02. 10. 2017 Zdieľať

Vedeli ste, že slovo betón pochádza z francúzskeho slova „béton“? Slovník vám napovie, že ide o hmotu, ktorá vznikne zmiešaním štrku, cementu a vody. V súčasnosti snáď neexistuje stavba, kde by betón nebol použitý. Je to jeden z najpoužívanejších stavebných materiálov.

Kúsok histórie

Dodnes sa vedú diskusie, kam až siaha história betónu. Zmienky o ňom siahajú až do roku 7000 pred n. l. do oblasti Južnej Galiley alebo do čias Egyptskej ríše. Opätovné znovuzrodenie betónu nastalo počas Gréckej a Rímskej ríše. Práve Rimania zdokonalili výrobu betónu a použili ho na mnohých stavbách, ktoré stoja dodnes. Ďalší vývoj zaznamenal betón až v 18. storočí. A to bol už len krôčik k vystuženému betónu, ktorý otvoril staviteľom nové horizonty.


Ako betónujete vy?

2041831
Baumit, spol. s r.o.

Kde to len kúpim!

Počas stavby majú mnohí dilemu nielen o type betónu (ten máme väčšinou predpísaný v projekte), ale aj o tom, ktorý betón sa oplatí. Ísť tradičnou cestou lopaty a miešačky? Objednať veľký domiešavač? Alebo zbehnúť do stavebnín a nakúpiť betón vo vreciach? Jednoznačná odpoveď asi neexistuje. Pre každého môže byť to správne riešenie úplne iné.

Klasická cesta

Tí, pre ktorých je rozhodujúcim kritériom cena a majú dostatok času, alebo sú domácimi majstrami, ktorí radi vyskúšajú veci sami, často siahnu po klasickom spôsobe. Zmes betónu si vyrobíte zmiešaním štrku, cementu a vody v správnom pomere. Takýto betón je vhodné použiť len pre jednoduché stavby  a tam, kde postačuje nižšia pevnosť betónu. K výbave potrebujete miešačku a fúrik. Do miešačky nalejete vodu, pridáte kamenivo a postupne cement a štrk. Miešate až na požadovanú konzistenciu. Dobrý betón by sa mal v miešačke prevaľovať a po vysypaní do fúrika by mal vytvoriť tvar kužeľa. Neprežeňte to s vodou! Príliš veľa vody spôsobuje prašnosť betónu, drobenie a trhlinky.


Ako betónujete vy?

2041823
Baumit, spol. s r.o.

Domiešavač

Veľké stavby, nároky na kvalitu a úspora času nahrávajú výrobe čerstvého betónu v betonárňach. Na čase, príprave a betónovaní dokážete ušetriť približne 20 % v porovnaní s klasickou metódou. Hotová čerstvá zmes má zaručené zloženie z kvalitných surovín. Betón má garantovanú pevnosť a je certifikovaný podľa noriem. Nevýhodou je, že musíte objednať naraz veľké množstvo a tak nie je vhodný pre menšie stavby. Rovnako veľké vzdialenosti od betonárok navyšujú cenu za dopravu a môžu ovplyvniť aj kvalitu betónu.

Vrecovaný betón

Vrecovaný betón obsahuje suchú zmes kameniva, cementu a ďalších prísad pre lepšiu spracovateľnosť. Pred použitím ho stačí premiešať s vodou, či už v miešačke alebo elektrickým miešadlom. Finančne vychádza vrecovaný betón drahšie ako čerstvý betón z betonárky, ale pri menších plochách a drobných konštrukciách alebo práci v záhrade sa oplatí. Pre jednoduchšiu manipuláciu je dostupný v 25 kg baleniach a môžete ho použiť aj v ťažšie dostupnom teréne. Výhodou oproti ručne vyrobenému betónu je na mieru ušitá receptúra z kvalitných surovín, garantovaná pevnosť a vlastnosti. Zvyšné nepoužité vrecká ľahko uskladníte pre ďalšie použitie. 


Ako betónujete vy?

2041825
Baumit, spol. s r.o.

Betónujte „šup-šup“!

Kto hľadá rýchle riešenie, mal by sa poobzerať po rýchloschnúcom betóne. Práve Baumit FixBeton predstavuje betónovú zmes pre domácich majstrov aj profíkov. Napríklad osádzanie stĺpikov nikdy nebolo jednoduchšie. Betónovať môžete aj bez miešania. Suchú betónovú zmes postupne vrstvíte do pripravenej jamy s osadeným stĺpom a zalievate vodou z krhly. Povrch poslednej vrstvy vyhladíte hladidlom. Už po 3 minútach betón začína tuhnúť, po 5 minútach je stĺp fixovaný a po 24 hodinách zaťažiteľný. Nepotrebujete miešačku ani elektriku. Postačíte si s krhlou a odmerkou na vodu.

Betónujte s istotou!


Ako betónujete vy?

2041827
Baumit, spol. s r.o.

Text a foto: Baumit

www.baumit.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti Baumit, spol. s r.o.

Kategória: Materiály
Tagy: betón
Zdieľať článok