Úsporné zdroje svetla

22. 03. 2010
Zdieľať

Stmieva sa. Tisíce domácností jedna za druhovou žeravia wolfrámové vlákna, ktoré vo vákuu prívetivo svietia cez steny žiaroviek. Svetlo starých dobrých edisoniek láskavo potlačí studené tóny a po o niečo belšom dni si naše oči rady privyknú na teplé umelé svetlo. Dokonca aj farby sú verné a domácnosť akosi opeknie. Prečo teda svietiť inak!?

Hospodárnosť súvisí s minimalizáciou celkových nákladov na osvetlenie: investičných aj prevádzkových. V čom je trik? Za radosť z nákupu lacnej lampy možno platiť dodatočne a pravidelne. Osvetlenie, ktoré sa ukáže ako cenovo náročné pre vysokú spotrebu elektrickej energie, ušetrilo síce naše počiatočné investície, ale vo faktúrach za spotrebu si to statočne vynahradí. Nemusí to byť pravidlo, ale ono známe „nie každý je taký bohatý, aby si kupoval lacné veci“ platí v tomto prípade niekoľkonásobne. Energeticky úsporné zdroje svetla dokážu znížiť výdavky za osvetlenie až o 80 percent.


Podľa písmena označujúceho zatriedenie do skupiny na základe energetickej náročnosti sa dá poznať, či ide o úsporný zdroj svetla. Kompaktné žiarivky majú označenie A alebo B, klasické žiarovky nanajvýš D. Kompaktná žiarivka obsahuje malé množstvo ortute, preto sa pri likvidácii nedáva do bežného odpadu.



Úsporné zdroje svetla

250364
Osram


 







Čo by mal na obale prezradiť o výrobku výrobca


• typ zdroja (halogénová úsporná žiarovka, kompaktná úsporná žiarivka alebo LED dióda)
• svetelný tok alebo porovnanie s klasickou žiarovkou (napríklad 11-wattová nahrádza klasickú
40-wattovú žiarovku)
• údaj o životnosti v hodinách
• druh závitu objímky
• údaj o krytí, teda ochrane proti vode a vlhkosti (IP 68 je najvyššia hodnota na trvalé ponorenie do vody).


Koľko usporíme, ovplyvňuje výber zdroja


1. Halogénová žiarovka – priama úspora 20 až 30 percent, nezávisle od spínania vydrží 2 000 hodín, teda dvakrát viac ako klasická žiarovka. Je príjemná na vytvorenie svetelných akcentov v interiéri (nasvietenie umeleckých predmetov, vitríniek, obrazov) a vhodná aj na osvetlenie pracovnej plochy.


2. Kompaktná úsporná žiarivka – priama úspora okolo 80 percent elektrickej energie, v závislosti od vyriešenia citlivosti na spínanie dosahuje životnosť od 6 000 do 15 000 hodín. Je určená do priestorov, kde sa svieti dlhšie. Úsporné žiarivky obsahujú ortuť, a tak určite nepatria medzi bežný domový odpad, ale na zberné miesta. Pri kúpe zdroja už platíme recyklačný poplatok.


3. LED dióda (light-emitting diode) – úspora okolo 80 percent, patrí k cenovo najnáročnejším, ale netrpí spínaním a podľa typu a výkonu vydrží svietiť od 20 000 do 50 000 hodín. Vývoju technológii LED svetelných zdrojov, ktoré majú najdlhšiu životnosť a svetelnú účinnosť porovnateľnú s kompaktnými úspornými žiarivkami, sa v súčasnosti venuje mimoriadna pozornosť. Zatiaľ odrádza vyššia cena, ale predpokladá sa, že LED technológia má pred sebou svetlú budúcnosť aj v bežných domácnostiach. V prospech lediek hovorí aj skutočnosť, že odolávajú otrasom, jednoducho zapadnú do závitov, v ktorých doteraz hniezdili edisonky, rovnako ako ony vedia prispieť k príjemnej atmosfére obývačky, zabezpečiť funkčné osvetlenie v kuchyni či poslúžiť ako bezpečnostné svetlo na chodbe. 


 



Úsporné zdroje svetla

250371


 









Úsporné zdroje svetla

250368
Osram


Úsporné zdroje svetla

250420
Philips


Úsporné zdroje svetla

250421
Philips






Čo rozhoduje pri výbere svetelného zdroja


• Chce domácnosť ušetriť na energii? A keď áno, tak koľko?
• Na aký účel sa bude zdroj svetla a vybraný priestor používať?
• Kedy sa uprednostní bodové a kedy hlavné osvetlenie?
• Svetlo bude umiestnené tam, kde sa vypína často alebo iba sporadicky? Koľko hodín denne sa bude svietiť? Na miesto s veľkým podielom svetelných hodín patrí úsporná žiarivka a naopak – tam, kde sa svetlo často spína, a pritom sa tu odsvieti malý počet hodín, je určená halogénka.
• Osvetlená plocha či priestor sú súčasťou relaxačnej alebo pracovnej zóny?








Poznámka k budúcim nákupným obyčajam


Smernica EÚ o svietidlách na domáce použitie ukončí existenciu klasických žiaroviek v európskych domácnostiach do roku 2016, keď sa klasické žiarovky a iné svetelné zdroje náročné na spotrebu energie stanú minulosťou.


ZDROJ: môj dom JAGA GROUP, s.r.o.


 

Kategória: Ekoinfo
Tagy: bývanie osvetlenie
Zdieľať článok

Diskusia