Kuchyňa bez bariér

16. 03. 2010
Zdieľať

Na bezbariérovú kuchyňu sa kladú väčšie nároky ako na väčšinu kuchýň – okrem účelnosti a praktickosti musí navyše umožniť voľný pohyb osobám s obmedzenou schopnosoťu pohybu a zabezpečiť im jednoduchý prístup k zariadeniu k zariadeniu kuchyne tak, aby mohli bezproblémovo vykonávať takú istú prácu ako zdravá osoba. Vybavenie takéhoto priestoru sa teda nezaobíde bez špeciálnej ergonómie a dômyselného naplánovania. Kuchyňa by mala byť technicky a priestorovo naplánovaná tak, aby vyhovovala všetkým členom domácnosti – tým so zdravotným postihnutím, ale aj zdravým.

Dispozičné riešenie

Dispozíciu bezbariérovej kuchyne treba riešiť tak, aby bola vytvorená na mieru pre konkrétnu osobu s obmedzenou schopnosťou pohybu. Je dobré premyslieť aj tie najmenšie detaily. Jednou z prvoradých požiadaviek na bezproblémové využívanie takejto kuchyne je dostatok voľného priestoru na pohyb a otáčanie sa s invalidným vozíkom. Ak má byť splnená požiadavka otočenia sa s vozíkom o 360°, najmenšia manévrovacia plocha je kruh s priemerom 1 500 mm.


Kuchyňa bez bariér

249409

V praxi sa osvedčilo pôdorysné usporiadanie kuchyne do tvaru L alebo U. Minimálne vzdialenosti medzi kuchynskou linkou, pracovnými plochami a stenami musia byť 1 500 mm, aby sa používateľ kuchyne na vozíku dostal všade tam, kam potrebuje. Varná doska a drez by nemali byť umiestnené vyššie ako 700 mm nad podlahou, a už vôbec nie v kúte kuchynskej linky. Optimálne umiestnenie pracovnej dosky je vo výške približne 750 mm, pričom jej šírka by nemala byť menšia ako 900 mm. Ideálna je pracovná plocha široká 1 200 mm. Maximálna dosiahnuteľná výška u imobilných ľudí na vozíku je približne do 1 400 mm, preto treba horné skrinky zavesiť nanajvýš do tejto výšky. Spodné skrinky je vhodné umiestniť po stranách tej časti pracovnej plochy, pod ktorú sa môže osoba na vozíku dostať.

Jedálenský stôl sa odporúča umiestniť čo najbližšie ku kuchynskej linke. Aj tu však treba brať do úvahy správne rozmery – aby sa používateľ kuchyne dostal s vozíkom pod stôl. Výška dosky by mala byť približne 750 mm od podlahy.

 

Protišmykové dlaždice sa zaraďujú do piatich skupín (R9, R10, R11, R12 a R13). Pre osoby so zníženou schopnosťou pohybu a vozíčkarov v domácich podmienkach sa odporúča protišmyková dlažba označená R 9 s uhlom sklzu od 3° do 10°. Vyššie skupiny sú vhodnejšie skôr do výrobných prevádzok, sanitárnych priestorov a podobne.

 

Spotrebiče


Kuchyňa bez bariér

249406
Viva

V bezbariérovej kuchyni by mali byť spotrebiče automatizované. Ideálne je, ak kuchynské elektrospotrebiče, ktoré musia byť umiestnené vo vyšších polohách, ako napríklad digestor, možno diaľkovo ovládať.

Sporák sa odporúča umiestniť do výšky približne 700 mm, aby človek v sediacej polohe mal k nemu bezpečný prístup, pričom ovládacie prvky by mali byť umiestnené vpredu. Rúru či mikrovlnnú rúru treba umiestniť tak, aby pod nimi bola voľná plocha umožňujúca osobe na vozíku priblížiť sa tesne k nim. Vedľa rúry na pečenie je nutný špeciálny odkladací priestor na horúce nádoby a kuchynské potreby. Vhodným riešením je samostatný pojazdný stolík s kolieskami, ktorý môže zároveň slúžiť na bezpečný presun pokrmov k jedálenskému stolu. Rovnako aj ostatné domáce spotrebiče, ako napríklad mikrovlnná rúra, chladnička, mraznička, umývačka riadu, musia byť situované tak, aby bol k nim vozíkom zabezpečený pohodlný prístup.


Kuchyňa bez bariér

249408
V. Loušová

Pri kuchynskom dreze je dôležité nielen jeho umiestnenie, ale aj miesto inštalácie drezovej batérie – pre osoby sediace na invalidnom vozíku je vhodné inštalovať armatúry buď z pravej, alebo ľavej strany drezu – tak sa im uľahčí prístup k drezu aj umývanie. Aké sú najvhodnejšie batérie? Tie, ktoré spĺňajú požiadavku automatickej obsluhy, najlepšie bezdotykové batérie s pohybovými a optickými senzormi, prípadne pákové batérie. Odporúčajú sa nielen pre jednoduchú manipuláciu s nimi, ale sú vhodné aj z hľadiska úspory vody a energií.

Snahou je čo najviac zefektívniť prácu v kuchyni, aj v tej bezbariérovej, preto by v blízkosti drezu mal byť z jednej strany sporák a z druhej pracovná doska. Chladničku, samozrejme, nie je vhodné umiestňovať v blízkosti sporáka, dobrým riešením je na konci pracovnej plochy, kde sa môže kombinovať napríklad so vstavanou špajzou.  

Hlavné zásady

• Pre pohodlný a bezpečný vstup používateľa kuchyne na invalidnom vozíku do miestnosti by bezbariérový vchod mal mať šírku 900 mm, minimálne však 800 mm. Ak majú dvere sklenenú výplň, sklo musí byť nerozbitné, aby pri náraze vozíka do dverí nedošlo k poraneniu. Inštaláciou vodorovného držadla na stenu vo výške 800 až 900 mm umožníte osobe so zdravotným postihnutím jednoduchší vstup do kuchyne aj zavretie dverí. Samozrejmosťou je bezprahová úprava vstupov do jednotlivých miestností.
• Ďalšou nevyhnutnosťou je podlaha s protišmykovou úpravou, napríklad protišmyková dlažba, ktorá sa často v praxi využíva na tento účel. Vhodná je kombinácia podlahy s podlahovým vykurovaním – odstránením radiátorov zároveň eliminujete zbytočné pohybové prekážky.
• Ovládacie prvky v kuchyni, ako sú napríklad vypínače, zásuvky elektrického prúdu, kľučky na dverách a podobne, je vhodné situovať do výšky od 600 do 1 200 mm.
• Aby mali osoby na invalidnom vozíku dobrý výhľad z okna, odporúča sa umiestniť parapetnú dosku 700 mm od podlahy, pričom okenné kľučky by mali byť umiestnené maximálne vo výške 1 100 mm od podlahy.
• Ak má kuchyňa balkón či lodžiu, ich minimálna šírka musí byť 1 500 mm a maximálny výškový rozdiel podláh medzi kuchyňou a balkónom 20 mm. Podlaha na balkóne alebo lodžii musí byť vyspádovaná smerom von a jej maximálny sklon môže byť najviac 2 %. V prípade francúzskych okien alebo veľkoplošných zasklení je podmienkou nerozbitné sklo, aby nedošlo k úrazu v prípade nárazu alebo mechanického poškodenia skla vozíkom.

 

ZDROJ: VŠETKO O KUCHYNI JAGA GROUP s.r.o.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia