5 tipov, ako ušetriť pri stavbe domu

10. 03. 2018
Zdieľať

Stavba domu je obvykle životná investícia a stavať tak, aby ste zbytočne nepreplatili, je rozumný cieľ. Je však veľmi dôležité šetriť na správnom mieste. Šetrenie na tom nesprávnom by vám totiž mohlo priniesť v tom lepšom prípade dodatočné výdavky na nápravu, v tom horšom môže trvale a nenapraviteľne zhoršiť kvalitu vášho budúceho bývania. Na čom teda môžete bezpečne ušetriť a na čom by ste šetriť nemali?

1. Menší znamená lacnejší

Najúčinnejšiu a najbezpečnejšiu úsporu vám prinesie menší dom – každý štvorcový meter navyše totiž znamená zvýšenie ceny hotového domu o približne 700 až 1 500 €. Dobre si teda premyslite, čo všetko budete skutočne využívať. Stavajte dom, aký potrebujete vy a teraz, nie taký, aký je obvyklý alebo aký by mohli možno niekedy využiť vaše deti (pravdepodobnejšie totiž je, že vašu snahu neocenia). Nezmyselne predimenzovaný alebo nevyužitý priestor totiž znamená úplne zbytočné predraženie – ako pri stavbe, tak aj pri prevádzke.

 

Murované rodinné domy sú u nás najčastejšou voľbou.

Približne 85 % novostavieb je z pálenej tehly alebo z pórobetónu.

2. Stavajte jednoducho

Jednoduchšie totiž znamená rýchlejšie a lacnejšie. Úsporu môžu priniesť nekomplikované tvary bez zložitých detailov prácnych na realizáciu, a teda aj drahých. Dôležitá je tiež jednoduchá a logická dispozícia – menej chodieb znamená menej nevyužívaných, ale zaplatených a vykurovaných m2, úsporu prinesie aj menej metrov priečok či menej dverí. Ak budú mať kuchyňa, práčovňa a kúpeľne k sebe čo najbližšie, výsledkom bude úspora na rozvodoch, podobná logika platí aj pri vykurovaní a vetraní. 

Oplatí sa tiež spoľahnúť na jednoduchý systém výstavby: jeden stavebný materiál, jeden dodávateľ. Zisťovanie informácií a preverovanie ponúk je totiž časovo náročné, je preto rozumné vybrať si jedného spoľahlivého dodávateľa, ktorý sa oboznámi s celým projektom a pomôže vám s výberom vhodných komponentov či s výpočtom množstva materiálu.

Ak udržíte náklady na stavbu domu v rozumnej výške a zbytočne sa nezadlžíte viac, než je nutné, ušetríte dvakrát – jednak pri samotnej stavbe, jednak na úrokoch pri splácaní hypotéky.

3. Aj čas sú peniaze

S jednoduchosťou a rozumnými rozmermi súvisí aj ďalšia zásada – počítajte aj s cenou času. Rýchlejšia výstavba totiž znamená nižšiu sumu za prácu, a ak sa budete môcť nasťahovať do nového skôr, ušetríte aj za dočasný podnájom.

Z tohto pohľadu býva dobrou voľbou aj jednoduchá skladba stien. Parametre požadované normou možno napríklad dosiahnuť jednou vrstvou obvodového muriva – v takomto prípade je výstavba jednoduchšia a menej prácna, a teda aj rýchlejšia a lacnejšia. Murivo s vonkajším zateplením síce umožňuje väčšiu kreativitu pri návrhu rodinného domu, znamená však aj náročnejšiu projektovú prípravu a následne i výstavbu. Hoci môže byť materiál na tento typ konštrukcie lacnejší ako pri jednovrstvovom murive, vyššia prácnosť cenu zvýši a predĺži aj čas výstavby. Zvážte teda zodpovedne svoje priority.

