Odolný charakter kuchyne

12. 02. 2010
Zdieľať

Kuchyňa je miestnosť, ktorá by mala veľa zniesť. Nielenže musí odolať vlhkosti a mokrým procesom, ale navyše aj mastnote, vysokým teplotám a opotrebovaniu. A k tomu všetkému by mala ešte ostať aj krásna. Našťastie, súčasnosť prináša nové moderné materiály a zdokonaľuje tie používané.

Lamináty

Ide o pomerne nový materiál v kuchyni, ktorý si získava väčšiu a väčšiu popularitu. Svoje uplatnenie nachádza nielen na podlahách, ale aj ako obklad stien. Dôvody na jeho použitie sú jasné – pekný vzhľad, najčastejšie pripomínajúci drevo, odolnosť proti mechanickému poškodeniu, jednoduchá údržba, trvanlivosť a nakoniec materiál príjemný aj na dotyk. V súčasnosti sa laminát premieňa aj do podoby iných materiálov ako drevo, napríklad imitácie hrdzavého plechu, ktorý je vzhľadovo efektný, no skutočný materiál by nebol použiteľný, alebo do podoby dlažby s krásnou patinou, či betónového poteru. Zaujímavé sú tiež farebné variácie, niektoré aj s trojrozmerným efektom.


Odolný charakter kuchyne

242517

Drevo vo všetkých jeho podobách

Drevená podlaha, drevené obklady stien, drevená kuchynská linka a pracovná doska. Ale z akého dreva?

O použití masívneho dreva v kuchyni možno polemizovať, pretože vplyvom vlhkosti a zmeny teplôt mení svoj tvar. Ani masívne drevené parkety nepatria k materiálom odporúčaným v kuchyni, ak ich škrabance, nerovnosti či škvrny nechceme poňať ako interiérový prvok. V minulosti sa síce drevené fošňové podlahy robili v kuchyni rovnako ako v iných miestnostiach, a pokiaľ sa im venovala dostatočná starostlivosť, vydržali dlhé obdobie krásne.

V kuchyni sa drevo častejšie objavuje v podobe drevotriesky, ktorá je v súčasnosti najpoužívanejším materiálom na výrobu kuchynských liniek. Drevotrieska s povrchovou fóliou ponúka veľké množstvo dekorov a farieb, je odolná proti poškriabaniu a ľahko sa udržiava čistá. Okrem toho je cenovo dostupná, a preto si získala veľkú obľubu. Drevotrieska s fóliovou povrchovou úpravou sa používa nielen na výrobu kuchynskej linky, ale aj na pracovnú dosku či kuchynskú zástenu. Dosiahneme tým zjednotený vzhľad celej kuchyne. Slabosťou drevotriesky sú hrany a spoje, ktoré zle odolávajú vode.

Inou možnosťou je drevotrieska s povrchovou dyhou, ktorá umožňuje vytvoriť v kuchyni atmosféru prírodných materiálov. Je však menej odolná proti znečisteniu a náročnejšia na údržbu. Ide o krájanú či lúpanú dyhu z kvalitných drevín – buk, dub, javor, orech a podobne, z ktorej sa vytvorí povrch drevotriesky. V poslednom čase sa začal využívať aj bambus, ktorý vytvára krásny dekor, a zároveň predstavuje ekologický prístup, pretože bambus veľmi rýchlo rastie vo veľkých množstvách, takže jeho používanie nelikviduje lesy, ako je to pri ostatných drevinách.

Alternatívou drevotriesky je drevovláknitá husto lisovaná doska. Je známa aj pod názvom MDF doska a okrem fólie a dyhy sa jej povrch najčastejšie upravuje lakovaním, čo umožňuje vytvárať v súčasnosti asi najžiadanejšie kuchynské linky s vysokým leskom. Veľkou prednosťou MDF dosiek je variabilita povrchovej úpravy. Môže sa moriť, dyhovať, lakovať, fóliovať. Hitom sú tvarovateľné MDF dosky, ktoré umožňujú vytvárať plynulé zaoblené a ohnuté plochy. Tiež však zle znášajú dlhodobú prítomnosť vlhkosti a pary.

Skutočný masív boľ obľúbený najmä v kuchyniach vidieckeho štýlu. Aby sa zabránilo deformácii, vkladal sa do rámovej konštrukcie dvierok. Korpus sa z masívu nerobí.

