Krásne, moderné a pohodlné bývanie

01. 03. 2018 Zdieľať

Majitelia a investori nového domu, už mnoho rokov vlastnili pozemok, na ktorom dnes dom stojí.

Najprv oslovili niekoľko projekčných kancelárií, ale nakoniec vyprojektovanie domu zverili Ing. arch. Janovi Medkovi, ktorý mal s projektovaním domov už veľa skúseností a v neposlednom rade bol i ich rovesníkom.


Krásne, moderné a pohodlné bývanie

2128317
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

 
Už od začiatku som chcel, aby dom bol murovaný, žiadnu drevostavbu, chcel som, aby to bola tehlová stavba. Nechcel som zatepľovať a tak pri výbere muriva zvíťazil HELUZ.


Krásne, moderné a pohodlné bývanie

2128319
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

S materiálmi HELUZ zatepľovať nemusíte

Zateplenie ako také mi ľudsky nesedí, je to niečo nalepené na fasáde, čo by mi nevyhovovalo i z mnohých ďalších dôvodov. Nie je to ani nič lacné, niečo stojí polystyrén, na jeho nalepenie sa musí postaviť lešenie a potom znovu na fasádu. Tiež kotviace prvky sú veľmi drahé a ich inštalácia na zakotvenie polystyrénových dosiek tiež stojí veľa peňazí. A pri tom potom dom ani poriadne nedýcha.

Dom bez dodatočnej izolácie je stavebne menej náročný, stačí len dávať tehlu k tehle a dom je postavený a môže slúžiť,“ povedal k voľbe konštrukcie domu investor.

Ako hovorí pani domu „pojem pasívny dom“ bol pre nich spočiatku opradený množstvom záhad, ale keď sa bližšie zoznámili s jeho charakteristikou a technickými dátami, všetkými pre i proti, tak zistili, že to zase nie je nič také tajomné a nedosiahnuteľné ako sa hovorí. 


Krásne, moderné a pohodlné bývanie

2128325
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Na začiatku nízkoenergetický a postupne pasívny dom

Vyriešením vykurovania a vetrania domu sa posunuli k parametrom pasívneho domu a k dosiahnutiu dotácie Nová zelená úsporám a tým i k tomu, že vložené investície sa im vrátia.

Pri voľbe muriva sa preto rozhodli pre HELUZ Family 2in1 50 cm, pretože to bola garancia na získanie dotácie i na dosiahnutie štandardu pre pasívny dom.

Vďaka všetkým technickým i technologickým opatreniam a voľbe vhodných murovacích materiálov HELUZ sa dostali i na tie najprísnejšie kritériá pre pasívny dom a tým i k získaniu dotácie Nová zelená úsporám.


Krásne, moderné a pohodlné bývanie

2128321
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Mal som vymyslieť a navrhnúť modernú i úspornú chalúpku

„Zjednodušene a veľmi stručne povedané, ja som dostal od investora zadanie vyprojektovať rodinný dom, ktorý by svojimi parametrami zodpovedal požiadavkám nízkoenergetického domu. Je pravdou, že dom sa postupne menil a vďaka množstvu úprav i dodaných technológií sa približoval parametrom pasívneho domu. Prispela k tomu i už spomínaná správna voľba stavebného materiálu HELUZ. 

Od investora tu bola i požiadavka, aby sa dom približoval svojím vzhľadom akejsi chalúpke so všetkým čo k tomu patrí, ale v modernom pojatí. Aj keď to bolo zadané len slovami „chceme chalúpku“, bolo nutné domýšľať, čo si pod tým pojmom predstavujú a ako to technicky urobiť, aby to spĺňalo tieto investorove kritériá. Tým sa vylúčilo i obvodové zateplenie domu. Zvolil a využil sa vhodný murovací materiál HELUZ, ktorý plne nahradil zateplenie. 

Objekt je vyprojektovaný na modul tehly, a keď nemá zateplenie, je o to dôležitejšie využívať práve presnosť muriva, aby sa nemuselo nič dorezávať. A to je pre vytvorenie muriva s parametrami pasívneho domu dosť podstatné. 


