Zelená domácnosť ušetrí za vás

12. 03. 2018 Zdieľať

Minimalizovať náklady na prevádzku domácnosti, najmä z pohľadu spotreby energií, je aktuálnym trendom vo svete a vďaka pretrvávajúcim štátnym dotáciám táto téma neutícha ani na Slovensku. Poznáte ekologické technológie, ktoré vám prinesú dlhodobú úsporu?

Ak ste sa doteraz otázkou tzv. zelenej energie nezaoberali, teraz je určite tá správna chvíľa. Na zabezpečenie technológie, ktorá elektrinu alebo teplo vyrába z obnoviteľných zdrojov energie (OZE), môžeme v súčasnosti vďaka národnému projektu Zelená domácnostiam od štátu získať dotáciu až do 3 700 €. Príspevok môže pokryť až 50 % vašich výdavkov a Stredoslovenská energetika, a. s., (SSE) vám poskytne komplexný servis od žiadosti cez administratívne záležitosti spojené s dotáciou až po realizáciu technického riešenia. 

Tepelné čerpadlá

Modernými tepelnými čerpadlami si zabezpečíte tepelnú pohodu aj pri mínusových teplotách. I keď sa prvotná investícia môže zdať byť vyššia, jej návratnosť je na nezaplatenie. Táto technológia dokáže získať nízkopotenciálové teplo nielen zo spodnej vody, ale čerpá ho tak zo zeme, ako i zo vzduchu. Tepelné čerpadlo je vhodné pre domácnosti, ktoré využívajú elektrické, stenové alebo podlahové vykurovanie. Vybrané tepelné čerpadlá dokážu taktiež fungovať aj v obrátenom režime a zabezpečujú chladenie domu počas letných dní, čím efektívne a ekonomicky nahrádzajú klimatizačnú jednotku. Výška príspevku na tepelné čerpadlo môže byť až 3 700 €.

Fotovoltické panely 

Fotovoltické panely využívajú slnečné žiarenie na výrobu elektrickej energie. Táto efektívna a ekologická technológia dokáže rozhýbať všetko od malých kalkulačiek cez výškové budovy až po vesmírne družice. Najväčší výkon technológie dosiahnete pri priamom slnečnom žiarení, no elektrinu získate, aj keď bude zamračené. Pokiaľ máte dostatočne veľkú plochu strechy a je orientovaná na juhozápad, tak sú panely pre vás vhodným a jednoduchým riešením bez akejkoľvek potreby údržby. Montáž fotovoltickej elektrárne trvá maximálne 2 dni a zvyčajne nie je potrebné zasahovať do stavebnej konštrukcie domu. Na inštaláciu fotovoltických panelov môžete získať dotáciu až 2 350 €

V prípade, že vyrobenú elektrinu klient nedokáže spotrebovať okamžite v čase výroby, SSE ponúka riešenie s akumuláciou elektriny, ktorá sa ukladá v batériách na neskoršie využitie. Bonus za akumuláciu elektriny je 900 €.

Slnečné kolektory

Solárny panel absorbuje slnečné žiarenie a používa ho na ohrev teplonosnej tekutiny cirkulujúcej v jeho vnútri. Odtiaľ sa následne tekutina izolovanými rozvodmi prevádza do zásobníka a zohrieva vodu na domáce použitie. V lete počas najväčších solárnych ziskov sú slnečné kolektory schopné pokryť celkovú spotrebu teplej vody v rodinnom dome a po zvyšok roka následne znižujú odber tepla z hlavného zdroja. Kolektory vyrábajú teplo aj v zimnom slnečnom počasí, dokonca aj pri teplotách pod nulou. Pri solárnych kolektoroch platia podobné podmienky na ich umiestnenie ako pri fotovoltických paneloch; dostatočne veľká plocha strechy a jej orientácia na juhozápad. Výška príspevku na slnečné kolektory je do 1 750 €.

Kotol na biomasu

Ďalším alternatívnym riešením sú aj kotly na biomasu. Toto riešenie je určené na spaľovanie biomasy vo forme peliet, brikiet, štiepok alebo kusového dreva so systémom splyňovania. Kotol na biomasu je vhodný pre domácnosti alebo chaty, ktoré nemajú problém s príslušnou obsluhou (dopĺňanie paliva, vynášanie nespálených zvyškov). Ak hľadáte ekologický a ekonomicky výhodný zdroj tepla, chcete vymeniť existujúci zdroj za fosílne palivá, tak biomasa je práve pre vás. Maximálna výška podpory tohto riešenia je 1 500 €. 

Výber správnej technológie na využívanie obnoviteľných zdrojov v domácnosti nemusí byť vždy jednoduchý. Vyžaduje si dôkladné zhodnotenie možností konkrétneho rodinného prípadne bytového domu. Na realizáciu si preto vyberte spoľahlivého partnera. Orientačnú úsporu pre jednotlivé riešenia si môžete vypočítať aj pomocou jednoduchej online kalkulačky na www.sse.sk/zelena.

ZDROJ PR článok spoločnosti Stredoslovenská energetika a.s

Kategória: Ekolife Energia
Tagy: fotovoltické panely slnečné kolektory tepelné čerpadlá Zelená domácnostiam
Zdieľať článok