Žriedlo kuchyne (2.)

14. 06. 2010
Zdieľať

Vzhľad, funkčnosť, tvarové a farebné riešenie drezu do značnej miery závisí od materiálu, z ktorého je vyrobený.

Aký materiál zvoliť?

Rozhodnutie o tom, z akého materiálu bude drez, sa robí zvyčajne ako prvé, pretože do značnej miery ovplyvňuje štýl kuchyne.

Antikoro

Najbežnejšie sú drezy vyrábané z kovu – antikora. Sú cenovo najdostupnejšie a svojím decentným vzhľadom nikdy nič nepokazia. Výhodou antikora je, že je odolné proti vysokým teplotám, mechanickému poškodeniu aj proti kyselinám.

O kvalite takéhoto drezu rozhoduje jednak hrúbka plechu, z ktorého sú lisované (nemala by byť menšia ako 9 mm), a jednak množstvo chrómu a niklu, čo zaručuje odolnosť zliatiny proti korózii. Na brúsenom povrchu v porovnaní s lesklým kovovým povrchom nezostávajú viditeľné odtlačky prstov ani uschnuté kvapky vody.


Žriedlo kuchyne (2.)

267487
Dornbracht

Drez s dvoma vaničkami je praktické riešenie, ktoré je však podmienené dostatkom kuchynského priestoru. Sprška na dlhej hadici s pružinou je výborným pomocníkom napríklad pri umývaní väčších hrncov

Keramika

Je pevná, odolná proti chemikáliám, hygienická, na pohľad pekná a farebne stála, ľahko sa udržiava, no má nevýhodu v tom, že je krehká a náchylná na prasknutie. Pri keramickom dreze si treba dávať pozor na prudké nárazy pri manipulácii s ťažšími tvrdými predmetmi, ako je napríklad veľký liatinový riad a podobne. Na vrchnú glazúru treba myslieť aj pri výbere čistiacich prostriedkov.

Umelý kameň

Elegantný vzhľad s mimoriadnymi úžitkovými vlastnosťami nájdete pri drezoch z moderných kompozitných materiálov. Majú rôzne názvy: umelý kameň, kamenina, granit, prípadne sú známe aj pod obchodnými menami Silgranit, Fragranit, Cristadur, Corian, Kerrock a podobne. V podstate ide o zmes drvených kameňov (najčastejšie žuly) a akrylátu, ktorý zabezpečuje ich súdržnosť. Líšia sa medzi sebou len hrúbkou zrna a pomerom základných zložiek. Určité percento tvorí pigment, prípadne ďalšie prímesi, ktoré zvyšujú hladkosť, tvrdosť a odolnosť povrchu proti mechanickému a chemickému poškodeniu, ako aj jeho odolnosť proti vysokým teplotám.


Žriedlo kuchyne (2.)

267494
Schock

Drezy z umelého kameňa sú na dotyk prekvapujúco hodvábne hladké a príjemne teplé. Navyše, integrované ióny striebra už v zárodku likvidujú baktérie

I keď sa tieto materiály navonok tvária ako kameň, vďaka akrylátovej živici sú na dotyk teplejšie a pružnejšie, takže sa nerozbijú ani neprasknú. Technológia výroby odlievaním do foriem umožňuje vytvárať oveľa bohatšiu škálu tvarov ako napríklad pri lisovaní z plechu. O širokú ponuku farebných riešení sa starajú pigmenty, ktoré sa pridávajú priamo do kameninovej zmesi, takže materiál je farebný v celom priereze a je stálofarebný. Niektorí výrobcovia ponúkajú kameninové drezy so špeciálnou povrchovou úpravou, vďaka ktorej si drez aj pri minimálnej starostlivosti dlhodobo zachováva perfektný vzhľad. Tajomstvo spočíva v tom, že kvapky vody nepriľnú na povrch plochy, ale hneď sa skotúľajú do odtoku. A pritom so sebou zmyjú nečistoty a nedajú šancu ani vodnému kameňu…

A voda tečie…

Bez prívodu vody by bol drez ako vyschnutá studňa. Vzhľadom na množstvo rôznych úkonov, ktoré sú spojené s vodou v kuchyni, sa treba pri výbere kuchynskej batérie zamerať na jej flexibilnosť. Medzi dnom drezu a batériou musí byť dostatok priestoru, aby ste mohli napustiť vodu napríklad do vysokého hrnca alebo fľaše. Preto sú kuchynské batérie zvyčajne vyššie a štíhlejšie ako kúpeľňové. Prevažne sa používajú stojanové batérie, ktoré sa montujú priamo do otvoru na dreze alebo do pracovnej dosky. Ak máte drez umiestnený pod oknom, nezabudnite prispôsobiť tvar a umiestnenie batérie tejto skutočnosti, aby nekolidovala s krídlom okna (na trhu sú aj batérie, ktoré možno v prípade potreby sklopiť alebo zastrčiť do pracovnej dosky).


Žriedlo kuchyne (2.)

267489
Binova

Dizajnovo najčistejšie je zabudovanie drezu zospodu. Takéto riešenie je vhodné pri pracovných doskách z prírodného alebo umelého kameňa

Je praktické, ak je kuchynská batéria nastaviteľná – minimálne by mala byť otočná, výhodou je vyťahovacia koncovka, prípadne úprava koncovky, ktorá umožňuje presné nasmerovanie prúdu vody. V kuchyniach sa nestratí ani sprška na dlhej hadici s pružinou, ktorá je výborným pomocníkom napríklad pri umývaní väčších hrncov či pri ich plnení. Ak máte drez umiestnený pod oknom, nezabudnite prispôsobiť tvar a umiestnenie batérie tejto skutočnosti, aby nekolidovala s krídlom okna (na trhu sú aj batérie, ktoré možno v prípade potreby sklopiť alebo zastrčiť do pracovnej dosky). Mastné alebo špinavé ruky sú v kuchyni, v ktorej sa varí, bežným javom. Preto sa oplatí zvoliť pákovú batériu, ktorá uľahčí manipuláciu pri nastavovaní teploty vody a intenzity prúdu. Niektoré batérie majú dávkovač vody v podobe tlačidla – stačí pohyb jedného prsta a do pohára vám natečie presná dávka čerstvej studenej vody.


Žriedlo kuchyne (2.)

267493
Unique

Či si vyberiete batériu s klasickým ladným oblúkom, alebo dáte prednosť modernému hranatému, závisí od vášho vkusu a štýlu kuchyne

Vyberte si batériu s pevným a stabilným telom a s dostatočnou šírkou prietoku. Dlhšiu životnosť batérii zaručí kvalitná keramická kartuša, ktorá nahrádza bežné gumové tesnenie. Na zvýšenie kvality vody a ochranu vašich spotrebičov si môžete nechať na prívod vody nainštalovať odvápňovač alebo filter. Čo sa týka vzhľadu batérie, nájdete množstvo rôznych štýlov, farieb i povrchových úprav. Pri výbere kovovej batérie sa oplatí siahnuť po brúsenom alebo matnom povrchu, na ktorom nie sú priveľmi viditeľné stopy každodenného užívania, ako je to na batériách s lesklým povrchom.

ZDROJ: VŠETKO O KUCHYNI JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: drezy kuchyňa vodovodná batéria
Zdieľať článok

Diskusia