Krásne, moderné a pohodlné bývanie

2128323
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Dobrá pevnosť, výborná akumulácia tepla

Dom nemá chodby, a aby bol hluk medzi miestnosťami čo najmenší, použili sa na priečky tehly HELUZ AKU 17,5 MK, P20. Tieto tehly sa tiež použili i na horné nosné steny domu a vďaka svojej akumulácii nám pomáhajú rozložiť teplo v dome,“ doplňuje k vlastnému zadaniu, k presnosti murovania i k tepelne a zvukovo izolačným schopnostiam muriva HELUZ Family 2in1 architekt domu: 

„Pri projektovaní domu som využíval poradenské služby spoločnosti HELUZ. Predovšetkým sa to týkalo komína, aby bol požitý materiál dostatočne tesný kvôli kritériám pasívneho domu. Parametrovo to zodpovedalo, a preto sa pri stavbe domu použilo komínové teleso HELUZ. Inak je klasické murivo HELUZ bezproblémové a nejaké ďalšie komplikácie pri stavbe i z tohto hľadiska nevznikali.


Krásne, moderné a pohodlné bývanie

2128333
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

S materiálom od HELUZu nie sú pri murovaní problémy

My sme nepoužili úplný Komplexný stavebný systém HELUZ v celom dome, ale len na zadaný koncept domu. Investor chcel chalúpku a do nej sa hodia trámové stropy. I keď by to pre nás bolo stavebne výhodnejšie použiť celý Komplexný stavebný systém, v prípade stropov sme to nevyužili, aby sme zachovali prianie investora. Všeobecne môžem povedať, že s materiálom HELUZ neboli po celý čas výstavby žiadne problémy,“ uzatvára svoje rozprávanie Ing. Arch. Jan Medek.

V októbri 2014 prvýkrát kopli do zeme, hrubá stavba bola hotová ešte do konca toho istého roka (20. 12. 2014) a v auguste 2015 sa už sťahovali do hotovej chalúpky.


Krásne, moderné a pohodlné bývanie

2128331
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Chalúpka bude moderná i o sto rokov

Keď sme sa nových majiteľov domu pýtali, ako sa im v chalúpke býva, jedným dychom nám povedali, že bezchybne, že sa im tu žije dobre, sú tu spokojní, nie je tu nič, čo by im v spokojnom bývaní prekážalo. 

Chalúpka bezchybne funguje tak v lete, ako aj v zime, dom sa ani v tých najväčších horúčavách neprehrieva, je vyprojektovaný a postavený tak, že sa nám v ňom naozaj spokojne žije,“ zhŕňa na záver svoje i Natáliine pocity, ako sa im v chalúpke býva, pán Jan Kukla, investor domu.


Krásne, moderné a pohodlné bývanie

2128329
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Splnené predstavy investora i architekta

Dnes, keď je dom už hotový, je možné spoznať i zo slov architekta, že je s dosiahnutým výsledkom spokojný, že stavbou tohto domu sa naplnila jeho, ale i investorova predstava o ekonomickom a zdravom bývaní. A že sa dom naozaj podaril je i ocenenie, ktoré toto veľmi vydarené dielo dostalo v celoštátnej súťaži Pasívny dom roka 2016. 


Krásne, moderné a pohodlné bývanie

2128327
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.


Krásne, moderné a pohodlné bývanie

2128335
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

PARAMETRE BUDOVY:

Merná ročná spotreba tepla na vykurovanie a teplú vodu do 10 KWk/m2 

Energetická náročnosť budovy (podľa PN náročnosť: A – mimoriadne úsporná)

Zaradenie: Pasívny dom

Skladba konštrukcie: Jednovrstvová, bez zateplenia

Použitý materiál HELUZ: 

Typ tehál na obvod – HELUZ Family 2in1 50,

Priečky – HELUZ AKU 17,5 MK, P20,  HELUZ AKU 11,5, HELUZ 11,5,
 
Vnútorné nosné murivo – HELUZ 24 brúsená

keramické preklady HELUZ

ZDROJ: PR článok spoločnosti HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Kategória: Materiály
Tagy: Heluz pasívny dom rodinný dom
Zdieľať článok