29. 12. 2010
Zdieľať

„Všetci jedia na verejnosti, ale na záchod sa chodí do domov, pretože neslušnosti treba robiť skryto,“ tvrdil Herodotos. Geniálnemu vynálezu splachovacieho záchodu predchádzali vzostupy a pády záchodovej kultúry ľudstva. Kým v staroveku boli súčasťou palácov dokonca teplovzdušne vykurované kúpeľne a splachovacie záchody s kanalizáciou, stredovek akoby zaradil spiatočku a s koncom Rímskej ríše prišiel aj koniec záchodovej kultúry v Európe.

Zásada č.1: Hygiena je prvoradá

Stredovek je, našťastie, za nami. Súčasní výrobcovia sanitárnej keramiky a produktov pre kúpeľňu venujú veľkú pozornosť práve hygiene v kúpeľni a na toalete. Výrazným krokom vpred sa stala zavesená záchodová misa, ktorá uľahčuje čistenie jej okolia.

Výdobytkami súčasnosti, ktoré uľahčujú údržbu WC, sú:
• duraplastové dosky s rýchloupínaním, pomocou ktorého sa dá doska jednoducho odstrániť a doska aj plocha pod ňou ľahko vyčistiť,
• závesná misa bez viditeľných upevňovacích otvorov na jej bokoch, kde sa usádzajú nečistoty (misa je pripevnená k nosnej konštrukcii cez otvory na uchytenie dosky),
• povrchová úprava keramiky, na ktorej neostávajú zaschnuté kvapky, pretože po hladkom povrchu rýchlo stečú,
• špeciálna antibakteriálna povrchová úprava dosky, napríklad s prísadami striebra, zamedzuje šíreniu baktérií a vírusov.


Osem zásad moderného WC

261402
Duravit


Osem zásad moderného WC

261378
Villeroy Boch

Stojace WC a bidet zo série Vero od firmy Duravit, cena WC 409 €, cena krytu 167 €, cena nádrže 236 €, cena bidetu 309 €. Minimalistický čistý dizajn, moderný, ale napriek tomu nadčasový – WC a bidet zo série Memento od firmy Villeroy & Boch.

 

Zásada č. 2: Vyberajte vhodné umiestnenie

Tento malý, denne niekoľkonásobne využívaný zázrak by nemal byť umiestnený v centre obývacích priestorov. Priamy vstup do priestoru WC z obytných miestností je neakceptovateľný. Do záchoda by sa malo vstupovať z chodby alebo predsiene či haly a ak sa táto miestnosť nachádza priamo pri obytnej miestnosti, napríklad spálni, mala by mať zádverie. Vhodnejšie je v takýchto prípadoch umiestniť WC v kúpeľni, kde sa môže aspoň opticky oddeliť, napríklad nízkou priečkou. Splachovacia nádržka a záchodová misa by tiež nemali byť umiestnené pri stene, pri ktorej sa v izbe nachádza lôžko. Ak nie je iná možnosť, treba nádržku, WC a tiež stúpačku zvukovo odizolovať. Aby bol zabezpečený dostatočný spád, dôležitá je aj malá vzdialenosť WC od stúpačky v byte alebo dome. Pri veľkej vzdialenosti sa môže stať, že kvôli dostatočnému spádu odpadového potrubia budete pod záchodovú misu potrebovať stupienok.


Osem zásad moderného WC

261381
Gustavsberg

V malej kúpeľni je vzácny každý centimeter voľného priestoru, získať ho možno napríklad výberom WC misy s menšou hĺbkou.

