Zvažujete kúpu sendvičovaču? Pozrite si predtým náš test

07. 11. 2017
Zdieľať

Je to úžasná premena, pri ktorej sa obložené pečivo v priebehu minút zmení na horúcu chrumkavú dobrotu. V krehkom, naparenom pečive vyniknú chute a vône náplne, a to aj vtedy, ak zo špajzy vezmete len to, čo zostalo po víkende. Horúce sústo rozihrá chuťové bunky a naplní hladný žalúdok.

ČO BY STE MALI VEDIEŤ

1. Para

Chrumkavý povrch a nadýchaný stred. Hoci ste si to možno nikdy neuvedomili, najväčšiu prácu robí pri zapekaní sendvičov para. Uvoľňuje sa z náplne, mobilizuje sa v striedke a práve vďaka nej nadobúda starší chlieb a pečivo opätovne svoj kulinársky pôvab. Pri výbere náplne by ste preto mali hľadať také suroviny, ktoré obsahujú vodu. Drôtený alebo drevený rošt zabráni tomu, aby sa čerstvé sendviče zaparili.

2. Tuky

Hoci sa sendviče kedysi natierali maslom na vonkajšej strane, pri moderných nelepivých povrchoch sa nemusíte trápiť takouto prípravou. Tuky zo salámy, syrov a mäsa sú nosičom chuti, ktorá sa intenzívne vstrebe do chudobnej striedky pečiva. Mali by ste si však dávať pozor, aby ste to s tukmi neprehnali. Inak sa môže stať, že póry pečiva sa na povrchu upchajú a para nebude môcť zo striedky unikať von.

3. Platne

Vrúbkované plochy na tzv. pannini alebo geometrické štvorce, trojuholníky či iné tvary? Výber závisí od toho, aký druh pečiva vašou domácnosťou prechádza. Kým tzv. pannini grily na zapekačky znesú akékoľvek kulinárske dobrodružstvo, prísne tvarované platne zasa dokážu uzavrieť neposednú náplň v pečive, ak ho chcete zabaliť na piknik, desiatu alebo občerstvenie mimo domova. Každý z modelov je ako horúci lis.

4. Na výmenu 

Sendviče, vafle, pochúťky z liateho cesta alebo nebodaj čosi navyše? Niektorí výrobcovia sa snažia dosiahnuť maximálnu všestrannosť. Dve či tri súpravy platní nájdete zvyčajne v balení, pri prémiových modeloch si ďalšie môžete dokúpiť samostatne. Je úžasné zistiť, že jediný mimoriadne jednoduchý spotrebič toho zvládne vyčarovať v kuchyni viac, ako si ktokoľvek dokáže predstaviť. Máte chuť na placky?

5. Na svojom mieste

Ak máte jedáleň s raňajkovým kútom, kde má sendvičovač svoje stále miesto pri zásuvke, potom by ste mali na spotrebič hľadať kolískový vypínač, aby mohol byť stále pripojený do elektrickej siete. Ak ste však odkázaní na kuchynský kút, potom bude s najväčšou pravdepodobnosťou parkovať v niektorej zo skriniek kuchynskej linky. Nejeden z výrobcov berie do úvahy vertikálne skladovanie na poličke, určite si túto možnosť vyskúšajte už pred kúpou.

6. Údržba

Odnímateľné platne vám umožnia dosiahnuť vysokú úroveň hygieny, nepočítajte však s tým, že by ste ich mohli vložiť do umývačky riadu. Zvyčajne sú vyrobené z hliníkovej zliatiny, ktorá sa vplyvom čistiacich prostriedkov ničí. Ak sa chcete zbaviť zájdených povlakov z pripečených tukov a bielkovín, vložte platne radšej do hrnca a vyvarte ich v prášku na pranie. Budete prekvapení, že budú vyzerať ako nové.

7. Zásuvka

Sendvičovače majú iba krátky (metrový) napájací kábel, takže treba počítať s tým, že elektrickú zásuvku musíte mať na dosah ruky. Nie je na škodu, ak prebytočnú dĺžku kábla oviniete na držiak v spodnej časti sendvičovača. Zabránite tak nechcenému opáleniu izolácie, ktorá by sa mohla dotknúť horúcej platne.
 
Platne
 
Veľkosť a spôsob tvarovania rozhodnú o tom, aký druh pečiva budete môcť do sendvičovača vložiť. Nie všetky modely majú prísne oddiely na štvorcový („toastový“) chlieb.
 
