Stodola z pálenej tehly – novodobé poňatie krkonošského tradičného domu

20. 10. 2017
Zdieľať

Milan Jirouš je architekt, ktorému Krkonoše prirástli k srdcu. Navrhuje budovy v súlade s tamojšou architektúrou. Navrhol aj stavbu – stodolu, ktorá predstavuje novodobé poňatie krkonošského tradičného domu.

Inšpiráciou pri tvorbe mu boli stodoly s piliermi z pálenej tehly. Tie sú stavané bez okien s veľkými bránami, poprípade v kombinácii tehlových pilierov s doskovým debnením medzi piliermi a s posuvnými vrátami. Na to architekt jednoducho, no premyslene nadväzuje.


Stodola v Krkonošiach

Stodola v Krkonošiach
Milan Jirouš

Debnenie alebo vráta nahrádza veľkoformátovým tepelnoizolačným zasklením. Vďaka tomu, že ponecháva tehlové piliere, zostáva zachovaný aj charakter stavby. K tomu sa pridáva aj dnes populárne prepojenie exteriéru s interiérom stavby.


Stodola v Krkonošiach

Stodola v Krkonošiach
Milan Jirouš

A keď sú sklenené plochy prekryté drevenou konštrukciou pôvodných posuvných vrát, stavby s charakterom pôvodnej historickej stodoly znovuožívajú ako rekreačné či rodinné domy, penzióny a hotely.

 


Stodola v Krkonošiach

Stodola v Krkonošiach
Milan Jirouš

Bezúdržbovosť ako odmena za vernosť

Podstatou domu je celistvosť. Ako dom vyzerá zvonku, taký je aj vo vnútri. Tehlové murivo prechádza z exteriéru do interiéru vrátane dreva, kde sa v maximálnej miere uplatňujú masívne dubové zostarnuté a škrabané povrchy. Vďaka dobre zvoleným materiálom nepotrebuje dom žiadnu údržbu okrem umývania okien. Materiály sú trvanlivé a nevyžadujú dodatočnú impregnáciu ani nátery.

Viac sa o stodole dočítate na domztehly.sk

Kategória: Návšteva
Tagy: pálené tehly stodoly tehlové fasády tradičné domy
Zdieľať článok

Diskusia