Kameň a keramika


Odolný charakter kuchyne

242511

Rokmi overené materiály. Z podlahy sa postupne presúvajú na kuchynskú linku v podobe pracovnej dosky. Ak chcete získať exkluzívny vzhľad kuchyne, skúste sa poobzerať po kamennej pracovnej doske. Najčastejšie sa používa žula alebo granit. Granit a žula majú nízku nasiakavosť a lepšie odolávajú poškriabaniu, vysokým teplotám a tekutinám ako mramor, či travertín, ktoré treba impregnovať. Pri kamennej doske treba rátať s jej vyššou hmotnosťou. Keramická dlažba a obklad sú stálicou používanou v kuchyni a svoje miesto si nachádzajú na podlahe a obklade stien, ale aj na povrchu pracovnej dosky a kuchynskej linky. Ak milujete Stredomorie a atmosféru južných krajín, inšpirujte sa ich tradičnými kuchyňami, kde najmä z praktických dôvodov používajú keramický obklad menších rozmerov aj na pracovnú dosku, či obklad murovaných častí kuchynskej linky, v ktorých sú vložené len dvierka.

Umelé materiály a napodobeniny

Pre svoje skoro dokonalé vlastnosti, ktoré spĺňajú náročné požiadavky na kuchyne, sa pracovné dosky z umelého kameňa považujú za najkvalitnejšie. Ide o materiály pod názvom Corian, Polyston, Silgranit, Tekalon a podobne. Vynikajú vysokou odolnosťou proti poškriabaniu, kyselinám, šťavám z jedál a tiež proti vysokým teplotám až do 250 °C. Ďalšou veľkou výhodou je ich tvarovateľnosť, čo umožňuje vytvárať bezškárové bloky, ako je napríklad pracovná doska s umývadlom a zadnou stenou linky bez jediného spoja. Ich vzhľad môže pripomínať mramor či iné prírodné kamene, alebo, naopak, ukázať krásu umelého materiálu. Ich jedinou nevýhodou je zatiaľ stále dosť vysoká cena.

Svoj návrat očakáva aj PVC podlaha ako alternatíva prírodného linolea, ktorá je na podlahu kuchyne viac vhodná. PVC aj linoleum sú materiály, ktoré sa ľahko udržiavajú čisté, pomáhajú vytvoriť moderný až loftový nádych interiéru kuchyne a odolávajú vlhkosti. Môžu sa použiť aj netradične ako obklad stien.


Odolný charakter kuchyne

242515

Sklo

V posledných rokoch čoraz obľúbenejší materiál, ktorý nachádza uplatnenie vo všetkých častiach kuchyne vo svojej matovanej alebo aj čírej podobe. Okrem horných skriniek, políc a zadnej steny linky sa odvážne presúva aj na pracovnú dosku, ba niekedy aj na podlahu. Novinkou sú dvierka skriniek, ktorých farba a lesk vyniknú práve pod sklenenou tabuľou, samozrejme, z bezpečnostného kaleného skla vloženého do hliníkového rámu. Sklo pomáha odľahčiť hmotu kuchynskej linky, je kombinovateľné s akýmkoľvek materiálom, a preto je obľúbené bez ohľadu na to, aký štýl kuchyne je v móde.

Kov – a nielen v detaile

Nehrdzavejúca oceľ má už svoje pevné postavenie v moderných kuchyniach, a to nie iba na spotrebičoch. Inšpirácia profesionálnych kuchýň, v ktorých je prvoradá hygiena, sa prenáša aj do domáceho prostredia v podobe antikorových kuchýň vrátane pracovnej dosky. Tento materiál odoláva vlhkosti, špine, kyselinám, chemikáliám, šťavám z ovocia či iných potravín, no je náročný na údržbu. Alebo si odtlačky prstov a stopy kvapiek vody nebudete všímať. Na výstavách sa už objavuje aj povrchová úprava takejto kuchyne, ktorá má v sebe patinu používania a kde sa nejaká tá kvapka stratí pod vzorom škrabancov a šmúh.

Ďalším materiálom je hliník, ktorý sa rovnako ako nehrdzavejúca oceľ pomaly, ale isto dostáva z rámov a úchytiek do celej kuchyne. Aj v podobe stolov a stoličiek.

Zdroj: Všetko o kuchyni

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia