Vezmite to od podlahy: Ako vybrať laminátovú plávajúcu podlahu

02. 04. 2018 Zdieľať

Laminátová podlaha je jednou z najviac používaných podlahových krytín v slovenských domácnostiach. Ľahko sa kladie, vyzerá skvele a je nenáročná na údržbu. Ako si vybrať tú správnu?

Plusy a mínusy laminátovej podlahy

Laminátové podlahy sú hygienické, s nízkym obsahom emisií. Vzhľadom ku svojej nízkej konštrukčnej výške sú ideálne na renováciu a modernizáciu interiéru a vďaka robustnosti po nich pokojne môžete jazdiť kreslom na kolieskach.

Ale laminátová podlaha je taktiež podlahová krytina citlivá na vlhkosť, a preto nie je vhodná do vlhkých miestností – ibaže by išlo o špeciálnu laminátovú podlahu do interiéru so zvýšenou vlhkosťou. Tak na to myslite. Rovnako tak aj na to, že laminátové podlahy vydávajú dutý zvuk, a tak sa ňou môže do spodných miestností prenášať veľké množstvo kročajového hluku. Aby sa vaši susedia vyspali doružova, nezabudnite preto pri kladení podlahy použiť kročajovú izoláciu.


Vezmite to od podlahy: Ako vybrať laminátovú plávajúcu podlahu

2149695
Hornbach

Prehľad jednotlivých vrstiev laminátovej podlahy

Laminátová podlaha je zložená z povrchovej vrstvy, dekorovej vrstvy, z nosnej dosky a spodnej/zadnej strany. Ďalej je tu použitý UV lak, vďaka ktorému sú laminátové podlahy odolné proti UV žiareniu, a tým pádom aj proti zmenám farieb.

Základom laminátovej podlahy je nosná doska z dreva, ktorá tvorí 90% materiálu. Nosná doska je pri laminátovej podlahe vyrobená z drevotrieskovej dosky, MDF dosky (Medium Density Fibre = stredne hustá vláknitá doska) alebo HDF dosky (High Density Fibre = vysoko hustá vláknitá doska). Kvalita nosnej dosky je rozhodujúca pre pevnosť laminátu.

Dekor je viditeľnou súčasťou laminátovej podlahy. Dekorová vrstva je vyrobená z papiera, na ktorý je vytlačený dekor (väčšinou so vzhľadom dreva) z organických farieb reprodukovanými náročnou fototechnickou metódou. Vďaka tomuto výrobnému postupu je pri laminátových podlahách dosiahnutá enormná rozmanitosť farieb a dekorov. 

Spodná a zadná strana laminátovej podlahy nazývaná aj protiťah, má vodoodpudivé vlastnosti a vyrovnáva pnutie, ktoré vzniká štruktúrou materiálu. Táto vrstva je väčšinou vyrobená z fenolovej živice.

Voliteľne sú dostupné niektoré laminátové podlahy aj so zabudovanou kročajovou izoláciou. Laminátové podlahy existujú v hrúbkach od 6 do 12 mm. Čím hrubšia podlaha je, tým je aj odolnejšia.

Niektoré laminátové podlahy majú i špeciálnu povrchovú úpravu (antistatickú, antibakteriálnu, surface resist, atď.) a získavajú tým ďalšie plusové body.


Vezmite to od podlahy: Ako vybrať laminátovú plávajúcu podlahu

2149699
Hornbach

Kam s ňou?

Pri rozhodovaní vám pomôžu tzv. úžitkové triedy NK. Horná vrstva laminátovej podlahy určuje jej odolnosť proti oderu. Podľa hrúbky tejto úžitkovej vrstvy sa laminátové podlahy zaraďujú do rôznych úžitkových tried. NK21 – NK23 sú vhodné do obytných priestorov s miernym až intenzívnym namáhaním, NK31 – NK33 sú určené do komerčných priestorov.


Vezmite to od podlahy: Ako vybrať laminátovú plávajúcu podlahu

2149701
Hornbach

Než začnete podlahu klásť 

Laminátová podlaha sa vždy kladie ako plávajúca podlaha. To znamená, že sa jednotlivé dosky nespájajú s podkladom. Na okrajoch pri stenách sa musí zachovať dilatačná škára, aby bolo možné pri zmenách teplôt kompenzovať rozpínanie.

Ako podklady nie sú vhodné staré podlahové koberce, podlahy z ihlovej plsti (nehygienické, čiastočne mäkké, chýba parotesná zábrana), potery na kameň a na drevo, kde môže číhať príliš vysoká zvyšková vlhkosť.


Vezmite to od podlahy: Ako vybrať laminátovú plávajúcu podlahu

2149703
Hornbach

Čo ku kladeniu podlahy potrebujete 

Minimálne dve šikovné ruky, čas a trpezlivosť. A rozhodne tri video návody, v ktorých sa dozviete ako postupovať, a či sa vám pri práci zíde napríklad pokosová píla, silikón a tmel, parotesná fólia alebo soklové lišty.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Podlaha, dlažba
Tagy: laminátové podlahy podlahové krytiny
Zdieľať článok