4. Šetrite na správnom mieste 

Šetrenie na tých nesprávnych by totiž mohlo stavbu predražiť opravami a prerábkami, v horšom prípade by mohlo znamenať aj nenapraviteľné zhoršenie kvality vášho budúceho bývania. Na čom teda určite nešetriť? V prvom rade na dôslednej príprave pred začatím stavby a na kvalitnej projektovej dokumentácii. Šetriť sa tiež nevypláca na parametroch konštrukcií a kvalite materiálov hrubej stavby, ani na dodržaní technologických postupov. Jednoduchá logika hovorí, že životnosť nosnej konštrukcie je dôležitejšia než životnosť povrchových úprav. Vstavané materiály preto vyberajte čo najkvalitnejšie, pri povrchových úpravách sa najmä v interiéri môžete uskromniť. Veď pekné a nápadité bývanie sa dá vytvoriť aj z materiálov, ktoré nie sú najdrahšie, navyše ich môžete bez väčších problémov časom vymeniť.

Väčšina nových rodinných domov má šikmú strechu so skladanou krytinou.

Dôvodom tejto voľby sú tradície aj praktické prednosti.

5. Investujte vlastnú prácu

Cenu nového domu si môžete znížiť aj prácou, ktorú zvládnete svojpomocne. Stavba domu na kľúč je síce časovo najúspornejšou (a najkomfortnejšou) možnosťou, je však zároveň aj najdrahšia. Svojpomocná výstavba je zas mimoriadne náročná na čas aj odborné skúsenosti. Šikovný kompromis predstavuje čiastočná svojpomoc – hrubú stavbu si dáte postaviť na kľúč, zvyšok urobíte sčasti svojpomocou a na časť si najmete kvalifikovaných remeselníkov. (Zvážte pritom starostlivo, ktoré práce zvládnete sami.) Je to o niečo komplikovanejší aj časovo náročnejší spôsob než stavba na kľúč, avšak finančne úsporný a relatívne bezpečný. Vyhnete sa totiž prípadným komplikáciám, ktoré by mohlo spôsobiť neodborné vyhotovenie hrubej stavby, navyše sa na ňu bude vzťahovať zákonná záruka. 

Šikovné prvky NA ŠIKMÉ STRECHY


GLAZÚRY A ENGOBY   Povrchové úpravy – engoby a glazúry – dodávajú pálenej krytine farebný odtieň, ktorý vďaka spoločnému vypáleniu pri teplote nad 1 000 °C získava mimoriadnu stálosť – takéto škridly nevyblednú a nestratia farbu. Pre svoju dlhú životnosť sú teda hospodárnym riešením. Tieto povrchové úpravy má aj veľkoformátová posuvná škridla Samba 11 od spoločnosti Tondach Slovensko. Možnosť posuvu uľahčuje montáž, ušetrí rezivo aj materiál a jej hlboké odvodňovacie drážky umožňujú použitie škridly aj na strechy so sklonom už od 12°.  www.tondach.sk

GLAZÚRY A ENGOBY Povrchové úpravy – engoby a glazúry – dodávajú pálenej krytine farebný odtieň, ktorý vďaka spoločnému vypáleniu pri teplote nad 1 000 °C získava mimoriadnu stálosť – takéto škridly nevyblednú a nestratia farbu. Pre svoju dlhú životnosť sú teda hospodárnym riešením. Tieto povrchové úpravy má aj veľkoformátová posuvná škridla Samba 11 od spoločnosti Tondach Slovensko. Možnosť posuvu uľahčuje montáž, ušetrí rezivo aj materiál a jej hlboké odvodňovacie drážky umožňujú použitie škridly aj na strechy so sklonom už od 12°. www.tondach.sk
TONDACH SLOVENSKO, s.r.o.

