17. 03. 2011
Zdieľať

Už začiatkom marca začínajú záhrady ožívať. Objavujú sa kvety prvých jarných cibuľovín a trvaliek a nádherná prehliadka farieb sa zintenzívňuje s každým teplejším slnečným dňom. Ak chcete mať záhradu atraktívnejšiu, môžete do nej práve v tomto období vysadiť zaujímavé druhy a kultivary trvaliek, ruží či drevín. Nebojte sa ani radikálnych zmien – vytvorte nové záhony, naplánujte si zaujímavé výsadby do nádob či vybudovanie jazierka alebo vresoviska.


Záhrada na jar

250205
Daniel Košťál


Záhrada na jar

250208
Daniel Košťál

Jar v znamení modrej a fialovej

Trvalky a cibuľoviny s kvetmi v modrých a fialových odtieňoch farebne zaujímavo rozohrajú záhony, skalky aj nádoby. Možností výsadieb a kombinácií je veľa. K najkrajším jarným kvetinám patria napríklad kosatce (Iris pumila) a kosatčeky (Iris reticulata), veľmi pekné sú aj fialové kvety ponikleca (Pulsatilla vulgaris). Poniklec časom vytvára nádherné jemné trsy, takže krása tejto trvalky odkvitnutím zďaleka nepominie. Vyhovujú mu vyššie polohy a žiada si slnečné miesto a vlhkejšiu štrkovitú, na živiny dostatočne bohatú pôdu.

Praktické paravány

V poslednom čase prichádzajú do módy záhradné paravány. Majú niekoľko výhod: sú mobilné, takže ich môžete podľa potreby premiestniť tam, kde ich práve potrebujete, chránia pred slnkom, vetrom aj neželanými pohľadmi, priestor zaujímavo rozdelia a vytvoria útulné zákutia. Keďže sa dajú poskladať, môžete ich jednoducho skladovať. V ponuke je viacero druhov – najčastejšie sa vyrábajú z dreva tropických stromov, prípadne sa kombinuje viacero materiálov, využíva sa aj kov, rotang či textil. Dôležité je, aby bol paraván stabilný, štýlom sa hodil do záhrady a, samozrejme, mal by byť pekný.

 

 


Záhrada na jar

250207
Daniel Košťál


Záhrada na jar

250211
Daniel Košťál

Výsadba stromov

Strom by nemal chýbať v žiadnej okrasnej záhrade. V ponuke záhradníctiev je množstvo druhov a zaujímavých kultivarov, nechýbajú ani pomaly a kompaktne rastúce druhy, vhodné do menších záhrad či predzáhradiek. K najkrajším okrasným stromom patria okrasné jablone, sakury, katalpy, japonské javory či magnólie. Skorá jar je na výsadbu stromov ideálna, aj ponuka v záhradníctvach je najširšia, preto sa poponáhľajte! Ako však pri kúpe rozpoznať kvalitný strom? Dôležité je, aby mal silnú rovnomernú korunu a pevný rovný kmeň. Krivý kmeň sa totiž už nikdy nenarovná. Koreňový bal by mal byť pevný a guľatý (zabalený v jutovine), nemal by sa rozpadávať. A ako inak, strom by mal mať menovku.

Aby paprade neopadávali

Papraďorasty (napríklad nefrolepky) patria k najkrajším interiérovým rastlinám. Často sa však stáva, že po prenesení do bytu začnú listy týchto pôvodom tropických rastlín žltnúť a opadávať, rastlina je čoraz menej atraktívna, až napokon uhynie. Aby sa tak nestalo, je v prvom rade dôležité vybrať izbovým papraďorastom vhodné miesto. Ideálny je polotieň a miestnosť s vyššou vlhkosťou, napríklad kúpeľňa. Vhodné sú aj chladnejšie haly a schodištia, najvhodnejšie sú ale bezpochyby zimné záhrady. Nezabudnite, že tieto rastliny potrebujú okolo seba dostatočný priestor a že im nerobí dobre prítomnosť vykurovacích telies. Ak ich budete prihnojovať a občas ich listy postriekate vodou, vytvoria nádherné bohaté trsy.

 


Záhrada na jar

250209
Daniel Košťál


Záhrada na jar

250210
Daniel Košťál

Skalka na jar

Skoro na jar vyžaduje záhrada viac pozornosti. Zo všetkého najskôr sa pritom treba sústrediť na skalku, pretože sa pomaly začne zapĺňať kvitnúcimi rastlinami. Nevyhnutné bude odstrániť zimný kryt, napadané lístie a odumreté rastliny, dosypať substrát, prípadne upevniť kamene. Dajte však pritom pozor, aby ste nepoškodili cibuľoviny a skalničky, ktoré už majú vytvorené kvetné puky. Skoro na jar môžete do skalky vysádzať aj nové rastliny.

 

Bohato kvitnúce sirôtky

Ak chcete mať už skoro na jar okolo domu, na balkóne alebo na terase záplavu kvetov, vysaďte si dvojročné rastliny, napríklad sirôtky. Porastú na záhonoch (aj na tých užších) aj v nádobách a dajú sa kúpiť v širokej škále farieb a s rôzne veľkými kvetmi. Vďaka tomu si môžete vytvoriť pestré výsadby alebo dať prednosť štýlu tón v tóne; pekne ukážu aj v spoločnosti nezábudiek, sedmokrások či cheirantov. Ak túžite po ozajstnej záplave kvetov, vysaďte do jednej nádoby viac exemplárov. Predpokladom bohatej kvetinovej nádielky je tiež pravidelná zálievka a odstraňovanie odkvitnutých kvetov.

 

V marci nezabudnite
 
• V polovici mesiaca odstráňte zimný kryt z ruží a odrežte všetky suché a poškodené výhony.
• Za priaznivého počasia začnite s výsadbou trvaliek.
• K pučiacim jarným cibuľovinám prisypte hnojivo.
• Ostrihajte odkvitnuté vresovce.
• Začnite s výsevom letničiek. Ale pozor, niektoré treba vysiať do pareniska, iné do debničiek za okno a ďalšie priamo do voľnej pôdy. Čím skôr      vysejete, tým skôr sa dočkáte kvetov.
• Po oteplení doprajte zálievku ihličnanom, vždyzeleným drevinám a rododendronom.
• Ostrihajte suché steblá okrasných tráv a papradí.
• Ostrihajte zimujúce subtropické dreviny v nádobách. Odstrániť treba všetky suché, choré a poškodené výhony. Ostrihajte aj príliš dlhé výhony a prípadne môžete vytvarovať korunku. Rez príliš neodkladajte, pretože koncom mesiaca začnú rastliny pučať.
• Vysaďte ovocné stromy, najmä marhule, broskyne a orechy. V tomto období môžete vysadiť aj maliny.
• Prezrite trvalkové záhony. Staršie a príliš rozrastené trsy trvaliek vykopte, rýľom rozdeľte na niekoľko častí a vysaďte. Rastliny sa vám odmenia bohatším kvitnutím.

ZDROJ: môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Záhrada a exteriér Zo života rastlín
Tagy: marec záhrada
Zdieľať článok

Diskusia