Moderné bývanie v klasickom dome so šikmou strechou

15. 02. 2018
Zdieľať

Niektoré trendy sa menia, iné zostávajú. Tak napríklad klasická podoba domu so šikmou strechou, ako ju navrhol mladý architekt Patrik Janoušek pre Ekonomické stavby.


Dom Blanka

Dom Blanka
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.

Dom Blanka 37 vychádza z jednoduchej hmoty kvádra so sedlovou strechou so sklonom 40°. Tento na prvý pohľad banálny tvar zaručuje zapadnutie domu do veľkej väčšiny našich dedín i miest. Práve vďaka zdanlivej jednoduchosti je dom veľmi univerzálny a neprovokuje okolie.

 

Uličný pohľad je veľmi striedmy, pri pohľade zo záhrady sa však tento na prvý pohľad veľmi uzavretý dom výrazne otvorí. Rozsiahle rohové zasklenie na prízemí jasne napovie, že ide o moderné bývanie poskytujúce omnoho viac ako stará zástavba. Kompozíciu domu dopĺňa iba vzdušné zastrešenie státia pre automobil, vďaka ktorému prejdete od auta do domu „nasucho“.


Dom Blanka

Dom Blanka
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.

DENNÁ ZÓNA

Vnútorná dispozícia domu je rozdelená na zóny podľa podlaží. Spodné podlažie ponúkne priestrannú spoločenskú zónu, kde pravdepodobne bude rodina tráviť veľkú časť svojho spoločného času. Z tohto dôvodu kládol tvorca veľký dôraz na prívetivosť priestoru. Dostatok miesta na veľký jedálenský stôl a veľkú sedačku je spolu s krásnym výhľadom do záhrady preto nevyhnutnosťou.


Dom Blanka

Dom Blanka
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.

Vďaka prepojeniu so schodiskom i kuchyňou, ktorá ponúka veľmi často žiadaný kuchynský ostrov, sa v tomto priestore budú v priebehu dňa prirodzene stretávať všetci členovia rodiny. Ani počas príprav občerstvenia pre návštevy nebudete musieť odbiehať z centra diania a zostanete stále v kontakte s ostatnými. Rodinný dom si ľudia stavajú predovšetkým kvôli záhrade, a tak je prepojenie obývačky so záhradou vďaka obrovskému zaskleniu dotiahnuté do dokonalosti. Obývačka sa tak stane najobľúbenejšou časťou domu, kde sa radi na chvíľu posadíte ku krásnemu výhľadu von bez toho, aby ste mali chuť zapnúť televíziu či dívať sa do mobilu.


Dom Blanka

Dom Blanka
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.

SÚKROMIE NIELEN NA SPANIE

Druhé podlažie domu poskytne súkromnú zónu na bývanie štvorčlennej rodine, a to so všetkým potrebným komfortom. Spálňa i obe detské izby majú dostatok úložných priestorov a vždy dve okná, ktorá zaistia možnosť priečneho vyvetrania izby. V kúpeľni nájdeme vaňu, komfortný tzv. walk-in sprchovací kút a dve umývadlá, z ktorých jedno ponúka namiesto zrkadla okno s výhľadom von. Aby sa zvýšil komfort v dome, toaleta je umiestnená v samostatnej miestnosti.


Dom Blanka

Dom Blanka
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.


Dom Blanka

Dom Blanka
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.

 

Pri projektovaní berie architekt do úvahy aj vztah domu k okolitým stavbám.

Tvar kvádra so sedlovou strechou je univerzálny a zapadne do väcšiny miest a dedín u nás.

Rodinný dom si ludia stavajú často hlavne kvôli záhrade.

Preto sa v súcasnosti kladie dôraz na prepojenie interiéru s exteriérom cez zasklenie.

TEXT RED
ODBORNÁ SPOLUPRÁCA EKONOMICKÉ STAVBY
FOTO EKONOMICKÉ STAVBY
ZDROJ: časopis Môj dom 12/2017-01/2018 

Kategória: Projekty rodinných domov
Tagy: katalógový dom projekty domov rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia