Ako vybrať interiérové a vonkajšie osvetlenie

05. 03. 2018 Zdieľať

Vybrať osvetlenie do interiéru tak, aby podčiarklo náladu a štýl, je vcelku veda. Aby ste sa v širokom sortimente lepšie zorientovali, pripravili sme pre vás prehľad toho najdôležitejšieho, na čo narazíte v oddelení svetiel.


Pozrite sa na kompletnú ponuku osvetlenia

Pozrite sa na kompletnú ponuku osvetlenia
Hornbach

Klasické materiály alebo posledné trendy? 

Interiérové svetlá a ich tienidlá sú vyrobené z mnohých materiálov. Niekomu vyhovuje klasika a vintage, niekto zapátra po industriálnom štýle alebo si recykluje starú lampu z povaly. V obchodoch sú najčastejšie vystavené sklenené svietidlá, robustné tienidlá zastupuje oceľ, klasiku potom tkanina s kovovou výstužou alebo plast. Lacnejším variantom sú svetlá s tienidlami z papiera a horúcou novinkou sú svetlá s tienidlami z betónu.


Pozrite sa na kompletnú ponuku osvetlenia

Pozrite sa na kompletnú ponuku osvetlenia
Hornbach

Aké svetlo do obývačky a kuchyne?

Najvýraznejším svetelným zdrojom v miestnosti by mali byť závesné svietidlá a lustre. Tento typ osvetlenia je zavesený na lanku alebo tyči a zároveň tvorí výrazný prvok interiéru. Podľa typu a materiálu lustra je nutné, aby ste počítali s pevnosťou závesu (hlavne u robustnejších typov), dĺžkou závesu (tú si môžete nastaviť podľa svojich vlastných potrieb) a umiestnením v miestnosti.

Na stenách vám veľkú parádu určite urobí nástenné osvetlenie, ktorému sa tiež hovorí prisadené. Nevidíte pri ňom ani lanko, ani kábel, pretože je k stropu alebo k stene „prilepené“. Oproti lustru a ďalším závesným svietidlám, vám nástenné osvetlenie neosvetlí tak veľké plochy a nebude tak výrazným estetickým prvkom interiéru. Hodí sa teda do miestností, kde nebudete tráviť čas čítaním knižiek. 

Veľmi flexibilný typ svetla je osvetlenie bodové. Vyrába sa v rôznych vyhotoveniach, od jednobodových až po viacbodové. Dnes si už môžete počet svetiel, koľajnice aj spojky variabilne poskladať podľa svojho vkusu a potrieb. Existuje aj špeciálny typ bodoviek, ktorý má šetrný LED zdroj a nevydáva veľké množstvo tepla, môžete  ho zapustiť aj do podhľadov zo sadrokartónových dosiek.


Pozrite sa na kompletnú ponuku osvetlenia

Pozrite sa na kompletnú ponuku osvetlenia
Hornbach

LED osvetlenie alebo klasická žiarovka?

Nové technológie svetelných zdrojov vyžadujú pre vytvorenie rovnakého množstva svetla výrazne menej energie než bežné žiarovky. Pri výbere svojho svetelného zdroja sa pozerajte na údaj o toku svetla v lúmenoch, ktorý uvádza, ako svetlý svetelný zdroj je. Medzi zástupcov tohto osvetlenia patria aj LED panely, ktoré perfektne nahradia hlavné svietidlo v miestnosti. Inštalujú sa najčastejšie ako podhľadové svietidlá (umiestnené v sadrokartóne, prípadne v stene).

LED pásky najviac oceníte ako orientačné svetlo. Sú to vlastne LED diódy, ktoré sú zapustené do samolepiaceho pásika. Ten je veľmi ohybný a môžete ho inštalovať aj do menej prístupných častí (schodiská, kuchynské linky).


Ako vybrať interiérové a vonkajšie osvetlenie

Ako vybrať interiérové a vonkajšie osvetlenie
Hornbach

Ako osvetliť záhradu a príjazdovú cestu?

Vonkajšie nástenné svietidlá a závesné svietidlá vyberajte najlepšie také, ktoré majú pohybové čidlo alebo súmrakový senzor. Svetlo sa tak zapne vo chvíli, keď ho naozaj potrebujete. Svietidlá majú LEDkový zdroj, sú úsporné a dokážu svietiť aj na vzdialenosť niekoľkých metrov a zároveň do niekoľkých smerov.

Solárne osvetlenie sa cez deň na záhrade, balkóne alebo terase nabije a po súmraku priestor dobre osvetlí. A to každý deň až do vybitia batérie. Je síce lacnejšou a veľmi úspornou variantou vonkajšieho osvetlenia, neovplyvníte ale chvíľu, kedy naozaj potrebujete mať záhradu osvetlenú. 

Stĺpové osvetlenie vyberajte podľa toho, akú plochu chcete mať osvetlenú. Vysoké sa budú hodiť na príjazdové cesty a nízke na lemovanie záhonov, či vzdialených zákutí.

Pri výbere správneho osvetlenia teda myslite nielen na to, ktorá žiarovka vám ušetrí najviac energie, ale aj na to, čo patrí k aktuálnym trendom a ako sa konkrétne svetlo hodí k vášmu štýlu.

www.hornbach.sk

ZDROJ: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: interiérové osvetlenie LED osvetlenie Solárne osvetlenie svietidlá
Zdieľať článok