Aký je postup pri zriadení hypotéky? Prejdite si to krok po kroku s nami

12. 04. 2018 Zdieľať

Vybrať najvýhodnejšiu hypotéku je dôležité – nevyberáte si nové topánky, ale produkt na desiatky rokov. Na čo si dať pozor pri jej hľadaní, čím začať, ale aj ďalšie užitočné rady nájdete v našom článku.

Čím začať pri výbere hypotéky 

Prvým krokom je vedieť, na čo potrebujete hypotéku – podľa toho si vyberiete pre vás tú najvýhodnejšiu: účelovú, bezúčelovú alebo refinančnú. Ak plánujete kupovať dom, najvhodnejšia je účelová, ak chcete získať výhodnejšie podmienky splácania už existujúceho úveru, vyberte si refinančnú. Ako však spoznať tú najvhodnejšiu? Urobte si prieskum trhu, skvelým pomocníkom je hypokalkulačka. Nesústreďte sa však iba na výšku úrokov, ale pozrite si aj ďalšie poplatky, ktoré môžu premiešať poradie. Následne si vyberte 3 či 4 najvýhodnejšie a v týchto bankách si nechajte vypracovať konkrétnu ponuku pre vaše potreby a možnosti.  

Čo je dobré vedieť pred uzatvorením zmluvy

Jednou z najdôležitejších informácií je, že hypotekárny úver musíte splatiť pred dosiahnutím dôchodkového veku. Veľmi dobré je urobiť si aj vlastnú mikroanalýzu výdavkov pre správne nastavenie výšky splátok. V prípade, že sa vaše meno nachádza v úverovom registri, hypotéku podľa zákona získať nemôžete. Aké poplatky by vás mali zaujímať? Určite výška poistenia hypotéky aj vašej nehnuteľnosti, suma za vedenie účtu či poskytnutie úveru. Nezabudnite sa informovať aj o postupe vypracovania znaleckého posudku. 

Ako pokračovať ďalej 

Ak máte vybraný hypotekárny úver a banku, pripravte si potrebné doklady a podpíšte poistenie na založenú nehnuteľnosť. Po splnení týchto náležitostí, podajte žiadosť o úver – dnes už môžete vybaviť hypotéku online, ktorú ponúka ČSOB. V prípade, že vám bude schválený úver, pripravte sa na podpis zmluvy, po ktorom banka prevedie peniaze na váš alebo účet predávajúceho – ak prostriedky plánujete využiť na kúpu nehnuteľnosti. A po tomto kroku vás čaká sťahovanie do nového.

ZDROJ PR článok spoločnosti ČSOB

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: financie financovanie hypotéka úvery
Zdieľať článok