Povrch
 
Teflón, keramika alebo iný nepriľnavý povrch? Na pohľad toho priveľa nezistíte, pravdou však je, že všetky ako nové fungujú úplne dokonale.
 
Regulácia
 
Nie je zvykom, aby ste pri sendvičovačoch mali možnosť nastaviť ich pracovnú teplotu. Všetko riadi dvojica termostatov – prevádzkový a bezpečnostný.
 
Prispôsobenie
 
Niektoré z modelov majú odnímateľné platne, ktoré možno vymeniť za iné, dodávané v súprave so spotrebičom. Vtedy môžete od spotrebiča očakávať všestrannosť.
 
Údržba
 
Vďaka vaničkovému tvaru platní sa nejeden sendvičovač zaobíde bez akejkoľvek údržby. Stačí, ak prebytočný tuk zotriete papierovou utierkou.

VYMAŇTE SA ZO STEREOTYPU

Plátok riedkeho bieleho chleba, maslo, syr, saláma a oregano – hoci je táto zostava klasikou slovenských kuchýň, pokúste sa niekedy vymaniť z tohto stereotypu. Nech ohrejete v pečive medzi dvojicou platní čokoľvek, vždy vás čakajú atraktívne kulinárske zážitky. Skúšali ste niekedy horčicu a makrelu z konzervy alebo arašidové maslo s džemom? Výsledkom budete príjemne prekvapení.
 
Prednosťou sendvičovača je, že v krehkom pečive oživí i plátok pečeného mäsa z nedeľného obeda alebo zapekané cestoviny so syrom, ktoré natlačíte do unavenej, zvädnutej žemle. Keď máte takéto sústo pred sebou horúce, nikdy vám nenapadne skúmať, z akých surovín sa tie úžasné chute formujú. A ak príde na tlačenku, ktorá sa v pečive rozpustí na šťavu a kúsky mäsa, nebudete veriť, aký je pôvod vášho sendviča.

Marcela testuje

Krehké voňavé pečivo, korenistá saláma, roztopený syr a aróma byliniek – keď sa jedáleň naplní vôňou horúcich sendvičov, málokto dokáže odolať. Testovanie sendvičovačov je potešujúca výzva, pri ktorej spojíte príjemné s užitočným. Bez námahy, umývania a upratovania.
 

TESTOVANÉ MODELY 


Philips Daily Collection HD2395/00

Philips Daily Collection HD2395/00
Philips

Philips Daily Collection HD2395/00

Ohrev: 820 W, pevná teplota
Platne: pevné „pannini“, 22 × 10,5 cm, keramika
Vypínač: áno
 
PLUSY: Rožky, bagety, sendviče – práve na tieto pečivá je vyladený tento jemný „pannini“ sendvičovač. Má hlboko tvarované platne, vďaka ktorým sa výdatná náplň pečiva pri zapekaní priveľmi nestlačí. Páči sa nám, že striedka zostáva príjemne nadýchaná, a to nielen tesne po tepelnej úprave, ale aj keď sendviče vychladnú. Pridajte k tejto jemnosti kolískový vypínač a možnosť vertikálneho odloženia do police a okamžite máte jasno v tom, že ide o model vyladený do detailov.
 
MÍNUSY: Veľké štvorce sendvičového chleba sa doň nezmestia, treba ich rozkrojiť.
 
++++- (štyri a pol) 29,40 €
 
 

Lidl Silvercrest SKG 1000 A1

Lidl Silvercrest SKG 1000 A1
www.lidl.sk

Lidl Silvercrest SKG 1000 A1

Ohrev: 1 000 W, pevná teplota
Platne: pevné „pannini“, 26 × 15 cm, ILAG
Vypínač: nie
 
PLUSY: Veľká rebrovaná plocha vám dáva úplnú voľnosť pri voľbe pečiva a pravda je, že na ňu umiestnite aj obrovský krajec z okrúhleho domáceho chleba. Keďže ide o tzv. pannini gril bez zámkového mechanizmu, všetok prítlak je na vás a len od vášho úsilia závisí, do akej miery bude sendvič zlisovaný. Páči sa nám, že tento model môžete použiť aj ako jemný hriankovač, ale aj ako kontaktný gril na mäso. Podložíte misku a šťava tečie von.
 