GLAZÚRY A ENGOBY 

Povrchové úpravy – engoby a glazúry – dodávajú pálenej krytine farebný odtieň, ktorý vďaka spoločnému vypáleniu pri teplote nad 1 000 °C získava mimoriadnu stálosť – takéto škridly nevyblednú a nestratia farbu. Pre svoju dlhú životnosť sú teda hospodárnym riešením. Tieto povrchové úpravy má aj veľkoformátová posuvná škridla Samba 11 od spoločnosti Tondach Slovensko. Možnosť posuvu uľahčuje montáž, ušetrí rezivo aj materiál a jej hlboké odvodňovacie drážky umožňujú použitie škridly aj na strechy so sklonom už od 12°.

www.tondach.sk


ÚŽĽABNÁ PRÍCHYTKA   Tento prvok z poplastovaného zinkovaného oceľového plechu patrí do systému firmy Terran a slúži na prichytenie úžľabného pásu k debneniu pod úžľabím. Hoci nejde o drahý produkt, často sa naň pri montáži zabúda, čo môže spôsobiť veľké škody. Platí totiž, že na výslednej kvalite strechy sa podieľa nielen materiál, ale aj odborná montáž. Príchytka sa upevňuje klincami k debneniu, spotreba je 4 ks/bm úžľabného pásu, cena 0,12 €.  www.terran.sk

ÚŽĽABNÁ PRÍCHYTKA Tento prvok z poplastovaného zinkovaného oceľového plechu patrí do systému firmy Terran a slúži na prichytenie úžľabného pásu k debneniu pod úžľabím. Hoci nejde o drahý produkt, často sa naň pri montáži zabúda, čo môže spôsobiť veľké škody. Platí totiž, že na výslednej kvalite strechy sa podieľa nielen materiál, ale aj odborná montáž. Príchytka sa upevňuje klincami k debneniu, spotreba je 4 ks/bm úžľabného pásu, cena 0,12 €. www.terran.sk
Mediterran Slovakia, s. r. o.

ÚŽĽABNÁ PRÍCHYTKA 

Tento prvok z poplastovaného zinkovaného oceľového plechu patrí do systému firmy Terran a slúži na prichytenie úžľabného pásu k debneniu pod úžľabím. Hoci nejde o drahý produkt, často sa naň pri montáži zabúda, čo môže spôsobiť veľké škody. Platí totiž, že na výslednej kvalite strechy sa podieľa nielen materiál, ale aj odborná montáž. Príchytka sa upevňuje klincami k debneniu, spotreba je 4 ks/bm úžľabného pásu, cena 0,12 €.

www.terran.sk

„Vychytávky“ MUROVACÍCH SYSTÉMOV

Na kvalite materiálov hrubej stavby sa nevyplatí šetriť. Odporúča sa vybrať si jeden stavebný systém na zvislé aj vodorovné stavebné konštrukcie a pri výstavbe presne dodržiavať technologický postup. Výhodné je pritom zvoliť ucelený systém. Výrobcovia murovacích materiálov dnes ponúkajú systémy, v ktorých nájdete materiál od základov po strop (resp. až po komín a strechu) vrátane doplnkov a detailov. Využiť môžete aj praktické služby výrobcu – odborní poradcovia vám napríklad pomôžu s výberom a výpočtom množstva materiálu a odporučia certifikovaných dodávateľov či vyškolené stavebné firmy. Vyhnite sa lacným stavebným materiálom, ktorých ponuka nie je komplexná, aj kombinovaniu prvkov z viacerých stavebných systémov, ktoré prináša rôzne problémy. 


BRÚSENÉ TEHLY   Renomovaní výrobcovia ponúkajú novú generáciu pálených tehál, ktorá umožňuje rýchle, presné a úsporné murovanie bez vytvárania tepelných mostov a s menšou vlhkosťou v stavbe. Muruje sa len s tenkou ložnou škárou (cca 1 mm), čím sa výrazne zníži spotreba malty a steny sú po dokončení takmer suché. Ako alternatívu malty možno použiť aj špeciálne penové lepidlo. Výhodou brúsených tehál LeierPLAN je aj systém pero + drážka, ktorý umožňuje murovanie bez malty vo zvislej škáre.  www.leier.sk

Leier Baustoffe SK, s.r.o.

