Rozvoňajte si svoj domov prírodou: 9 tipov, ako budete mať doma vždy sviežo!

26. 09. 2017
Zdieľať

Aj vy sa cítite najlepšie, keď máte čerstvo upratané a váš byť krásne sviežo vonia? Nemusí to byť len raz za týždeň! Šikovní obchodníci vymýšľajú stále nové a nové chemické vône, ktoré majú pripomínať les, more, levanduľu, klinčeky, či jazmín, pomaranč alebo citrón, ale mnohé látky v nich môžu škodiť nášmu zdraviu. Prečo nesiahnuť radšej po prirodzených spôsoboch, ktoré nám môžu rozvoňať byt?

Základom voňavého bytu je čistota – čistý byt nemá čím zapáchať. Preto, ak sa vo vašom byte či dome šíri pach, najdôležitejšie je nájsť jeho príčinu a odstrániť ju. Rozhodne a nesnažte prekrývať ho osviežovačmi. Síce možno zaberú, ale problém vo vašej domácnosti pretrváva a je veľmi pravdepodobné, že sa i zhoršuje.


Rozvoňajte si svoj domov prírodou

Rozvoňajte si svoj domov prírodou
isifa/shutterstock

Základné tipy, ako si udržať sviežosť v dome

1. Často vetrajte a vystavujte na slnko

Slnko je veľký prírodný deodorant. Vyvetrajte na slnku bielizeň po noci, periny, prikrývky, oblečenie, uteráky a po chvíli nadobudnú príjemnú sviežosť. Nevetraný alebo zle vetraný byt voňavý nikdy nebude. Navyše v ňom bude stáť vzduch a s ním aj rôzne vírusy a baktérie, čo sa veľmi ľahko môže odzrkadliť na vašom zdraví. Samozrejme, keď bývate na križovatke, vzduch v byte nikdy nebude mať také kvality ako v tichej lokalite, či v prírode.

 


Rozvoňajte si svoj domov prírodou

Rozvoňajte si svoj domov prírodou
isifa/shutterstock

2. Používajte kvalitné ventilátory

V kúpeľni, WC a v kuchyni sa oplatí investovať do kvalitných extrakčných ventilátorov, ktoré účinne odsávajú vlhkosť a sú prevenciou pred plesňami a nepríjemnými pachmi, ktoré s vlhkosťou súvisia. V mnohých domácnostiach síce majú nainštalované takéto ventilátory, ale ich nepoužívajú alebo len minimálne. Zapínajte ich vždy pri dlhšom varení, po sprchovaní či kúpaní. Pozor, nezabúdajte na to, že aj ventilátory majú svoju životnosť a tiež ich treba čistiť! Vhodné je pri vysávaní bytu vždy aj z nich odstrániť usadený prach, nielenže lepšie potom vyzerajú, ale budú aj účinnejšie.

3. Dbajte o vynášanie odpadkov

Veľmi častým zdrojom pachov v domácnosti sú odpadky. Je to síce možno trošku práce navyše, ale vždy po varení alebo vyhadzovaní väčšieho množstva zvyškov potravín, šúp z očistenej zeleniny, zvyškov po ovocí si dajme tú námahu a hneď vynesme smeti. Uprednostňujme menšie vrecia na odpadky, ktoré nás prinútia k tomu, aby sme ich častejšie vynášali, aby sa zbytočne nekopili. Najmä v letných horúčavách môže dôjsť k rozkladu zvyškov potravy veľmi rýchlo, čo sa postará o nepríjemný pach v celej domácnosti. Tiež je dôležitá pravidelná údržba a hygiena odpadového koša – či už ho máte vstavaný alebo nie. Môže byť tiež zdrojom mnohých nie veľmi príjemných baktérií. Aspoň dva-tri krát týždenne ich umyte teplou mydlovou vodou.

