Zásady rekonštrukcie podkrovia (3.)

10. 06. 2010
Zdieľať

O pôvaboch priestorov pod vekovitými strechami sme už aj v našom časopise písali veľa. Aby ste sa však pri rekonštrukcii starého podkrovia na pohodlný byt dopracovali k výsledku, s ktorým budete spokojní, odporúčame od začiatku konzultovať každý krok s odborníkmi.

Skúsený architekt vám môže poradiť rôzne šikovné triky – napríklad zvýšením podlahy v časti podkrovného priestoru sa dá zvýšiť jeho atraktivita a zároveň si ušetríte prípadné komplikácie spojené s úpravou pôvodnej konštrukcie krovu.

Podlahy

Rovnako ako pri zvislých konštrukciách aj pri podlahách je v podkroví optimálna realizácia suchým stavebným procesom (klasické cementové alebo anhydridové potery vnášajú do pôvodných, často drevených konštrukcií stropov vlhkosť, a navyše sú pre ne veľkou záťažou). V súčasnosti existujú ucelené podlahové systémy, z ktorých sa dá bezpečná a praktická podlaha poskladať jednoducho a rýchlo bez jedinej lyžice betónu či poteru. Na vyrovnanie nerovností podkladu alebo zvýšenie podlahy poslúži suchý podsyp. Na ten sa v prípade potreby po celej ploche podlahy položí vrstva tepelnej a zvukovej izolácie (z tvrdeného polystyrénu alebo minerálnych dosiek), ktorá spolu s podsypom zníži krokový hluk. Nasleduje roznášacia vrstva z preplátovaných sadrovláknitých, cementovláknitých alebo drevovláknitých dosiek, ktorá rovnomerne roznesie zaťaženie na celú plochu podlahy. Niektoré systémy sa skladajú z panelov, ktoré už obsahujú izolačnú aj kompletnú roznášaciu vrstvu, takže výstavba – alebo skôr montáž – je ešte rýchlejšia. Keďže suché podlahy sú konštruované ako plávajúce, dôležité je, aby boli od všetkých zvislých konštrukcií – priečok a stien – oddelené dilatačnou medzerou. Na pripravenú suchú podlahu sa uloží povrchová – nášľapná vrstva, ktorou môže byť dlažba, PVC krytina, koberce, parkety alebo veľkoplošné drevené či laminátové panely (podlahová krytina sa môže ukladať už nasledujúci deň). Aj do suchej podlahy sa dá zabudovať podlahové vykurovanie.


Zásady rekonštrukcie podkrovia (3.)

268390

Poschodové podkrovie

Pod strechami so strmým sklonom (väčším ako 45 stupňov) a s vysokou nadmurovkou alebo v podkroviach nad rozľahlými objektmi vzniká vysoký priestor, ktorý je výhodné rozdeliť do dvoch alebo viacerých výškových úrovní. Ak na hornú úroveň už neostáva svetlá výška dostatočná na plnohodnotné podlažie, môže vybudovaním medzistropu vzniknúť galéria – otvorený priestor s výhľadom do spodného podlažia, ktorý sa dá využívať napríklad ako spálňa či pracovňa. Ak sú svetlé výšky dostatočné, môže horná úroveň zaberať celý priestor pod hrebeňom strechy, takže z podkrovného bytu sa stáva mezonet (má dve samostatné podlažia spojené schodiskom). Moderným riešením je takzvaný loft s voľne prepojenými otvorenými podlažiami v rôznych výškach. V prípade budovania medzipodlažia sa musí konštrukcia medzistropu ukotviť do obvodových nosných múrov a konštrukcie stropu (treba zistiť, či strop znesie zvýšené zaťaženie) alebo sa zavesí na drevený krov (aj tu je, samozrejme, nevyhnutné overiť jeho únosnosť). 


Zásady rekonštrukcie podkrovia (3.)

265469

Ukážky využitia podkrovných priestorov s malou svetlou výškou: možno tu vytvoriť nezateplené úložné priestory (pozor na možný problém s kondenzáciou vlhkosti), dajú sa sem umiestniť skrinky na vyrobené mieru alebo tu môže ostať priestor na zasúvanie posuvného lôžka

Podkrovie je veľmi exponované miesto v dome a k jeho zobytneniu treba pristupovať naozaj zodpovedne. Od kvality návrhu aj vyhotovenia totiž závisí nielen vaše budúce bývanie, ale rekonštrukcia bude mať vplyv aj na fungovanie celého objektu.

 

Aké klimatizačné zariadenie sa odporúčajú do podkrovia?
Opýtali sme sa Ing. Aleny Petrů, obchodnej riaditeľky spoločnosti Pragoclima.

Ak uvažujete o klimatizácii podkrovia, v ktorom sa nachádza viacero miestností, rozhodne neodporúčam mobilné klimatizačné jednotky. K ich nevýhodám patrí vysoká hlučnosť i spotreba energie, nevyhnutnosť odvádzať teplý vzduch z miestnosti a v neposlednom rade aj potreba strážiť nádržku na vzniknutý kondenzát.
Na chladenie miestností je v podkroví, podobne ako v bežných bytoch alebo domoch, vhodná delená klimatizácia (takzvaný split alebo multi split), ktorá môže byť buď s prívodom čerstvého vzduchu, alebo bez neho, dostupné sú systémy, ktoré iba chladia, alebo aj také, čo umožňujú chladiť aj vykurovať. Takzvaný multi split systém umožňuje napojiť na jednu vonkajšiu kompresorovú jednotku niekoľko vnútorných klimatizačných jednotiek v rôznych miestnostiach, na ktorých sa dajú nezávisle ovládať teplota aj otáčky. Vnútorné jednotky môžu byť nástenné, parapetné, kazetové alebo kanálové (medzistropné) – najčastejšie sa používajú nástenné, ktorých cena aj hlučnosť sú najnižšie.
Vonkajšia jednotka sa umiestni na fasádu tesne pod strechou, prípadne na terasu či lodžiu, kým vnútorná do priestoru, ktorý treba klimatizovať. Pri výbere klimatizácie odporúčam kontaktovať odbornú firmu, ktorá vám pre konkrétny priestor bezplatne navrhne najvhodnejšie riešenie.

ZDROJ: časopis Môj dom december 2009 – január 2010 JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Stavba a rekonštrukcia Strecha, podkrovie
Tagy: podkrovie stavba domu
Zdieľať článok

Diskusia