MÍNUSY: Chvíľku potrvá, kým sa dnu naučíte ukladať plátky pečiva tak, aby vám pri zatváraní náplň spomedzi nich neunikla.
 
++++ (štyri) 17,99 €
 
 
víťaz testu
 

Tefal Snack Collection SW854

Tefal Snack Collection SW854
Tefal

Tefal Snack Collection SW854

Ohrev: 700 W, pevná teplota
Platne: vymeniteľné, 4 + 8 vzorov, 22 × 13 cm, teflón
Vypínač: áno
 
PLUSY: Vďaka vysokému zdvihu kĺbov sa vrstvy pečiva a náplne pri zatváraní nikdy neposúvajú. S mušľovými platňami spravíte sendviče s uzavretými okrajmi, s „pannini“ platničkou zasa krehké zapekačky. Páči sa nám všestrannosť, pri ktorej si k štvorici platní z balenia môžete dokúpiť osem ďalších vzorov. To vám otvorí cestu k sladkým a slaným dobrotám z liateho cesta, kde sú vafle iba začiatkom kulinárskych dobrodružstiev. Počítať môžete s oblátkami, šiškami, palacinkami i plnenými taštičkami. I v malom kulinárskom kútiku vyčaríte s týmto modelom kopu milých prekvapení – doma, na chate i na večierku. 
 
+++++ (päť) 79,90 €
 
 

Ariete Toast&Grill Compact 1982

www.vzdy.sk

Ariete Toast&Grill Compact 1982

Ohrev: 750 W, pevná teplota
Platne: pevné „pannini“, 21 × 11,5 cm, keramika
Vypínač: nie
 
PLUSY: Hlboko tvarované „pannini“ platne bránia tomu, aby sa naplnené pečivo pri zapekaní priveľmi stlačilo. I keď úplne uzavriete poistku na rukoväti, striedka zostane nadýchaná a svoju kyprosť si udrží aj po vychladnutí. Páči sa nám útle kompaktné vyhotovenie, ako aj výborne spracovaný povrch platní. Ani pri veľkom nápore zapekania na rodinný piknik sa rúčka priveľmi nezahreje. Šasi je vyhotovené z plastu, takže gril je príjemne ľahký na každodenné vyťahovanie zo skrinky.
 
MÍNUSY: Veľké štvorce sendvičového chleba dnu nedostanete, musíte ich rozkrojiť.
 
++++ (štyri) 15,99 €
 
 

Sencor SSM 3120WH

Sencor SSM 3120WH
Sencor

Sencor SSM 3120WH

Ohrev: 700 W, pevná teplota
Platne: pevné štvorce, 22 × 12,5 cm, PTFE
Vypínač: nie
 
PLUSY: Je to nezničiteľný sendvičovač v klasickom vyhotovení. Oceľové šasi, dvojica svetelných indikátorov a štvorcové platne, priam vyladené na krajce štvorcového sendvičového chleba vám poskytnú službu v podobe, ktorá je po celé roky v našich kuchyniach nemenná. Očakávať však môžete vynovený povrch s nepriľnavou vrstvou, ktorá sa výborne čistí i vtedy, ak sa na nej pripália menej tučné syry. Stisk je v nízkom profile platní intenzívny, pevné pánty ustoja aj ten najväčší tlak pri zatváraní. Ak hľadáte svoj prvý sendvičovač alebo náhradu za ten starý, je to voľba, ktorá nesklame.
 
++++ (štyri) 10,30 €
 

TIPY NA DOKONALÉ SENDVIČE

Je veľký rozdiel v tom, či pripravujete sendvič na okamžité servírovanie alebo ho potrebujete zabaliť na desiatu, prípadne na výlet do prírody.
 
1. Čím suchšiu plnku zvolíte, tým vábnejší bude sendvič po dlhšom odpočinku v taške. Je fajn, ak do plnky primiešate varené vajíčko, z ktorého voda neunikne.
 
2. Slaninka, klobása a suchá saláma sú nosičmi intenzívnych chutí. Lepšie je nimi šetriť, aby ste neprehlušili všetky ostatné príchute.
 
3. Biele pečivo je na sendviče oveľa vhodnejšie ako celozrnné, pri sladkej úprave z neho môžete odkrojiť kôrky.
 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ časopis Môj dom 10/2017
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: testy spotrebičov
Zdieľať článok

Diskusia