 

Zásada č. 3: Nepodceňujte rozmery, sú dôležité

Dôležité centimetre:
• 15 až 20 centimetrov voľného priestoru treba z oboch strán záchodovej misy, to znamená, že pri priemernej šírke záchodovej misy 40 cm by miestnosť alebo priestor určený na WC nemali byť užšie ako 70 až 80 cm. O pohodlí sa dá hovoriť pri priestore širšom ako 90 cm.
• 110 cm je minimálna hĺbka miestnosti WC, ak sa dvere otvárajú smerom von (v závislosti od veľkosti záchodovej misy a typu nádržky).
• 140 cm je minimálna hĺbka miestnosti WC, ak sa dvere otvárajú smerom dnu (znova v závislosti od veľkosti záchodovej misy a typu nádržky), platí však, že medzi misou a otvorenými dverami musí byť aspoň 30 cm.
• 50 cm by malo byť medzi misou a stenou, ak je vstup do WC z dlhšej strany miestnosti.
• 40 cm musí byť priestor na prechádzanie medzi WC misou a stenou alebo iným zariaďovacím predmetom.


Osem zásad moderného WC

261410
Duravit

Štandardné rozmery záchodových mís pomôžu pri orientácii v priestorových požiadavkách:
• samostatne stojaca záchodová misa s nádržkou:
– výška 39 až 40 cm
– šírka 35 až 36 cm
– hĺbka 45 až 50 cm
– hĺbka s nádržkou 66 až 70 cm
• zavesená záchodová misa:
– výška 40 cm (výhodou je prispôsobenie výšky individuálnym požiadavkám – pre osoby vyššie ako 180 cm alebo osoby s menšou pohyblivosťou je vhodnejšia výška predného okraja misy 42 až 43 cm)
– šírka 35 až 36 cm
– hĺbka 58,5 až 60 cm


Osem zásad moderného WC

261377
Roca

Špeciálne záchodové misy na riešenie priestorových nedostatkov:
• samostatne stojace alebo závesné záchodové misy určené do malých priestorov:
– výška 39 až 40 cm
– šírka 35 až 36 cm
– hĺbka 40 až 50 cm
– hĺbka s nádržkou 50 až 60 cm
• rohové záchodové misy určené do malých priestorov:
– výška 39 až 40 cm
– šírka 35 až 36 cm
– hĺbka 57,5 až 59 cm
– hĺbka s nádržkou 83,5 až 85 cm


Osem zásad moderného WC

261370
Laufen

 

Zásada č. 4: O tom, či spolu, alebo oddelene, rozhodujte egoisticky

Rimania považovali činnosti spojené s vyprázdňovaním za bežnú súčasť života a spoločné verejné záchody v jednej veľkej otvorenej miestnosti často využívali aj na spoločenské debaty. Dnešné normy a spôsob života spoločnosti sa trocha zmenili, a tak podľa súčasných zvyklostí by WC oddelené od priestoru kúpeľne malo byť samozrejmosťou v byte, v ktorom žijú viac ako dvaja ľudia. Výnimkou sú garsónky, jedno- a dvojizbové byty. Ak je v byte alebo rodinnom dome viac záchodov, mal by aspoň jeden byť v samostatnej miestnosti. Konvencie a panelákové byty však často nenachádzajú spoločnú reč, pretože pri prestavbe umakartových jadier, nazývaných kúpeľňami, je dobrý každý centimeter priestoru – a tie sa väčšinou získavajú spojením WC a kúpeľne bez ohľadu na počet miestností a obyvateľov bytu.


Osem zásad moderného WC

261374
Laufen

Za a proti:
• oddelené WC:
– poskytuje súkromie,
– jeho využitie neobmedzuje využívanie kúpeľne,
– praktické je, ak sa v miestnosti WC nachádza aj umývadlo (súčasný trh ponúka veľký výber aj tých najmenších umývadielok, ktoré zaberú len asi 25?cm do steny),
– nevyhnutnosťou je možnosť odvetrania miestnosti,
• WC ako súčasť kúpeľne:
– tento anglosaský zvyk zväčšuje priestor kúpeľne,
– využiť WC znamená obsadiť aj celú kúpeľňu,
– pri viacčlennej domácnosti je dôležité účinné odvetranie, napríklad aj pomocou odsávania zápachu priamo zo záchodovej misy.


Osem zásad moderného WC

261461

 

ZDROJ: časopis Môj dom február 2010

Kategória: Bývanie Farby, materiály Kúpeľňa, WC Štýl
Tagy: kúpeľňa wc
Zdieľať článok

Diskusia