Susedky na úrovni 1.

14. 01. 2010
Zdieľať

Roky pod rodičovskou ochranou som strávila v dome zo začiatku minulého storočia. Bolo pre mňa úplnou samozrejmosťou, že kúpeľňa susedila so spálňou. Vtedy sme verili, že po poslednej šálke čaju sa tak trochu starosvetským spôsobom poberáme z kuchyne hneď do kúpeľne a ďalšími dverami po príslušnej očiste do spálne. Veľmi som sa neskôr čudovala, keď som v bytoch svojich panelákových spolužiačiek našla kúpeľne na opačnom konci bytu ako boli spálne. Že to nebol najlepší nápad, potvrdzuje návrat súčasných dispozícii obytných priestorov k osvedčenému susedstvu relaxačných miestností. Spánok a očista sú si nadobro súdené...

Otvorený priestor doteraz vlastný verejným budovám sa notoricky vkráda nielen na stánky life-stylových časopisov, ale so všetkou vážnosťou sa s ním vyrovnala aj súčasná domáca architektúra. Väčšina nových bytov odbremenila podlahu obytného priestoru od množstva priečok. Funkcie sa delegujú na jednotlivé obytné zóny predovšetkým výberom nábytku a povrchových materiálov. Pre konzervatívnejších záujemcov o moderné bývanie sa kde-tu z podlahy zdvihne priečka, ktorá nemusí končiť celkom pri strope a najmä nie tam, kde sa kúpeľňa stretáva so spálňou. Ak sa tieto miestnosti oddelia, tak neraz iba ľahkou alebo zasklenou priečkou. Z jednej miestnosti do druhej sa prechádza posuvnými dverami, ktoré netrvajú na tom, aby boli zatvorené. Výrobcovia kúpeľňového nábytku nachádzajú vtipné, prekvapivé a funkčné riešenia odkladacích priestorov podľa pôvodnej predlohy a scenára kuchynského nábytku. Požičali si od neho nápaditosť výsuvov, otočných košov a skrytých úchytiek. Vnútorné rozpoloženie nábytku sa takto úplne podriadilo praktickosti.
 


Susedky na úrovni 1.

238504

                


Susedky na úrovni 1.

238517


 

Vonkajší vzhľad kúpeľňového zariadenia sa svetácky prispôsobil réžii a štýlu spální, ktoré sa čoraz častejšie objavujú v bezprostrednom susedstve kúpeľní. To, či splynú v jednom priestore, je rovnako otázkou vkusu, ako aj životného štýlu domácich. Niekoľko pohľadov na dispozičné a štýlové prepojenie týchto dvoch miestností prinášame zo sveta i z domova.

Absolútna voľnosť priestoru
Nie je pre každého, hoci srdce architekta či dizajnéra zaplesá, ten kto potrebuje tráviť kúpeľňový čas osamote neocení zasklené steny a vaňu pri posteli. Nie je to natoľko otázka financii ako životného postoja.
 


Susedky na úrovni 1.

238515

            


Susedky na úrovni 1.

238510

Kategória: Bývanie Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňa spálňa vaňa
Zdieľať článok

Diskusia