Montovaný dom na kľúč alebo klasický murovaný dom?

11. 10. 2017 Zdieľať

Na prvý pohľad už vôbec nepoznáme, akou technológiou bol ten či onen rodinný dom postavený. Nové technológie výstavby neustále pribúdajú a zdokonaľujú sa. Pozrime sa teda na výhody tých, ktoré by sme mohli charakterizovať ako modernu a klasiku. Áno, ideme porovnávať montované domy s murovanými príbytkami.

Neutíchajúcim hitom sú montované domy na kľúč

V súčasnej dobe sú najrozšírenejšie dva základné moderné typy montovaných stavieb. Prvým z nich sú ľahšie konštrukcie na báze dreva, druhým potom masívne, ťažké konštrukcie na báze betónu a prírodného kameňa.

Všeobecným charakteristickým znakom montovaných stavieb je výroba väčšiny dielov konštrukcii v „továrni“, pričom ich finálna kompletizácia prebieha už na stavenisku. A to platí aj pre montované domy na kľúč, ktoré sú stavané podľa individuálnych potrieb klienta od A po Z = vrátane vybavenia domu (okná, žalúzie, dvere, podlahové krytiny, strešná krytina či dokonca garážové brány).

Maximálna príprava priamo vo výrobe umožňuje docieliť vysokú kvalitu a presnosť dielov. Celá stavba je vďaka tomu jednoduchšia a finalizácia na stavenisku sa podstatne urýchľuje. Výsledok je častokrát kvalitnejší a o niečo lacnejší.


foto pixabay.com

Montovaný dom na kľúč alebo klasický murovaný dom?
pixabay.com


foto pixabay.com

Montované domy šetria 2 v 1 – váš čas aj peniaze

Montáž prebieha na mieste tzv. suchou výstavbou, eliminujú sa na minimum mokré procesy (je možné stavať i v zime) a tým aj dĺžka výstavby. Hrubá stavba sa dá postaviť priebehu niekoľkých dní vrátane strešnej konštrukcie. To znamená tiež nižšie náklady na hypotéku a súbežný nájom. Minimalizuje sa riziko vád a porúch, ktoré môžu spôsobiť nevhodné poveternostné podmienky behom dlhšej výstavby murovaného domu.

Kompletná montáž drevostavby vrátane strechy s klasickým krovom, otvorových výplní a vnútorných inštalácii trvá rádovo pár týždňov, nemalo by sa však pracovať počas dažďa. Pri stavbe sa stále viac používajú ekologické materiály. Montované domy TreeMont sú toho skvelým príkladom. Väčšina OSB dosiek obsahuje formaldehyd, preto sa v TreeMont rozhodli, že túto položku vylúčia pri konštrukcii obvodových stien. Pre dosiahnutie ideálnych konštrukčných vlastností obyčajný sadrokartón nahradili doskou Knauf Diamant. A keď sme už pri obvodových stenách – v porovnaní s klasickými murovanými domami majú montované domy na kľúč tenšie obvodové steny, preto môže byť vo výsledku obytná plocha na rovnakej zastavanej ploche o 10 až 15 % väčšia.


foto pixabay.com

Montovaný dom na kľúč alebo klasický murovaný dom?
pixabay.com


foto pixabay.com

Murované domy majú u nás tradíciu a tiež sa posúvajú dopredu

Mnohí zo záujemcov o rodinný dom stále nedajú dopustiť, odhliadnuc od najnovších technológií, na murovanú klasiku v podobe murovaného domu z tehál. Murované domy sú u nás najrozšírenejšie, pričom aby spĺňali súčasné tepelno-technické normy, tak sú obvodové steny stavané z novších materiálov (dierované tehly, dutinové keramické blogy a tvárnice).

Veľmi obľúbené sú napríklad tvárnice s dutinami vyplnenými tepelnoizolačným materiálom. Ich cena je však o niečo vyššia, skracujú však stavebný proces – nemusíte dom obkladať tepelnou izoláciou.

Súboj montovaný dom vz. murovaný dom nemá víťaza

Opomenieme skutočnosť, že ten kto miluje vôňu dreva si proste postaví drevostavbu. A tiež aj to, že ten, kto chce stavať nesmrteľné obydlie zvolí murovaný dom. Pri každej technológii je v hre celý rad ďalších „pre a proti“. Na záver sme vybrali tie základné.


foto pixabay.com

Montovaný dom na kľúč alebo klasický murovaný dom?
pixabay.com


foto pixabay.com

Montované domy – uspokoja toho, kto chce stavať jednoducho, rýchlo a bez väčších starostí. Hlavne vtedy, keď si záujemca vyberie montovaný dom na kľúč a nemá čas dohliadať na priebeh stavby. Drevený montovaný dom sa hodí tiež pre pozemok, kde nie je miesto na skladovanie stavebného materiálu a techniky. Montované systémy TreeMont s.r.o. sú nízkoenergetické (bez dodatočného zatepľovania). Nové technológie dokážu akumulovať teplo a tlmiť zvuk rovnako dobre, ako je tomu pri klasických domoch.

Murované domy – sú riešením pre tých, kto buduje rodinné sídlo na generáciu dopredu. Masívna, odolná a stabilná konštrukcia (tieto výhody môžeme tiež zaradiť k montovaným domom) predurčuje domu dlhú životnosť. Stavba spravidla trvá o niečo dlhšie, omietnutý dom však nevyžaduje takmer žiadnu ďalšiu údržbu.

Už teda viete, pre ktorý typ výstavby sa rozhodnete? Alebo ste už dom už stojí na dvore? Pozrite si na záver realizácie montovaných domov alebo sa s nami podeľte o vaše skúsenosti s montovanými domami v komentároch.

ZDROJ PR článok 

FOTO pixabay.com


 
Kategória: Materiály
Tagy: montovaný dom murovaný dom
Zdieľať článok