4. Ocot, citrón, jedlá sóda

Toto sú tri lacné, a pritom veľmi účinné prírodné deodoranty. Keď do malých misiek po celom dome umiestnite na plátky nakrájaný citrón, jedlú sódu alebo ocot, automaticky pohltia nežiaduce pachy a váš domov bude sviežejší.

5. Absorbent zápachu sa dá aj uvariť

Ak máte akútny problém so zápachom v domácnosti, ktorý sa nedarí ani dobre vyvetrať siahnite po tomto recepte: do malého hrnca vlejte hrnček vody a štvrť hrnčeka octu a nechajte povariť tridsať minút. Za ten čas by mal zápach vo vašej domácnosti pohltiť. 


Rozvoňajte si svoj domov prírodou

Rozvoňajte si svoj domov prírodou
isifa/shutterstock

6. Doprajte si vôňu pohody

Uvarte v šálke vody dve-tri lyžice mletej kávy a aj po uvarení nechajte kávu na platničke, nech naďalej rozvoniava vašim bytom. Vôňu môžete zintenzívniť pridaním škorice. Ak chcete  len škoricovú vôňu, povarte škoricu v troške vody. Samozrejme, piaty a šiesty tip najlepšie fungujú, keď je kuchyňa srdcom vašej domácnosti – keď je umiestnená v strede obytného priestoru.

7. Vyberajte kvalitné sviečky

Ak na osvieženie domova používate sviečky, dajte prednosť prírodným, vyrobeným z čistého včelieho vosku a čistých esenciálnych olejov. Ubezpečte sa, či knôty nie sú vyrobené z materiálu obsahujúceho kovy, napríklad nebezpečné a toxické olovo. Výrobcovia sviečok používajú olovo do knôtov preto, lebo ich to robí pevnejším. Ak sa neviete dopátrať tejto informácie, radšej si vyberte tie menej pevné.


Rozvoňajte si svoj domov prírodou

Rozvoňajte si svoj domov prírodou
isifa/shutterstock

8. Vytvorte si vlastné osviežovače

Nie je to nič zložité. Vyrobíte ich z vody a stopercentných éterických olejov podľa vášho výberu – citrónový, pomarančový, mätový, eukalyptový, vanilkový, levanduľový, či s vôňou niektorých drevín, na trhu je ich skutočne veľa. Naplňte striekaciu fľašu – napríklad takú ako používate na ostrekovanie rastlín – vodou a pridajte pár kvapiek vybraného éterického oleja, dôkladne pretrepte. Pozor, stačí len veľmi málo kvapiek, nakoľko sú veľmi silné. Podľa potreby nastriekajte do vzduchu v miestnostiach.

 


Rozvoňajte si svoj domov prírodou

Rozvoňajte si svoj domov prírodou
isifa/shutterstock

Éterický olej môžete aj nakvapkať na papier, ktorý dobre saje a nechať ho na podložke v miestnosti, v ktorej chcete mať príjemnú vôňu. Postupne sa bude uvoľňovať a vy máte zabezpečenú dlhodobú príjemnú vôňu. Takýto osviežovať má veľké uplatnenie v kúpeľni, či na WC, kde v malých priestoroch dobre vynikne.

Pozor! S éterickými olejmi treba opatrne, pretože môžu vyvolať alergické reakcie! Ak viete, že niekto vo vašej domácnosti je alergik, nepoužívajte ich. Taktiež ich nie je vhodné používať v tehotenstve.

9. Vyzdobte si domov kvetmi

Žiaden osviežovač nie je príjemnejší ako čerstvé kvety v domácnosti. Nemusia to byť len rezané kytice, môžete si vybrať interiérové rastliny, ktoré prinášajú príjemnú vôňu počas celej vegetácie alebo aspoň v období kvitnutia. Váš byt navyše získa ďalšiu estetickú hodnotu. Bylinky pestované v kuchyni sú tiež dobrou voľbou, mäta navyše odpudzuje hmyz, čo v lete isto uvítate.

 

SZ

Foto: isifa/shutterstock.com

Kategória: Relax
Tagy: prírodné osviežovače
Zdieľať článok

Diskusia