BRÚSENÉ TEHLY 

Renomovaní výrobcovia ponúkajú novú generáciu pálených tehál, ktorá umožňuje rýchle, presné a úsporné murovanie bez vytvárania tepelných mostov a s menšou vlhkosťou v stavbe. Muruje sa len s tenkou ložnou škárou (cca 1 mm), čím sa výrazne zníži spotreba malty a steny sú po dokončení takmer suché. Ako alternatívu malty možno použiť aj špeciálne penové lepidlo. Výhodou brúsených tehál LeierPLAN je aj systém pero + drážka, ktorý umožňuje murovanie bez malty vo zvislej škáre.

www.leier.sk


ZVUKOVOIZOLAČNÁ PRIEČKOVKA   Kompaktný murovací blok novej generácie HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená je určený na nenosné konštrukcie tam, kde je potrebné potlačiť prenos hluku, napr. na priečky medzi kúpeľňou a spálňou. Blok je zložený z dvoch tehlových tvaroviek a minerálnej vlny, ktorých kombinácia zaisťuje účinné tlmenie zvuku prenášaného vzduchom aj konštrukčného hluku. Vďaka úspornej šírke len 21 cm je malá aj zastavaná plocha. Sú určené na murovanie na tenkovrstvové PU lepidlo.  www.heluz.sk

ZVUKOVOIZOLAČNÁ PRIEČKOVKA Kompaktný murovací blok novej generácie HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená je určený na nenosné konštrukcie tam, kde je potrebné potlačiť prenos hluku, napr. na priečky medzi kúpeľňou a spálňou. Blok je zložený z dvoch tehlových tvaroviek a minerálnej vlny, ktorých kombinácia zaisťuje účinné tlmenie zvuku prenášaného vzduchom aj konštrukčného hluku. Vďaka úspornej šírke len 21 cm je malá aj zastavaná plocha. Sú určené na murovanie na tenkovrstvové PU lepidlo. www.heluz.sk
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

ZVUKOVOIZOLAČNÁ PRIEČKOVKA 

Kompaktný murovací blok novej generácie HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená je určený na nenosné konštrukcie tam, kde je potrebné potlačiť prenos hluku, napr. na priečky medzi kúpeľňou a spálňou. Blok je zložený z dvoch tehlových tvaroviek a minerálnej vlny, ktorých kombinácia zaisťuje účinné tlmenie zvuku prenášaného vzduchom aj konštrukčného hluku. Vďaka úspornej šírke len 21 cm je malá aj zastavaná plocha. Sú určené na murovanie na tenkovrstvové PU lepidlo.

www.heluz.sk

Murovací materiál tvorí približne 10 % z celkovej ceny domu.

Výrazne však ovplyvňuje kvalitu bývania, šetriť na ňom sa preto nevypláca.


ŽALÚZIOVÝ KASTLÍK  Tento detail je novinkou v stavebnom systéme z pórobetónových dielcov Ytong. Je kompatibilný s celým systémom a vhodný pre väčšinu vonkajších žalúzií na trhu. Žalúziový kastlík umožňuje zrealizovať detail bez tepelných mostov, pričom jeho povrch možno upraviť rovnako ako fasádu domu. Dĺžku jednoducho prispôsobíte pílou, prípadne nadstavíte predlžovacím dielom.   www.ytong.sk

ŽALÚZIOVÝ KASTLÍK Tento detail je novinkou v stavebnom systéme z pórobetónových dielcov Ytong. Je kompatibilný s celým systémom a vhodný pre väčšinu vonkajších žalúzií na trhu. Žalúziový kastlík umožňuje zrealizovať detail bez tepelných mostov, pričom jeho povrch možno upraviť rovnako ako fasádu domu. Dĺžku jednoducho prispôsobíte pílou, prípadne nadstavíte predlžovacím dielom. www.ytong.sk
Xella Slovensko, spol. s r.o.

