Kuchyňa – dispozícia a ergonómia

26. 02. 2010
Zdieľať

Podľa feng šuej je kuchyňa prepojená so zdravím a spokojným životom rodiny. Prosperita sa spája s dostatkom potravy – pripravenej v príjemnom prostredí a naplnenej pozitívnou energiou. Jej prúdenie ovplyvňuje materiálové a tvarové zariadenie kuchyne, dispozícia, osvetlenie a v nemalej miere aj farby. Použitím princípov feng šuej možno zharmonizovať kuchyňu tak, že nielen jedlo, ale aj pobyt v nej bude každého hriať pri srdci aj na žalúdku.

V centre diania

Kuchár by mal mať kuchyňu pod kontrolou – to sa netýka len jedla na pavnici či v rúre, ale aj tých, čo vchádzajú do miestnosti. Aby teda kulinárskemu umeniu neprekážali nečakané zľaknutia rôzneho pôvodu, no vždy spoza chrbta, pracovnú aj varnú dosku, ako aj väčšinu kuchynského zariadenia umiestnite tak, aby ste pri príprave jedla zároveň videli na dvere. Ak to dispozícia neumožňuje, účinnými pomocníkmi sú malé zrkadlá, ktoré vám pomôžu mať na dohľad aj diane za vaším chrbtom. (Pri umiestňovaní zrkadiel dbajte na to, aby odrážali niečo pozitívne!) Ideálnu pozíciu v centre diania poskytne kuchynský ostrovček.

Oheň a voda


Kuchyňa - dispozícia a ergonómia

245277
Hülsta

Sporák, varná doska a rúra symbolizujú oheň. Drez, umývačka či chladnička zasa vodu. Spotrebiče a zariadenia, ktoré charakterizujú tieto dva prvky, by preto nemali byť umiestnené vedľa seba v bezprostrednej blízkosti – oba živly by si prekážali. Ak vám to však dispozícia či rozloha kuchyne neumožňuje, môžete negatívne pôsobenie tejto konfliktnej kombinácie zmierniť tak, že obe zóny oddelíte časťou pracovnej plochy (najlepšie drevenej) alebo drevenou doskou.

Sporák, symbolizujúci živiteľa rovnako ako kedysi ohnisko, je lepšie umiestniť ku stene (pozícia uprostred miestnosti či pod oknom nie je vhodná, radšej tam umiestnite drez). Na jednu zásadu nikdy nezabudnite – na čistý a funkčný sporák!

Kruh a drevo


Kuchyňa - dispozícia a ergonómia

245276
Koryna

Zvláštnu pozornosť treba venovať aj jedálenskému stolu – jeho umiestneniu aj tvaru. To, že by mal byť stabilný a pevný, je samozrejmosť. Čo sa týka tvaru, vhodný je kruh alebo oválny tvar, prípadne obdĺžnik so zaoblenými rohmi, tak sa vyhnete ostrým hranám. Ak však máte klasický stôl s ostrými hranami, môžete vyplyv nepriaznivej energie eliminovať obrusom. Z materiálov je najvhodnejšie drevo, ktoré symbolizuje stabilitu, dostatok a bohatstvo. Sklo sa, naopak, považuje za krehký materiál.

Farba, svetlo a dispozícia

V priestrannej, vzdušnej a osvetlenej kuchyni sa človek cíti prirodzene lepšie ako v tmavej a špinavej kutici. Samozrejme, nie každá kuchyňa má rozlohu a veľké okná, aké možno vidieť na obrázkoch v časopisoch. Aj malej kuchyni však možno pomôcť svetlými farbami a vhodne umiestneným osvetlením, najmä v tmavších zákutiach (tie možno „vyliečiť“ malými zrkadlami umiestnenými blízko osvetlenia).

Tvar kuchyne by mal byť pravidelný, najlepšie štvorcový, v opačnom prípade sa môže v atypických tvaroch kumulovať negatívna energia. To platí aj o ostatných miestnostiach.
Na kuchynské steny je podľa feng šuej vhodné použiť bielu farbu, prípadne svetlé a teplé odtiene, napríklad vanilkový. S červenou sa radšej priveľmi nezahrávajte, pretože táto farba prilíš zosilňuje energiu ohňa. Takisto s modrou a sivou len poskromne, pretože znižujú chuť do jedla (čo by mohlo osloviť tých, ktorí bojujú s nejakými-tými kilami navyše, no z hľadiska energií je použitie týchto farieb v kuchyni skôr nežiaduce).

 


Kuchyňa - dispozícia a ergonómia

245274
Team7


Kuchyňa - dispozícia a ergonómia

245273
Veneta

Ak máte doma stôl s ostrými hranami, nesadajte si k rohu, ale pozdĺž jeho strán. Podľa čínskeho učenia sedenie pri rohu spôsobuje zlé trávenie. Stoličky by mali byť v párnom počte. Z vlastnej skúsenosti vieme, že sedieť chrbtom ku dverám, nie je príjemné, preto sa snaže umiestniť stôl tak, aby mal každý stolujúci pocit istoty. (Team7)

 

Drobnosti, ktorým sa treba vyhnúť
• Ostré predmety, ako napríklad nože, nožnice či rôzne krájače, by mali byť uschované v zásuvke alebo v skrinke, nože zasunuté v drevenom stojane.
• Podľa feng šuej je dobré vyhýbať sa ostrým hranám (to sa týka najmä kuchynského nábytku). Ich nepriaznivý účinok sa dá zmierniť pomocou vhodných rastlín, napríklad plazivých, alebo bodovým osvetlením nasmerovaným na hranu.
• Odpadkový kôš s vekom je lepšie schovať do skrinky pod drez.
• Nezabúdajte, že neporiadok v kuchyni značí chaos, ktorý sa premieta aj do mysle kuchára. Ak teda chcete pripraviť dobré jedlo, z ktorého bude vyžarovať pozitívna energia, usporiadajte si kuchyňu tak, aby ste mali vždy potrebné veci poruke a nemuseli ich neustále hľadať, čo len podnecuje nesúlad.

Zdroj: Všetko o kuchyni

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru
Tagy: feng šuej kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia