Pohodlné upratovanie

17. 02. 2010
Zdieľať

Pri zariaďovaní kuchyne sa musí pamätať na to, či sa v nej bude skutočne variť a na prípravu jedla bude treba najrôznejší riad, pomôcky a prísady, alebo bude slúžiť skôr na príležitostnú prípravu rýchleho občerstvenia. Okrem dizajnu je dôležité myslieť aj na praktickosť a dobre uvážiť množstvo a rozmiestnenie úložných priestorov.

V prakticky a esteticky zariadenej kuchyni je dostatok priestoru na ukladanie riadu, potravín a ďalších vecí. Všetky tieto miesta by mali byť prehľadné a ľahko dostupné. Na to, aby ste sa pri varení nemuseli šplhať, často si čupnúť, či zdĺhavo prehľadávať zásuvky, slúži rad šikovného kuchynského príslušenstva. Premyslené priestorové usporiadanie uľahčujúce pohodlné ukladanie má ešte ďalší význam – umožňuje udržiavať aj počas varenia poriadok.

A


Pohodlné upratovanie

244315
Blum

ké priestory potrebujeme?

Správne ukladanie je veda. Dostatok úložných priestorov je individuálny, ale aj tak sú základné potreby rovnaké. Výrobcovia kuchýň definovali, že by sa v nej malo nachádzať približne 32 takzvaných úložných jednotiek. Jedna jednotka je napríklad polica, šuplík a kontajner. Pri plánovaní úložných priestorov by ste si mali ujasniť, čo budete v kuchyni skladovať, a nemyslieť iba na klasické „náradie“, ale napríklad aj na obrúsky, vianočné formičky, lávový gril alebo súpravu na prípravu fondue. Rôzne predmety však majú odlišné nároky na skladovanie a to, čo je vhodné do zásuvky, nemusí byť vhodné do skrinky a naopak.

Pohodlné usporiadanie

Usporiadanie úložných priestorov nie je nutné riešiť iba klasickými policami. Oveľa prehľadnejšie a pohodlnejšie sú výsuvné systémy. Kontajnery, ako sa nazývajú veľké zásuvky, sú vhodné na ukladanie tanierov, hrncov aj potravín. Kontajner vysuniete a s prehľadom si vyberiete tú vec, ktorú práve potrebujete. Výrobcovia kovania ponúkajú zásuvky so základným kolieskovým výsuvom alebo komfortným plnovýsuvom, na ktorom je integrované piestové dobrzďovanie. Dynamická nosnosť lacnejších zásuviek sa udáva 15 až 25 kg (podľa veľkosti zásuvky), plnovýsuvné zásuvky však môžu uniesť až 70 kg. Drôtené výsuvné koše často nahrádzajú klasické police v skrinkách. Dodávatelia kuchýň ich odporúčajú najmä do úzkych potravinových skríň. Tento systém ponúka opäť niekoľko stupňov vybavenosti. Základný výsuv je celodrôtený a jeho nevýhodou je, že plno naložený je ťažko ovládateľný a drôteným dnom môžu niektoré potraviny prepadávať. Drahšie systémy majú drôtené dná nahradené plnými a systém vysúvania je vybavený mechanizmom na ľahký chod a plynulé zatváranie. Všetky systémy možno doplniť množstvom vnútorných sortérov – vložkami na príbory, rozdeľovníkmi, rastrami, držiakmi na taniere a podobne.

Magické rohy a výsuvy

Novým prvkom v moderných kuchyniach sú úzke (od 15 cm) výsuvné police, ktoré sú ideálne napríklad na skladovanie fliaš. Navyše, vďaka týmto rôzne širokým poličkám sa darí dokonale vyplniť kuchynskú linku aj v atypických priestoroch.


