Výhradná zmluva s realitnou kanceláriou

05. 02. 2018 Zdieľať

Vaša otázka: „So sestrou vlastním starší rodinný dom a chceme ho predať prostredníctvom realitnej kancelárie. Tá nám ponúkla možnosť uzatvoriť zmluvu o výhradnom predaji na dobu určitú. Aké to bude mať pre nás výhody? Nebude to limitujúce?“ O odpoveď sme požiadali realitného špecialistu zo spoločnosti Broker Consulting.

Rozhodnutie, či budete predávať nehnuteľnosť prostredníctvom realitnej kancelárie výhradne alebo nevýhradne, je len na vás. Uzavretím exkluzívnej zmluvy sa zaviažete, že budete svoju nehnuteľnosť ponúkať výhradne len cez vybranú realitnú kanceláriu. Tá zas bude vyvíjať všetky kroky smerujúce k tomu, aby nehnuteľnosť bola čo najskôr predaná za vami požadovanú cenu. Pre klienta je takáto zmluva pohodlnejšia a ušetrí mu nielen čas, ale aj peniaze – máte prehľad o inzercii a komunikujete len s jedným maklérom, ktorý vás informuje o priebehu obchodu, exkluzivita tiež do určitej miery zvyšuje hodnotu predávanej nehnuteľnosti. Pri nevýhradnej spolupráci predávajúci neraz nájde svoju nehnuteľnosť inzerovanú pod desiatkami realitných kancelárií s rôznou predajnou cenou a niekedy aj s neúplnými či nepresnými informáciami. Niektorí makléri jednoducho len preberú inzerát do svojej ponuky, a to dokonca bez toho, aby nehnuteľnosť videli. Kupujúci to, samozrejme, vnímajú negatívne a takýto postup vystavuje predávajúceho riziku nátlaku na zníženie ceny. Pri výhradnej zmluve realitná kancelária poskytuje klientovi komplexný servis a služby. Okrem profesionálnych fotografií sa sústredí aj na homestaging a vhodnú prezentáciu nehnuteľnosti, pomôže vám tiež získať energetický certifikát alebo sprostredkuje posúdenie technického stavu. Výhradnú zmluvu je vhodné uzatvoriť na dobu určitú tak, aby vás zbytočne neobmedzovala v nakladaní s nehnuteľnosťou a tiež aby realitná kancelária mala dostatok času na jej inzerovanie a predaj.

Ak váhate s uzatvorením exkluzívnej zmluvy, pretože sa obávate sankcií v prípade, ak si nájdete kupca sami alebo ak sa rozhodnete predaj úplne zrušiť, vedzte, že renomovaná realitná kancelária má aj tieto prípady v zmluve ošetrené. Dôležitý je, samozrejme, prvý krok, a tým je výber profesionálnej realitnej kancelárie.

Exkluzívny predaj znamená, že nehnuteľnosť je jedinečná.

Jej jednotná prezentácia a cena budia väčšiu dôveru u potenciálnych kupujúcich. 


JUDr. Lenka Zelenáková, manažérka realitných služieb Broker Consulting, a. s. info@bcas.sk

JUDr. Lenka Zelenáková, manažérka realitných služieb Broker Consulting, a. s.
Broker Consulting


JUDr. Lenka Zelenáková, manažérka realitných služieb Broker Consulting, a. s. info@bcas.sk

ZDROJ: PR článok spoločnosti Broker Consulting, a. s.

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: Broker Consulting
Zdieľať článok