva o práci meteorológa za polárnym kruhom. Zároveň si zo záujmom obzerajú tepelné čerpadlo. Ide o inteligentné zariadenie flexoTHERM exclusive s označením Green iQ, ktoré je v maximálnej miere ekologické a dokáže využívať každý z alternatívnych prírodných zdrojov tepla – zem, vodu alebo vzduch. Ake si vybral poslednú možnosť, pretože v náročných podmienkach za severným polárnym kruhom predstavovala najľahšie riešenie. Značka Vaillant nastavila týmto tepelným čerpadlom najvyššiu latku pre trvalo udržateľné tepelné technológie v celej Európe. Tepelné čerpadlo flexoTHERM exclusive patrí medzi najúčinnejšie zariadenia na trhu, má veľmi tichú prevádzku a môže sa pochváliť nízkymi prevádzkovými nákladmi. Bežne si ho ľudia dávajú do novostavieb, ale aj v rámci rekonštrukcií, najčastejšie do rodinných i menších bytových domov. V súlade s európskou smernicou ErP sa flexoTHERM exclusive zaraďuje do najvyššej energetickej triedy A++/A+++. Tepelné čerpadlo možno ovládať aj cez smartfón alebo tablet, jednoducho a pohodlne, prostredníctvom Wi-Fi a aplikácie multiMATIC. Jeho mimoriadne tichá, zvukovo optimalizová vonkajšia jednotka s názvom aroCOLLECT je nainštalovaná vonku, vedľa meteorologickej stanice. Vďaka dôkladnému tlmeniu vibrácií a efektívnej zvukovej izolácii je jej hlučnosť iba 42 dB.  
 

Meteorológ Åke má doma tepelné čerpadlo flexoCOMPACT exclusive.

Meteorológ Ake má doma tepelné čerpadlo flexoCOMPACT exclusive. zdroj: Vaillan
Vaillant Group Slovakia, s.r.o.


Meteorológ Åke má doma tepelné čerpadlo flexoCOMPACT exclusive.


Bývanie i práca za polárnym kruhom sú vďaka tepelným čerpadlám oveľa príjemnejšie.

Bývanie i práca za polárnym kruhom sú vďaka tepelným čerpadlám oveľa príjemnejšie. zdroj: Vaillant
Vaillant Group Slovakia, s.r.o.


Bývanie i práca za polárnym kruhom sú vďaka tepelným čerpadlám oveľa príjemnejšie.

Domov za polárnym kruhom

Podobné pohodlie s tepelným čerpadlom si Ake doprial aj u seba doma. Rozhodol sa pre zariadenie flexoCOMPACT exclusive zem/voda s označením Green iQ, ktoré umožňuje dosiahnuť najvyšší komfort na minimálnom priestore. Má totiž zabudovaný 185 l zásobník teplej vody a okrem vykurovania ho Ake využíva aj na prípravu teplej vody. Má kompaktné rozmery, inštalácia bola rýchla a presvedčila ho aj najnižšia hlučnosť spomedzi tepelných čerpadiel dostupných na trhu. Tepelné čerpadlo dosahuje výstupnú teplotu až 65 °C, má nízke prevádzkové náklady a pracuje veľmi spoľahlivo. Podobne ako predošlé tepelné čerpadlo, aj flexoCOMPACT exclusive možno ovládať cez smartfón. Ak aj vy uvažujete o tepelnom čerpadle pre váš rodinný dom, neváhajte. Značka Vaillant najnovšie na svojom webe ponúka novú službu – spracovanie odborného návrhu na inštaláciu tepelného čerpadla – nezáväzne a zadarmo. Viac sa dozviete na:
 
Zdroj: PR článok spoločnosti Vaillant Group Slovakia, s.r.o.
Kategória: Energia
Tagy: čerpadlá tepelné čerpadlá vaillant
Zdieľať článok