Susedky na úrovni 2.

26. 01. 2010
Zdieľať

Roky pod rodičovskou ochranou som strávila v dome zo začiatku minulého storočia. Bolo pre mňa úplnou samozrejmosťou, že kúpeľňa susedila so spálňou. Vtedy sme verili, že po poslednej šálke čaju sa tak trochu starosvetským spôsobom poberáme z kuchyne hneď do kúpeľne a ďalšími dverami po príslušnej očiste do spálne. Veľmi som sa neskôr čudovala, keď som v bytoch svojich panelákových spolužiačiek našla kúpeľne na opačnom konci bytu ako boli spálne. Že to nebol najlepší nápad, potvrdzuje návrat súčasných dispozícii obytných priestorov k osvedčenému susedstvu relaxačných miestností. Spánok a očista sú si nadobro súdené...

Keď kúpeľňu so spálňou nespája otvorený priestor, ale štýl


Susedky na úrovni 2.

240232


Susedky na úrovni 2.

240231

Cez posuvné dvere rovno do kúpeľne; raster a materiál podlahy je spoločný obidvom miestnostiam. Architekt zachoval farebnosť a materiálovú strohosť. Kúpeľňu zatepľuje drevený nábytok a spálňu mäkké textílie. (foto: Dano Veselský)

Susedky na úrovni 2.

240234


Susedky na úrovni 2.

240233

Symbióza dizajnu kúpeľne a spálne otvorila priestor bez toho, aby sa museli búrať priečky. Skvelý dizajn a neodolateľná kombinácia masívu s ladnými krivkami bielej keramiky. (foto a dizajn: Rühe&Raum)

– Stále sú aktuálne kompaktné kúpeľne so zabudovanou sanitnou keramikou, ktoré nechávajú dostatok úložného priestoru v skrinkách pod umývadlami. Skrinky kúpeľňové sa však čoraz viac materiálovo a tvarovo zbližujú s nábytkom spální.
– Matné sklo dvierok a čela zásuviek zakryje ich obsah a pritom nábytok opticky odľahčí. Tento trik sa povoľuje v oboch miestnostiach.
– Ak sa vám nežiada extravagancie a napokon sa rozhodnete sňať priečku medzi kúpeľňou a spálňou, potom sa pri ich zariaďovaní necháte pravdepodobne viesť citom pre kombináciu dreva s bielou keramikou. Aby bolo o čo oprieť umývadlo a kam implantovať inštalačné rozvody, nechajte časť steny dominovať otvorenému priestoru.
– Spoločný tón obom miestnostiam udáva rovnaká podlahová krytina a štýl nábytku.

 

Keď nechcete, nebúrajte


Susedky na úrovni 2.

240222


Susedky na úrovni 2.

240228

Revitalizovaná stará liatinová vaňa a lôžko v provensálskom štýle, k tomu detaily a farby, ktoré sa navzájom dopĺňajú v oboch miestnostiach: svet zašlých čias v sviežom podaní slovenskej výtvarníčky. (foto: Dano Veselský) Pravdou o veľkorysom spájaní miestností s rôznou funkciou je skutočnosť, že tento luxus si môžu dopriať tí, čo žijú sami, alebo excentrickejšie naladené páry, ale najmä takí šťastlivci, ktorí sa zmohli aspoň na dve kúpeľne v obytnom priestore. Kto trvá na takomto prepojení v tradičných bytových podmienkach našej krajiny, ten nech aspoň odhodlá na WC dispozične odseparované od moderného open space

Susedky na úrovni 2.

240236


Susedky na úrovni 2.

240226

Otvorenému prístupu architekta k prepojeniu kúpeľne so spálňou ťažko niečo namietať, najmä ak ide o presvetlenie priestoru a eleganciu interiéru zariadeného v jednotnom štýle. Pre nás útlocitnejších postačí kúpeľňa za dverami spálne, ale v nijakom prípade nám nebude prekážať, ak sa jej vzhľad materiálovo a slohovo prispôsobí… (foto a dizajn textílií: Christy)

Viac ako storočná tradícia kúpeľní susediacich so spálňou sa vrátila aj do moderných obydlí. Harmóniu priestoru možno dosiahnuť aj tradičnými prostriedkami.
Kategória: Bývanie Kúpeľňa, WC Spálňa
Tagy: bývanie kúpeľňa spálňa susedky na úrovni
Zdieľať článok

Diskusia