Okná do rozprávky

05. 02. 2010
Zdieľať

Zatvorená bránka, zatvorené dvere, okenice... Môže to znamenať koniec sezóny, prípadne že majiteľ nie je doma alebo si nepraje byť rušený. V každom prípade zatvorené okenice a prázdne okná (bez kvetov či iných okrás) na chatách sú ako slepé oči. A pritom...


Okná do rozprávky

242267

Priznajme si, koľkí z nás na chalupe vyhodili staré „škaredé“ okenné rámy, okenice či dokonca celé okná a nahradili ich novými, modernejšími. Nič proti vkusným novým oknám s vynikajúcimi technickými vlastnosťami, ale nie je práve chalupa ideálne miesto, kde sa možno zbaviť stereotypu a konzervativizmu a pustiť sa do aspoň trochu dobrodružnej činnosti? Môžete si tak pripomenúť, že niekedy sa aj z takmer nepoužiteľného kúska čohosi, čo kedysi slúžilo ako okno, dá vyčarovať originálny artefakt, ktorý chalupe dodá ten správny šmrnc.

Alchýmia a staré okná

Pre tých, ktorí sa nechajú nahovoriť a odvážia sa zachrániť pôvab starých okien alebo okeníc tým, že sa pokúsia vdýchnuť im novú podobu, ponúkame zopár dobrých rád. Prídu vhod aj tým, ktorí ešte nemali príležitosť realizovať svoje predstavy.
Hlavnou zásadou je dôkladne očistiť rámy či okenice vlažnou vodu s trochou obyčajného mydla, prípadne odstrániť pozostatky starých náterov a odmastiť povrch riedidlom. Prípadné nerovnosti treba zabrúsiť brúsnym papierom. Takto očistené rámy a okenice nechajte riadne vyschnúť, inak budú maľby a nátery horšie držať alebo sa budú rozpíjať, ba dokonca môžu vytvoriť zákaly a pľuzgieriky.

Rámy a okenice, určené na takéto umelecké aktivity, nie je vhodné natierať olejovými farbami – tie sú síce trvanlivé, ale veľmi pomaly schnú, časom sú krehkejšie a získavajú iné odtiene, najčastejšie sa sfarbia dožlta.


Okná do rozprávky

242212

Ak sa rozhodnete, že vytvoríte len jednoduchý vzor s nenáročnou farebnou kombináciou (napríklad použijete len jednu, dve, maximálne tri farby), môžete použiť aj klasické syntetické farby, ktoré sú relatívne lacné, pomerne rýchlo schnú a väčšinou nemenia svoj odtieň. Pri komplikovanejších vzoroch je lepšie si ich predkresliť ceruzkou na okenicu a použiť radšej akrylátové farby. Ich nevýhodou však je, že schnú veľmi rýchlo, preto treba mať štetce stále namočené vo vode a paletu pravidelne a často rosiť (zachnuté akrylátové farby sa už nedajú rozriediť). Majú však aj svoju výhodu – keď sa pomýlite vo vzore, stačí chvíľu počkať a chybu razom zatriete inou farbou. Tieto farby sú mimoriadne farebne stále, pružné a odolné proti starnutiu.

Keď je dielo hotové a farby zaschnuté, maľbu pretrite ochranným bezfarebným lakom – matným, lesklým, polomatným alebo s mramorovým efektom (výber závisí od štýlu maľby, interiéru či exteriéru).
Ak vás táto romantická činnosť chytí za srdce, môžete pokračovať v maľovaní a k okeniciam doplniť v interiéri povedzme kúsok podobného motívu na dvere, skriňu, stoličku, prípadne namaľovať samostatný obraz na stenu. V exteriéri môžete namaľovať bránku, stolček či kamene.

Zdroj: Všetko o chatách a záhradkách

Kategória: Dekor
Tagy: okenice okná
Zdieľať článok

Diskusia