Rekonštrukcia obytnej časti chalupy: Z malých tmavých miestností veľký svetlý priestor

27. 12. 2020
Zdieľať

Najväčším problémom starých domov, ktoré by mali spĺňať funkciu súčasného bývania je dispozičné rozčlenenie na malé miestnosti. K tomu sa pridávajú malé okná, ktoré nezabezpečujú dostatok svetla, ani nepomáhajú pasívne využiť slnko na ohrievanie interiéru.

Staré budovy, ktoré sú vhodne zrekonštruované, majú dnes veľké čaro. Dobrým príkladom je rekonštrukcia obytnej časti vidieckej chalupy z dielne architekta Tomáša Petráška.

Rekonštrukcia chalupy

Počas rekonštrukcie. Zdroj: DEBYT

Rekonštrukcia chalupy

Počas rekonštrukcie. Zdroj: DEBYT

Prvá fáza hotová

Prestavba vidieckej chalupy bola rozvrhnutá na niekoľko etáp. Prvá fáza je momentálne hotová. Zahŕňalo ju kompletné prebudovanie dennej obytnej časti. Z niekdajších dvoch izieb sa stala jedna veľká miestnosť kombinujúca funkciu obývačky, kuchyne i jedálne. Výrazný prvkom v premenenej obytnej časti je novoosadený trámový strop nafarbený nabielo.

Rekonštrukcia chalupy

Počas rekonštrukcie. Zdroj: DEBYT

Presvetlenie, vzdušnosť, usporiadanosť

Napriek tomu, že v prvom kole išlo o prestavbu interiéru hlavnej obytnej zóny, pri ktorej boli zachované pôvodné okenné otvory (jeden, ktorý bol zamurovaný, bol opäť sfunkčnený), novovzniknutá hlavná obytná časť domu sa stala svetlou a vzdušnou.

Prečítajte si tiež
13-ročný dom po „šikovnom“ majstrovi postupne odhalil svoje nedostatky. Ako dopadla rekonštrukcia?

Rovnako i farebnosť interiéru – biela omietka, biela kuchynská linka a ostrovček s drevenými pracovnými doskami, drevená podlaha, nabielo namaľované stropné trámy, a ďalšie detaily prispievajú vzhľadu vzdušnosti, jasnosti a usporiadanosti.

Rekonštrukcia obytnej časti vidieckeho domu

Zdroj: DEBYT

Rekonštrukcia obytnej časti vidieckeho domu

Zdroj: DEBYT

Krása dreva hrá prím

Pokiaľ ide o odkladacie priestory a už spomínanú organizovanosť, tie sú zvládnuté skutočne na jednotku. Nejde len o bežné skrinky v linke. Architekt využil rozšírené vnútorné parapety okien, aby vytvoril dominantu priestoru – nízku skrinku lemujúcu izbu pozdĺž oboch vonkajších múrov.

Rekonštrukcia obytnej časti vidieckeho domu

Zdroj: DEBYT

Okrem toho, že vďaka nej veľmi rýchlo domáci upracú čo treba, možno tu pestovať kvety, ale aj si posedieť. Tento masívny „kus dreva“ je rovnako vyrobený zo smrekovcového dreva ako podlaha, čím vzniká útulne prepojenie.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia starého vinohradníckeho domu na Zobore

Pôvodné v novom šate

Rekonštrukcia obytnej časti vidieckeho domu

Zdroj: DEBYT

„Aby na tento kus zostal dostatok financií, snažil som sa využiť čo najviac pôvodného vybavenia. Pôvodné dvere boli pretreté a mierne upravené, rovnako aj pôvodné stoličky. Kuchynská linka je poskladaná z veľkej časti z komponentov pôvodnej kuchyne, len sa zmenilo jej rozvrhnutie. Úplne novým prvkom je ostrovček. Jedálenský stôl bol navrhnutý na mieru pre tento priestor a je taktiež zo smrekovcového dreva,“ hovorí o podrobnostiach Tomáš Petrášek.

Bez pece by to nešlo

V kuchyni vám okrem už spomínanej linky a masívneho stola padne pohľad na novú tmavú pec v retro dizajne s priestorom na drevo. Oddychovú časť miestnosti tvorí oválne prútené kreslo príjemné taburetky a v kúte masívny drevený gauč, či posteľ s bielou kožušinovou prikrývkou. Nemáte chuť sa tu hneď usadiť?

Rekonštrukcia obytnej časti vidieckeho domu

Zdroj: DEBYT

Prečítajte si tiež
Zmysluplná rekonštrukcia starej chaty zo začiatku 20. storočia

Rekonštrukcia Údolí

Architektonické štúdio: DEBYT

Autor: Ing. arch. Tomáš Petrášek

Lokalita: Údolí, okres České Budějovice, ČR

Rok realizácie: 2013

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: DEBYT

Kategória: Návšteva
Tagy: chalupy chata rekonštrukcia chaty rustikálny štýl vidiecke domy
Zdieľať článok

Diskusia