Zrod kuchynskej linky

15. 02. 2010
Zdieľať

Kuchynská linka patrí k najkomplexnejším a najprepracovanejším funkčným celkom v domácnosti. Jej zariaďovanie možno vnímať ako radostnú a zároveň i zodpovednú úlohu. Tešíte sa na to, že si splníte predstavy, no na druhej strane sa vynára množstvo otázok o tom, aké riešenie by bolo to najlepšie...

Stolár alebo kuchynské štúdio?

Existuje niekoľko spôsobov, ako si zaobstarať kuchynskú linku. Jednou z možností je, že návrh kuchyne zveríte do rúk architekta, resp. dizajnéra, a s podrobne vypracovaným projektom zájdete za stolárom. Výhodou tejto voľby je, že si môžete nechať vyrobiť celkom originálny kuchynský nábytok, či už so zaoblenými tvarmi, alebo s atypickými prvkami. Niektorí sa pre stolára rozhodnú preto, lebo chcú kuchyňu z masívneho dreva presne na mieru, iní pre výhodnejšiu cenovú ponuku. Kvalita vypracovania kuchynského nábytku stolárom závisí nielen od technickej vybavenosti jeho dielne, ale aj od dôkladne pripraveného projektu. Takisto je dobré prihliadať nielen na cenu toho-ktorého stolára, ale aj na jeho referencie. Pri tejto voľbe rátajte s tým, že drobné technické vymoženosti navyše môžu zvýšiť pôvodnú cenovú kalkuláciu.

V kuchynských štúdiách je to skôr naopak. Prvá cenová kalkulácia býva o niečo vyššia – technické vylepšenia a moderné prvky považujú za samozrejmú súčasť novej kuchyne. Ak sa ich budete chcieť vzdať, zníženie ceny vás môže len potešiť. Ak sa rozhodnete pre kuchynské štúdio, presný návrh kuchyne zvládnu spraviť aj sami, takže vám odpadá starosť s vypracovaním projektu. Ide to zvyčajne jednoducho a rýchlo, pretože všetky potrebné prvky a dielce už majú presne navrhnuté a zdokumentované v katalógu a kuchyňu z nich vyskladajú ako z lega. Po odsúhlasení návrhu vám potom kuchyňu vyrobia na zákazku v sériovej výrobe a napokon vám ju celú prídu domov zmontovať. Navyše, v značkových kuchynských štúdiách môžete očakávať bohatý sortiment doplnkov, ktoré by ste si sami nevymysleli.


Zrod kuchynskej linky

243968
Merito

Poslednou možnosťou je, že si zvolíte predajňu, kde si môžete sami vyskladať kuchyňu z ponúkaného sortimentu prvkov. Všetky dielce zvyčajne okamžite nájdete priamo na sklade predajne a môžete si ich hneď odviesť domov. Pokiaľ si na to trúfate, môžete si celú kuchyňu zmontovať sami. Nevýhodou tohto riešenia je limitovaný počet prvkov aj farebných riešení. Pokiaľ vám nábytok do priestoru nesadne alebo pri montáži niečo pokazíte, nemáte nárok na reklamáciu. Aj v takom prípade je lepšie využiť služby danej predajne a nechať si kuchyňu vymerať, navrhnúť i zmontovať (samozrejme, bez vašej asistencie to nepôjde, dôsledne si odkontrolujte každý detail návrhu, ako aj konečnej realizácie).

Návšteva kuchynského štúdia – čo očakávať a na čo sa pripraviť?

Po porovnaní možností vyplýva, že solídnu istotu dobrého výsledku ponúkajú kuchynské štúdiá. Môžete od nich očakávať komplexný balík služieb – počnúc profesionálnou pomocou pri návrhu cez dokonalé vyhotovenie až po montáž všetkých prvkov vrátane vstavaných spotrebičov. Predostrú vám najnovšie a najprogresívnejšie spôsoby riešenia kuchýň, ponúknu rôzne technické vymoženosti a vylepšenia, o ktorých ste možno ani nepočuli.
 
Prakticky každé kuchynské štúdio spolupracuje s dodávateľmi kuchynských elektrospotrebičov, aby mohlo predávať už kompletnú kuchynskú zostavu so všetkým, čo k nej patrí. Zvyčajne ide o značky na cenovo porovnateľnej úrovni, ako je samotná značka kuchyne. Samozrejme, nemusíte túto službu využiť, no má to svoje výhody. Zamestnanci štúdia tieto spotrebiče poznajú a vedia, ako ich správne zabudovať. Navyše, pri nákupe väčšieho množstva spotrebičov tej istej značky vám v štúdiu môžu poskytnúť zľavu.


Zrod kuchynskej linky

243974
Hanák

Materiálové riešenie kuchynskej linky

Na výrobu kuchynských liniek sa v súčasnosti používajú prevažne lisované drevovláknité dosky MDF (polotvrdé) a HDF (tvrdé). Oproti bežným drevotrieskam ide o omnoho pevnejšie a kvalitnejšie materiály. Samozrejme, môžete si dať vyrobiť kuchyňu z masívu – rátajte však s tým, že bude drahšia. Ak trváte na masívnom dreve, je lepšie siahnuť po lepených doskách, ktoré sú pevné a tvarovo stále.