ŽALÚZIOVÝ KASTLÍK

Tento detail je novinkou v stavebnom systéme z pórobetónových dielcov Ytong. Je kompatibilný s celým systémom a vhodný pre väčšinu vonkajších žalúzií na trhu. Žalúziový kastlík umožňuje zrealizovať detail bez tepelných mostov, pričom jeho povrch možno upraviť rovnako ako fasádu domu. Dĺžku jednoducho prispôsobíte pílou, prípadne nadstavíte predlžovacím dielom. 

www.ytong.sk


PRIEBEŽNÉ OTVORY   Výhodou vápennopieskových blokov je vysoká pevnosť, únosnosť a tepelná akumulácia, s čím je však spojená aj ich tvrdosť a náročné opracovanie. Zjednodušenie predstavujú priebežné otvory v kvádroch SENDWIX, ktoré možno pri dodržaní väzby využiť na vedenie vnútorných inštalácií. Umiestnenie vnútorných otvorov vyznačujú zvonka zvislé výstupky na bokoch blokov.  www.km-beta.sk

PRIEBEŽNÉ OTVORY Výhodou vápennopieskových blokov je vysoká pevnosť, únosnosť a tepelná akumulácia, s čím je však spojená aj ich tvrdosť a náročné opracovanie. Zjednodušenie predstavujú priebežné otvory v kvádroch SENDWIX, ktoré možno pri dodržaní väzby využiť na vedenie vnútorných inštalácií. Umiestnenie vnútorných otvorov vyznačujú zvonka zvislé výstupky na bokoch blokov. www.km-beta.sk
KM BETA, spol. s r. o.

PRIEBEŽNÉ OTVORY 

Výhodou vápennopieskových blokov je vysoká pevnosť, únosnosť a tepelná akumulácia, s čím je však spojená aj ich tvrdosť a náročné opracovanie. Zjednodušenie predstavujú priebežné otvory v kvádroch SENDWIX, ktoré možno pri dodržaní väzby využiť na vedenie vnútorných inštalácií. Umiestnenie vnútorných otvorov vyznačujú zvonka zvislé výstupky na bokoch blokov.

www.km-beta.sk

 


KOMBINÁCIA DREVA A BETÓNU  Murovací systém Durisol je založený na kombinácii dreva s betónom. Základnou surovinou na výrobu tvaroviek je drevná štiepka (tvorí až 90 % objemu), do ktorej sa pridáva cement, voda a ďalšie komponenty. Durisolové tvarovky sa ukladajú na seba nasucho, výplňový betón ich previaže a zabezpečí statiku konštrukcie. Za jeden deň možno takto postaviť jedno podlažie domu.   www.leier.sk

KOMBINÁCIA DREVA A BETÓNU Murovací systém Durisol je založený na kombinácii dreva s betónom. Základnou surovinou na výrobu tvaroviek je drevná štiepka (tvorí až 90 % objemu), do ktorej sa pridáva cement, voda a ďalšie komponenty. Durisolové tvarovky sa ukladajú na seba nasucho, výplňový betón ich previaže a zabezpečí statiku konštrukcie. Za jeden deň možno takto postaviť jedno podlažie domu. www.leier.sk
Leier Baustoffe SK, s. r. o.

KOMBINÁCIA DREVA A BETÓNU

Murovací systém Durisol je založený na kombinácii dreva s betónom. Základnou surovinou na výrobu tvaroviek je drevná štiepka (tvorí až 90 % objemu), do ktorej sa pridáva cement, voda a ďalšie komponenty. Durisolové tvarovky sa ukladajú na seba nasucho, výplňový betón ich previaže a zabezpečí statiku konštrukcie. Za jeden deň možno takto postaviť jedno podlažie domu. 

www.leier.sk

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: ISIFA/SHUTTERSTOCK A ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 2/2018

Kategória: Materiály
Tagy: brúsená tehla rodinný dom šikmá strecha stavba domu
Zdieľať článok

Diskusia