Mária Vaškovičová: Krištáľové krídlo ovplyvnilo celý môj život

30. 10. 2017 Zdieľať

Krištáľové krídlo už po dvadsiaty prvýkrát hľadá osobnosti, ktoré v roku 2017 dosiahli niečo jedinečné. Mená laureátov vyhlásia na slávnostnom galavečere 21. januára 2018, v priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke. Ocenenie je výnimočné v tom, že to nie je anketa. O oceňovaných rozhoduje porota. Tohto princípu sa Krištáľové krídlo a jeho autorka a producentka Mária Vaškovičová drží už 21. rokov.

Čo vás viedlo k tomu, že osobnosti hľadá porota?

Pri anketách rozhoduje verejnosť. To spôsobuje, že sa oceňujú stále tí istí, prevažne mediálne známi. Krištáľové krídlo vyzdvihuje osobnosti, ktoré nie sú na prvý pohľad známe a píše sa o nich menej. Vo svojich odborných kruhoch sú uznávaní a majú za sebou pozoruhodné počiny. Zaslúžia si naše uznanie. Toto ocenenie možno získať iba raz. Nositeľ ceny má vo svojom profile na celý život titul Krištáľové krídlo.


Tvorivý a realizačný tím Krištáľového krídla za rok 2017.

Krištáľové krídlo už po dvadsiaty prvýkrát hľadá osobnosti, ktoré v roku 2017 dosiahli niečo jedinečné.


Tvorivý a realizačný tím Krištáľového krídla za rok 2017.

S novou dekádou ste obnovili aj zloženie členov poroty. Čo bolo dôvodom na túto zmenu?

Časť poroty sa obmieňa každý rok. Ocenené osobnosti sa v priebehu rokov postupne stávajú členmi poroty, majú vysokú charizmu a obohacujú našu prácu. Prirodzene prichádzajú nové ocenené osobnosti. V spoločnosti sa v rámci jednotlivých kategórií čas od času udejú zmeny a prídu aj noví ľudia. Na tieto zmeny prirodzene reagujeme aj my v porotách. Krištáľové krídlo nie je uzavretá komunita tých istých ľudí.

Vy sa Krištáľovému krídlu venujete posledných 21 rokov, no čoraz častejšie vídať aj vašu dcéru Katku. Je aj toto súčasťou zmien v Krištáľovom krídle?

Katka stále pri Krištáľovom krídle od jeho zrodu, takže to nie je až taká zmena. Vždy moju prácu ovplyvňovala a moja práca ovplyvňovala ju. Krištáľové krídlo a moja dcéra budú so mnou stále späté, a preto si to neviem inak predstaviť. Verím, že moja dcéra bude odhodlanou pokračovateľkou myšlienky Krištáľového krídla.

Náš rozhovor sa točí okolo zmien. Mnohí sa zmeny boja, veľakrát nám vyhovuje ísť v zabehaných koľajach, mať pohodlie. Ako vy vnímate zmenu?

Vychádzam z vlastných postrehov a skúseností. Spoločnosti, ktoré nereagujú na personálny vývoj alebo technický pokrok, neskoro zbadajú, že ich konkurencia dobieha alebo dokonca aj preskakuje. Každú, aj keď menšiu zmenu, považujem za obohatenie. Je to posun a výzva hľadať niečo nové.  Veľakrát sme sa o tom presvedčili aj pri samotných nomináciách v kategóriách Krištáľového krídla. Pravidelne sa stáva, že objavy poroty sú príjemným prekvapením.

Krištáľové krídlo vyzýva: premeňme sny na hodnoty. Ktorý z vašich snov sa premenil na hodnotu?

Pre mňa je to práve Krištáľové krídlo. Nebolo len jednorazovým podujatím, ale z neho samotného sa stala celoživotná hodnota. Som rada, že sa vyformovalo aj do filantropického rozmeru. Ako šiel čas, videla som mnoho príležitostí v tomto priestore na zmenu k lepšiemu. Krištáľové krídlo neostalo len pri oceňovaní výnimočných osobností, ale pomáha tam, kde nebolo toľko životného šťastia. S konkrétnou pomocou množstva laureátov, nominovaných, obchodných partnerov, ľudí, ktorí veria týmto myšlienkam, môžeme prostredníctvom Nadácie Krištáľové krídlo tieto idey a sny premieňať na konkrétne činy.

Máte ešte nejaký nesplnený sen?

Jeden z nich sa mi práve plní v podobe knihy Sny premenené na hodnoty. Krištáľové krídlo ovplyvnilo celý môj život. Ocenené a nominované osobnosti, takmer všetci porotcovia či predstavitelia bývalých obchodných partnerov sa mi čas od času prihovárajú na ulici, na rôznych kultúrnych a spoločenských podujatiach, mnohí mi píšu. Slovenské národné divadlo je po dvadsiatich rokoch už primalé na to množstvo osobností, ktoré by si zaslúžili každoročné pozvanie na galavečer. Touto knihou im za všetko úprimne ďakujem.


Mária Vaškovičová

Krištáľové krídlo už po dvadsiaty prvýkrát hľadá osobnosti, ktoré v roku 2017 dosiahli niečo jedinečné.


Mária Vaškovičová

Web: http://kristalovekridlo.sk/

Online nominácia: http://kristalovekridlo.sk/kristalove-kridlo-2/online-nominacia/

Facebook: https://www.facebook.com/kristalovekridlo/

Porota v 21. ročníku: http://kristalovekridlo.sk/21-rocnik/porota-2017/

Štatút Krištáľového krídla: http://kristalovekridlo.sk/21-rocnik/statut-2017/

Kategória: Aktuality
Tagy: krištáľové krídlo
Zdieľať článok