Základ kuchynskej zostavy tvoria korpusy skriniek. Ich tvar, veľkosť a rozloženie určuje výslednú kompozíciu kuchynskej linky. Na ich výrobu sa zväčša používajú biele dosky, ktoré zvnútra skrinky zabezpečujú dostatočnú svetlosť priestoru. Z vonka zvyčajne korpus nie je viditeľný.

Pokiaľ ide o materiálové a farebné vyhotovenie, výsledný vzhľad kuchyne určujú povrchové úpravy dvierok, pracovnej plochy a ostatných viditeľných častí kuchynskej linky. Na výrobu dvierok sa podobne ako pri korpusoch používajú drevovláknité dosky, ktoré umožňujú rôzne druhy povrchových úprav – fóliovanie, laminovanie, dyhovanie a lakovanie. Veľmi populárny je v súčasnosti vysoko lesklý tvrdený lak, ktorý sa hodí do moderných interiérov. Na spestrenie vzhľadu linky sa používajú aj dvierka so sklenenou výplňou – či už v kovovom, alebo drevenom ráme, pričom veľmi efektné je vnútorné podsvietenie skrinky.

Neodmysliteľnou súčasťou kuchyne je pracovná doska. Nárokom, ktoré sú na ňu kladené, zodpovedá viac materiálov – laminovaná MDF alebo tzv. kompozitné materiály vyrábané z drveného kameňa a akrylátu. Vhodný je aj prírodný kameň či lepené drevené dosky. Na celkový vzhľad kuchyne má vplyv aj materiálové a farebné riešenie kuchynskej zásteny. Ak chcete dosiahnuť zaujímavý a vyvážený vzhľad kuchyne, nebojte sa zvoliť dva-tri druhy materiálov, ktoré sa líšia farbou i štruktúrou povrchu. Môžete kombinovať svetlé a tmavšie farby, lesklý povrch s matným, prírodný vzhľad dreva s kovom alebo so sklom. Pozor si treba dávať napríklad na pomerne bežnú kombináciu tmavého dreva s tmavým granitom – pôsobí pomerne ťažkopádne a monotónne.


Zrod kuchynskej linky

243971
Allmilmo

Detaily pre dokonalú funkčnosť a vzhľad kuchyne

Funkčnými aj vizuálnymi doplnkami každej kuchyne sú úchytky. Môžu mať tvar gombíka, „uška“, dlhej tyče alebo lišty na hrane dvierok, resp. zásuvky. Ak máte doma malé deti, dajte prednosť oblejším tvarom, aby nedochádzalo k zbytočným úrazom. Najnenápadnejšie sú lišty, ktoré netrčia do priestoru. Pre ženy, ktoré obľubujú dlhé pestované nechty, to však nemusí byť ideálne riešenie.

Ďalším detailom, ktorý treba spomenúť, je podnož kuchynskej linky. V našich končinách bolo zvykom zakrývať spodnú časť linky lištou. Nie je to však nevyhnutné. Veľmi pekne vynikne aj kuchynská linka na nožičkách. Priestor pod ňou máte stále pod kontrolou – nemusíte sa obávať, koľko prachu a špiny sa tam v priebehu času usadilo, prípadne či sa tam náhodou neusídlili mravce alebo iný hmyz. Úchytky aj nožičky sa vyrábajú najčastejšie z ušľachtilých nehrdzavejúcich kovov. V ponuke nájdete rôzne dizajnové vyhotovenia – nenápadnejšie i dekoratívnejšie. Pri ich výbere si dajte záležať, prípadne si nechajte poradiť – ide o detaily, ktoré môžu byť šperkom vašej kuchyne.

Praktická stránka veci

• Z hľadiska praktického využitia kuchyne je dôležité ustriehnuť aj smer otvárania dvierok na skrinkách. Môžu sa otvárať klasicky, môžu byť výklopné či posuvné. Osviežujúcim funkčným prvkom (najmä v malom priestore) je roletka. Pre lepšiu prehľadnosť vecí v skrinkách pomôže ich vnútorné osvetlenie, ktoré sa zapne (podobne ako v chladničke) pri otvorení dvierok.

• Využiteľnosť vnútorného priestoru skriniek výrazne zvyšuje použitie výsuvných regálov alebo nahradenie klasických skriniek zásuvkami. Tie sa dajú vytiahnuť úplne a bez rizika vypadnutia. Na zabezpečenie stability uložených predmetov v zásuvke, ako aj na udržanie poriadku, slúžia vnútorné priehradky, ktorými je možné priestor zásuviek ľubovoľne rozčleniť.

• V skrinke nad drezom, kde zvyknú byť uložené taniere a poháre, môžete pevné dno nahradiť odkvapkávacím roštom. Čerstvo umytý riad (spomínané poháre a taniere) tak nebude vystavený na linke vedľa drezu a ušetríte si prácu s jeho odkladaním.

 


Zrod kuchynskej linky

243975
Merito


Zrod kuchynskej linky

243976
Merito

Dobrí interiéroví dizajnéri vám navrhnú niekoľko variantov riešenia. (Merito) Dobrí interiéroví dizajnéri vám navrhnú niekoľko variantov riešenia. (Merito)

 


Zrod kuchynskej linky

243973


Zrod kuchynskej linky

243972

Dobrí interiéroví dizajnéri vám navrhnú niekoľko variantov riešenia. Dobrí interiéroví dizajnéri vám navrhnú niekoľko variantov riešenia.

 Zdroj: Všetko o kuchyni

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa
Zdieľať článok

Diskusia