Pomocníci pri práci na záhrade. Čím sa vybaviť na ďalšiu sezónu?

09. 04. 2018 Zdieľať

Aby nebola práca na záhrade drinou a stala sa zábavnou, je dobré používať náradie i rôznych motorových pomocníkov. Prečo sa vám oplatí nakupovať kvalitné značkové hrable, motyky, rýle, vidly alebo záhradné nožnice? Pretože poprední výrobcovia prispôsobujú ich ergonómiu tak, aby bola práca s nimi pohodlná.

Pílky a píly

Pri rezaní a prerezávaní stromov a kríkov s kvalitnou pílkou a s pílkou po starom otcovi určite pocítite veľké rozdiely. Pri výbere nového vybavenia sa zamerajte na to, na aké práce budete pílu používať, pretože sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a tvaroch a s rôznymi pohonmi. Rámové zvládnu väčšie vetvy, so šabľovými sa dostanete i do malých priestorov. Motorové píly využijete pri stínaní menších stromov a na rezanie dreva pri táboráku.

Stále viac elektrických, reťazových píl a chvostoviek je dnes akumulátorových. Výkon majú rovnaký ako nižšie triedy motorových píl, ale na práce v záhrade sú úplne dostačujúce. Obrovskou výhodou akumulátorových strojov je ich veľmi tichý chod. Takže môžete prerezávať stromčeky aj v nedeľu, a nemusíte sa báť, že budete hlukom rušiť susedov. Navyše môžete akumulátory používať i na iné záhradné prístroje.


Pomocníci pri práci na záhrade. Čím sa vybaviť na ďalšiu sezónu?

2154393
Hornbach

Nožnice majte vždy pri ruke

S údržbou kríkov a živého plota vám pomôžu motorové nožnice na živý plot. Dlhá lišta zaručí, že váš plot bude „ako keď striháte“. Opäť sú k dispozícii so všetkými variantmi pohonov. Na údržbu trávnika sa hodia akumulátorové nožnice, s ktorými bez väčšej námahy dostriháte detaily okolo záhona alebo plota.


Pomocníci pri práci na záhrade. Čím sa vybaviť na ďalšiu sezónu?

2154395
Hornbach

Spracujte všetko, čo vám záhrada ponúka

Ak doma nekúrite drevom a namiesto veľkého ohňa radšej zo zvyškov urobíte kompost, tak v takom prípade vám dobre poslúži drvič konárov. Dokáže spracovať vetvičky a vetvy s prekvapivými rozmermi na malé triesky vhodné do kompostu. Kompost nemusí ležať len niekde v kúte záhrady. Opticky príjemnejším variantom je kompostér, ktorý navyše urýchľuje proces kompostovania rastlinných zvyškov.


Pomocníci pri práci na záhrade. Čím sa vybaviť na ďalšiu sezónu?

2154391
Hornbach

Sekery

Na spracovanie dreva na záhrade je výhodné vlastniť niekoľko druhov a veľkostí sekier. Tvar a veľkosť sekery dokáže výrazne ovplyvniť namáhavosť a kvalitu práce. Moderné sekery majú polyamidovú násadu, ktorá je pri správnom používaní prakticky nezničiteľná.


Pomocníci pri práci na záhrade. Čím sa vybaviť na ďalšiu sezónu?

2154389
Hornbach

Dokonalý trávnik ľahko a rýchlo

Pri výbere kosačky zvážte predovšetkým rozlohu pozemku. S malou kosačkou sa budete na veľkej ploche trápiť. Ak si kúpite kosačku neprimerane veľkú, tak si len zbytočne priplatíte a budete sa opäť trápiť. Väčšinou používame kosačky s nožmi, ktoré trávu zbierajú do koša alebo ju mulčujú a nechávajú na pozemku. Kosačky bubnové a lištové pokosenú trávu nerozdrvia a tráva je v takom prípade vhodná na sušenie.

Tak trochu zvláštnym druhom kosačky je záhradný traktor. Okrem kosenia ho môžete využívať aj inak, napríklad zaňho môžete pripojiť malú vlečku. Ak máte záhradu prevažne trávnatú a uprednostňujete nakrátko pokosený trávnik, tak si môžete dopriať programovateľnú solárnu alebo akumulátorovú kosačku.

Ďalším vhodným doplnkom ku kosačke je orezávač alebo rovno krovinorez. Orezávač dokončí prácu tam, kam kosačka nedosiahla. S krovinorezom zas upravíte terén, na ktorý si s bežnou kosačkou netrúfate.

Popadané lístie vysajte a pôdu prevzdušnite vertikutátorom

Pri zbere opadaného lístia oceníte záhradné vysávače, prípadne ich kombináciu s fukárom. Odpadne vám tak náročné hrabanie. Lenže hrabaním sa taktiež pretrhávajú korienky, mach a prevzdušňuje sa tak vrchná vrstva pôdy. I s tým si ale poradia ďalší dvaja pomocníci do záhrady. Vertikutátor pomocou rotujúcich nožov hravo zastúpi hrable. Podobne, avšak do väčšej hĺbky svoje nože zaryje rotavátor. Rozbije hrudy a prevzdušní záhon. Motyku aj svoje kríže, tak môžete nechať odpočívať.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Záhradná technika
Tagy: záhradná technika
Zdieľať článok