Pohodlné upratovanie

244384
Scavollini


Pohodlné upratovanie

244391
Schnaidero


Pohodlné upratovanie

244383
Decodom

Scavollini  Snaidero Decodom

Boľavým miestom kuchynských zostáv v tvare písmena L a U boli ťažko dostupné rohové časti skriniek. Prvým a najjednoduchším krokom k ich sprístupneniu boli rohové kusy nábytku bez vnútorných priečinkov. Dnes sa vybavujú takzvanými magickými rohmi (niekedy označovanými podľa prvého výrobcu ako karusely). Ide o zostavy drôtených políc, ktoré sa pri otváraní dvierok celé vysunú (lacnejšie typy sa nevysúvajú, ale dajú sa otáčať). Sú veľmi praktické a dokonalejšie mechanizmy umožňujú po vysunutí celého modulu jeho otočenie o 90°.


Pohodlné upratovanie

209900

V malej kuchyni je dôležité dôsledne využiť celý priestor, v prípade potreby zvýšiť horné skrinky až ku stropu. Hlavne v panelových domoch je často nutné niektoré zriedkavo používané kusy riadov uschovať vo vedľajších miestnostiach alebo v pivnici.

Jednoduchšiu manipuláciu aj viac voľného priestoru umožňujú výklopné dvierka horných políc. Rozhodne sa oplatí nešetriť na závesoch a priplatiť si za pneumatické mechanizmy, ktoré zabezpečia plynulé otváranie a zatváranie aj aretáciu dvierok v potrebnej polohe. Ľudia nižšej postavy môžu zvoliť zariadenie, ktoré umožňuje po otvorení stiahnutie vnútorných častí horných skriniek do nižších úrovní.

Skladovanie potravín

Správne skladovanie potravín predlžuje ich životnosť. Potravinám je dobre vyčleniť miesto pohromade, oceníte to pri príprave jedla. Nezabudnite pri plánovaní použiť v blízkosti skladovacích priestorov odkladaciu plochu, kam pohodlne vyložíte potrebné suroviny. Rýchlo sa kaziace potraviny je nutné umiestiť do chladničky. Ostatným potravinám treba vyhradiť miesto v skrini na potraviny. Tú je najlepšie mať odvetranú, no nie je to podmienka. Pri plánovaní kuchyne treba zobrať do úvahy, či nakupujete pravidelne po menších množstvách, alebo sa zásobujete na dlhší čas. Zvážte, či budete potrebovať zaváraniny, ktoré zaberú ďalší úložný priestor. Ak nemáte k dispozícii pivnicu alebo komoru, už pri plánovaní si treba premyslieť umiestnenie požadovaných surovín.

Kuchyňu sa snažte riešiť tak, aby práca v nej bola efektívna. Na odkladaciu plochu by mali z jednej strany plynule nadväzovať zásobníky na potraviny a drez, v ktorom sa napríklad umýva ovocie, čistí zelenina a mäso, z druhej strany potom skrinky s riadom a potrebami na prípravu pokrmov. Pri sporáku by mala byť zas plocha na prípravu hotového jedla na servírovanie.
V moderných kuchyniach:
tradičné špajzy nahrádzajú vysoké skrinky s prehľadnými drôtenými policami,
plochy moderného nábytku nerušia úchytky,
zásuvky s plnovýsuvnými mechanizmami sú vybavené prehľadnými organizérmi,
na pohodlnú manipuláciu slúžia rôzne pneumatické mechanizmy, ktoré uľahčujú obsluhu aj dostupnosť,
úzke výsuvné dielce riešia vyplnenie atypických priestorov štandardnými rozmermi jednotlivých kusov nábytku, navyše, sú ideálne na ukladanie fliaš,
možnosť rýchleho upratania kuchynského interiéru poskytujú roletky,
sofistikované systémy výsuvných a otočných dielov uľahčujú prístup do ťažko prístupných rohových častí kuchynskej zostavy.

Zdroj: Všetko o kuchyni

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyne kuchynské linky úložné priestory
Zdieľať článok

Diskusia