07. 06. 2010
Zdieľať

Žiadna kuchyňa sa nezaobíde bez vody. Prípravu jedla ani ostatné bežné práce by bez nej nebolo možné vykonať. I keď o umývanie riadu sa už v mnohých domácnostiach starajú umývačky, ešte stále trávime pri dreze viac ako polovicu času venovaného kuchynským prácam. Výberu drezu a batérie, ich materiálovému vyhotoveniu a spôsobu osadenia preto treba venovať dostatok času a pozornosti.

Logickosť a praktickosť umiestnenia drezu

To, kde umiestniť drez, ovplyvňujú viaceré faktory: dispozičné riešenie kuchyne, výber kuchynského zariadenia a v neposlednom rade predstavy a požiadavky jej majiteľa. Najúspornejšie je umiestniť drez ku stene oproti kúpeľni a tomu prispôsobiť celé zariadenie kuchyne. Ak však celé roky snívate o dreze pod oknom s výhľadom, za tých pár metrov rúrok si radi priplatíte.
Pomerne populárne je aj umiestnenie drezu v kúte kuchynskej linky – výhodou tohto riešenia je lepší prístup k pracovným plochám po oboch stranách drezu. Prihliadať by sa malo aj na logickú postupnosť úkonov pri práci v kuchyni – pre praváka je ideálne mať po ľavej strane umiestnenú chladničku a po pravej strane varné centrum. V praxi oceníte, ak sa vám podarí zachovať pravidlo, že po oboch stranách drezu by mal zostať aspoň kúsok voľnej pracovnej plochy.

Umývacie centrum môže byť aj v strede miestnosti ako súčasť kuchynského ostrovčeka. K praktickosti tejto alternatívy prispieva, ak je v ostrovčeku aj varné centrum.


Žriedlo kuchyne

267486
Koryna

K drezu patrí aj príslušenstvo v podobne dosky na krájanie či odkvapkávacej nádoby, ktoré zväčšujú pracovný priestor v kuchyni

Tvar podmieňuje funkciu

Tvar a veľkosť drezu závisia od veľkosti a vybavenia kuchyne. Ak máte umývačku riadu a menšiu kuchyňu, drez s dvoma veľkými vaničkami by bol zbytočný. Bude vám stačiť drez s jednou veľkou a jednou menšou vaničkou, ktorú využijete najmä pri čistení potravín. Súčasťou takéhoto drezu môže byť košík na odkvapkávanie.

Aj keď v kuchyni rátate s umývačkou, pri výbere drezu nezabudnite, že niektoré kusy riadu, či už veľké plechy a hrnce, alebo krehké sklo a maľovaný porcelán, budete musieť naďalej umývať ručne. Dostatočne veľká vanička a odkvapkávacia plocha preto nikdy nie sú na škodu (pri kúpe sa ofrientujte aj na hĺbku drezu). Na zväčšenie pracovnej plochy možno využiť špeciálne tvarovanú dosku, ktorou prekryjete drez, ak ho práve nepotrebujete.


Žriedlo kuchyne

267491
Duravit

Každý drez by mal byť vybavený prepadovým odtokom, ktorý zabráni jeho pretečeniu, ak je hlavný odtok uzatvorený alebo upchaný. Odtoky moderných drezov sú väčšie ako kedysi – ich priemer je zjednotený na veľkosť 3,5“, aby umožňovali inštaláciu drvičky odpadu. Takýto pomocník bezpečne a dokonale rozomelie všetky šupky, odrezky a zvyšky potravín na jemnú kašu, ktorá je pre kanalizačný odtok „stráviteľná“. V nádobách na triedený odpad sa potom budú zbierať už len tie materiály, ktoré sú vhodné na druhotné spracovanie.


Žriedlo kuchyne

267495
IKEA

Ak máte drez pod oknom, nezabudnite prispôsobiť tvar a umiestnenie batérie tejto skutočnosti, aby nekolidovala s krídlom okna (na trhu sú aj batérie, ktoré možno v prípade potreby sklopiť alebo zastrčiť do pracovnej dosky).

Spôsob osadenia

Z hľadiska spôsobu osadenia drezu rozlišujeme drezy zabudované zhora alebo zospodu. Najbežnejší a najjednoduchší spôsob je osadzovanie drezu zhora do otvoru vyrezaného v pracovnej doske. Okraje sa utesnia plastickým tesniacim materiálom, silikónom alebo tesniacimi lištami. Komu sa vrstva izolantu z estetických dôvodov nepozdáva, vizuálne dokonalejší, no na vyhotovenie náročnejší detail predstavuje zapustenie drezu do jedenej roviny s pracovnou plochou. Dizajnovo najčistejší detail zaručuje spôsob zabudovania zospodu, takže pracovná doska prekrýva okraj drezu. Takéto riešenie je vhodné pri pracovných doskách z prírodného alebo umelého kameňa, prípadne iných syntetických kompozitných materiálov, ktoré majú homogénny prierez a ich hrany sa dajú dokonale opracovať.


Žriedlo kuchyne

267488
Dornbracht

Kuchynské batérie môžu byť určené na montáž na drez či kuchynskú linku (stojančekové) alebo na stenu (podomietkové)

ZDROJ: VŠETKO O KUCHYNI JAGA GROUP, s.r.o.
 

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: drezy kuchyňa vodovodná batéria
Zdieľať článok

Diskusia