Ako zazimovať stromčekové ruže

14. 11. 2017
Zdieľať

Už dlho obdivujem stromčekové ruže. Naozaj pekné som videla aj vo viacerých rozáriách, vo svojej záhrade ich však zatiaľ až také pekné nemám. Každoročne riešim problém ich zazimovania, ktoré značne ovplyvňuje ich pekný vzhľad. Existuje na to veľa názorov, ktorý je podľa vás správny? (Viera P., Nitra)

Stromčekové ruže sú prekrásnou ozdobou záhrad a ich pekný vzhľad naozaj vo veľkej miere ovplyvňuje správne zazimovanie. Najviac využívaný postup spočíva v obalení korunky ruže, v prípade mladších rastlín je možné ohnúť ich smerom k zemi a korunku zakryť pôdou. Osobne by som však preferoval prvý spôsob a rastliny zazimoval koncom októbra. Ruže najskôr dôkladne očistite, odstráňte im zvyšky kvetov, prípadné plody, suché listy, ako aj poškodené a suché výhonky. Nepúšťajte sa do hlbokého rezu, ale len do veľmi mierneho – na hlbší rez bude príležitosť počas jari. Na zazimovanie stromčekovitých ruží použite jutové alebo papierové vrecia, nikdy nie plastové, ktoré by im uškodili, a obaľte nimi jednotlivé korunky. Vnútro vysypte suchými pilinami, lístím, slamou alebo čečinou. Korunku môžete obaliť aj netkanou textíliou, ktorá rastliny tiež dostatočne ochráni.

 

Aby silnejší vietor túto snahu v zime nezmaril, použitý materiál dobre pripevnite a počas zimných mesiacov jeho pevnosť pravidelne kontrolujte. Najmä v prípade novovysadených druhov bude nutné ochrániť aj korene. Postačí, ak okolo nich nasypete dostatočnú vrstvu suchého lístia a zaťažíte ju trochou zeminy alebo čečinou. Nezabudnite zakryť aj zhrubnuté miesto očkovania. Spod rastliny pri zazimovaní odstráňte aj všetko napadané lístie, najmä ak bolo napadnuté čiernou škvrnitosťou. Ruže pred zimou môžete ešte zaliať, už ich však neprihnojujte. 

 

ODPOVEDAL: DANIEL KOŠŤÁL
FOTO: ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ: časopis Môj dom 10/2017

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: ruže
Zdieľať článok

Diskusia