Aj pálená škridla sa kamaráti s nízkym sklonom strechy

29. 11. 2017 Zdieľať

Vysoké ploty, nízke strechy. Pohľad na domy v nových štvrtiach miest a ich satelitov u nás často vyzerá práve takto. Napriek tomu, že bungalovy v našom regióne nemajú dlhú tradíciu, svojimi vlastnosťami si získali veľa priaznivcov, ktorí pri úvahách o novom rodinnom dome nad poschodovou stavbou ani neuvažujú.

Pre bungalovy je okrem chýbajúceho nadzemného podlažia typická práve strecha s nízkym sklonom. A pokiaľ rodina neuvažuje nad  využitím priestoru pod strechou na skladovanie rôznych sezónnych alebo servisných vecí, sklon strechy môže byť naozaj malý aj pri domoch poschodových. V minulosti sa na takéto strechy používala hlavne plechová krytina. Ale dnes už aj výrobcovia klasických pálených škridiel ponúkajú verzie vhodné pre strechy s nízkym sklonom. Vybrané pálené škridly Tondach je možné použiť už od sklonu strechy 12°. Majú premyslený systém odvodňovacích drážok, ktorý aj pri nízkom sklone zabezpečí odvod vody z drážky na plochu škridly.


Aj pálená škridla sa kamaráti s nízkym sklonom strechy

2073039
TONDACH SLOVENSKO, s.r.o.

Strecha nie je len škridla, ale aj podstrešie. Pri extrémne nízkych sklonoch musí brať staviteľ do úvahy zvýšené náklady pri realizovaní strešného plášťa (vodotesné alebo tesné podstrešie), ako sú napr. náklady na plné debnenie, kvalitnú strešnú fóliu a rôzne tesniace prvky. „Ak sa toto podstrešie neurobí kvalitne a všetky spoje sa dokonale neprelepia, vždy hrozí riziko zatečenia. Preto zákazníkom odporúčame, ak je to možné, zvýšiť sklon strechy aspoň na 16°, v ideálnom prípade na 22°, kde už môžeme hovoriť o šikmej streche a nie plochej. Takto sa môžeme vyhnúť zvýšeným rizikám zatečenia,“ hovorí Michal Dobrovodský, technický poradca, TONDACH SLOVENSKO, s.r.o.

Keď sa vonku čerti ženia


Aj pálená škridla sa kamaráti s nízkym sklonom strechy

2073023
TONDACH SLOVENSKO, s.r.o.

Pri porovnaní s bežnými pálenými škridlami majú škridly Tondach pre strechy s nízkym sklonom  hlboké hlavové a bočné odvodňovacie drážky, čo zabezpečuje dokonalý odvod vody z drážky na plochu škridly aj pri nízkych sklonoch.  Tým dokáže škridla odviesť aj väčšie množstvo vody pri návalových dažďoch. Navyše, tvar a konštrukcia škridly umožňujú bez poškodenia krytiny preniesť vyššie zaťaženie snehom aj pri takýchto nízkych sklonoch. Vďaka tomu zvládajú náročnejšie poveternostné podmienky, čiže nie je dôvod sa obávať použiť  ich ani pri vyšších nadmorských výškach. Dôkazom sú strechy s nízkym sklonom z pálenej škridle v horských oblastiach rakúskych Álp. Avšak pri výbere krytiny na strechu s nízkym sklonom je potrebné dávať si pozor na škridly dovážané z južných krajín, napr. Taliansko, Španielsko. Tie sa totiž neskúšajú na zvýšené zaťaženie mrazom.


Aj pálená škridla sa kamaráti s nízkym sklonom strechy

2073035
TONDACH SLOVENSKO, s.r.o.

Škridly na nízky sklon majú spravidla výraznú vlnu, čo pri nízkych sklonoch zvýrazňuje samotnú strechu. Sú to takzvané mediteránske štýly. TONDACH má v ponuke viacero modelov určených na nízky sklon strechy s rôznymi povrchovými úpravami a farebnými variáciami.  

ZDROJ PR článok spoločnosti TONDACH SLOVENSKO, s.r.o.

Kategória: Strecha, podkrovie
Tagy: bungalovy strecha strešné krytiny
Zdieľať článok