Kuchyňa v detaile

08. 04. 2011
Zdieľať

Ak ste sa dostali pri navrhovaní novej kuchyne do bodu, keď ste už zvládli dispozíciu miestnosti a rozloženie spotrebičov, máte premyslený dizajn a farebnosť nábytku, nastáva možno pre niekoho zbytočná, ale pre radosť z varenia dôležitá kapitola – vybavenie a usporiadanie vnútorných priestorov skriniek a spôsoby prístupu do úložných priestorov.

 

 

Naše babičky to mali v tomto okamihu oveľa ľahšie, existovalo len málo možností, ktoré sa väčšinou končili pri poličkách a klasických otváracích dvojkrídlových dvierkach na kuchynských skrinkách. Výnimkou boli horné skrinky v sekretári s posuvnými sklami. Nás však nemusí bolieť chrbát a hlava pri neustálom zohýnaní sa k spodným skrinkám a hľadaní toho správneho hrnca kdesi v kúte. Dnešok priniesol moderné spôsoby a nové možnosti. Tak sa na ne pozrime.

Neprispôsobujte sa, prispôsobte si

Sami najlepšie viete, čo chcete v kuchyni robiť a ako by mala vaša kuchyňa vyzerať. Pre optimalizáciu pracovných procesov, skrátenie vzdialeností a úsporu času je dôležité dobre si premyslieť spôsob a miesto uloženia všetkých predmetov. Snažte sa veci skladovať čo najbližšie k miestu, kde ich používate, napríklad hrnce a panvice v blízkosti sporáka, taniere a šálky neďaleko jedálenského stola a umývacie prostriedky v dosahu drezu. Odborníci, ktorí sa zaoberajú analýzou využívania kuchyne v praxi, odporúčajú usporiadanie kuchyne v takomto poradí: miesto na prípravu pokrmov, varná doska alebo sporák, miesto na umývanie riadov a nakoniec odkladacia plocha. Z toho plynie aj riešenie vnútorných úložných priestorov v kuchynských skrinkách.


Kuchyňa v detaile

221350

Kvalitné pojazdy s plným výsuvom, špeciálne kovania, kovové kontajnery, kolotoče alebo výsuvné dvojúrovňové systémy v rohových skrinkách, to všetko prispieva k tomu, aby ste už nemuseli loviť hrnce zo zadných radov skriniek. Zásuvky vybavené zarážkami na hrnce, drevenými mriežkami či kolíkmi na ukladanie tanierov alebo priečinkami na koreničky či príborníkmi presne navrhnutými na mieru príboru vylúčili z nášho života večný boj s neporiadkom v zásuvkách. Môžeme do nich zabudovať aj malé kuchynské spotrebiče – krájač na chlieb alebo údeniny, kuchynský robot, dokonca sa tu nájde priestor aj na žehliacu dosku, výsuvný pultík alebo stolík. Čoraz aktuálnejšie je aj triedenie odpadu. Práve do spodných skriniek možno, pomocou na to určených systémov, ľahko umiestniť nádoby na triedenie. V tesnej blízkosti zostane miesto aj na saponáty a čistiace prostriedky.


Kuchyňa v detaile

221352


Kuchyňa v detaile

221349

Ak sa kôš nenachádza pod drezom, môže sa využiť priestor nad košmi na uloženie čistiacich prostriedkov alebo vreciek do košov. (IKEA) Takto nejako vyzerá kuchynský sen. Prehľadne uložené, všetko prístupné a ešte aj osvetlené. (Copat)

 

Niečo pre bezpečnosť

Jedna moja známa sa raz v mojej starej kuchyni zhrozila nad množstvom uložených tanierov a šálok v horných skrinkách. „Keď ti to padne, tak ťa to zabije,“ povedala. Síce ma to, našťastie, nezabilo, ale jedna skrinka nevydržala a odtrhla sa aj s celým obsahom. Našťastie pri nej nikto nestál, ale viete si predstaviť ten rachot. Odvtedy navrhujem každému použiť vrchné skrinky v kuchyni len ako okrasné – na uloženie niekoľkých pohárov a šálok. Všetky ťažké taniere a obedové súpravy nech sú pekne uložené v spodných zásuvkách. Ak predsa chcete naplno využiť výšku kuchyne na skladovanie, nešetrite na spôsobe uchytenia skriniek.

Nosnosť výsuvných systémov sa začína pri niekoľkých kilogramoch, priemerne celkom hravo zvládnu päťdesiat kíl. Výsuvné potravinové skrine unesú aj sto kilogramov.

 

Článok bol uverejnenený v publikácii Projekty rodinných domov.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyne úložné priestory
Zdieľať článok

Diskusia