Renovujete kuchyňu? Týchto 5 vecí vám pomôže a ušetrí vám nervy

16. 04. 2018 Zdieľať

Ak vás už varenie vo vašej starej kuchyni neteší, nastal najvyšší čas na zmenu. Čo hovoríte? Spísali sme pre vás 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť ešte predtým, než si vyhrniete rukávy a pustíte sa do práce.


Renovujete kuchyňu? Týchto 5 vecí vám pomôže a ušetrí vám nervy

2159095
Hornbach

Kuchynská linka 

Vaša nová kuchynská linka sa vám musí páčiť, to je jasné. Všetko si až do posledného centimetra premerajte a premyslite, aby ste vedeli, či je pre vás vhodná kuchynská linka v tvare „L“, alebo sa vám do kuchyne zmestí len linka pozdĺž steny. Nie je asi nič horšie, ako si priviesť domov kuchynské skrinky a zistiť, že sa do kuchyne nezmestia. A čo farba a materiál? Veľmi dôležitá otázka. Vopred si vyčleňte rozpočet, aby ste si rovno mohli vybrať aj vhodné kuchynské spotrebiče, pracovnú dosku, drez a batériu.  


Renovujete kuchyňu? Týchto 5 vecí vám pomôže a ušetrí vám nervy

2159099
Hornbach

Pracovná doska je základ 

Aby sa vám v novej kuchyni pracovalo naozaj dobre, pracovná doska by mala byť prispôsobená vašej výške, čiže približne vo výške 90 cm. A šírka? Tá sa štandardne pohybuje okolo 60 cm, to bohato stačí.

Pri výbere samotného materiálu sa pravdepodobne trochu zapotíte, možností je naozaj veľa. Ak hľadáte skutočne tvrdý materiál, zvoľte žulu. Poteší vás, že ju nezničí teplo a na vybrúsenom povrchu vás nebudú trápiť odtlačky prstov. Čo vás však nepoteší vôbec je cena, tá je v prípade žuly dosť vysoká.

V kategórii tvrdých materiálov nájdeme taktiež mramor. Avšak mramor je na rozdiel od žuly porézny. Čo to znamená? Že ho musíte pred používaním ošetriť penetračným náterom. Iba tak sa nezničí. Mramor moderným kuchyniam pristane a vy si môžete vybrať z množstva farieb.

Medzi obľúbenejšie materiály kuchynských dosiek patrí laminát. Môže za to relatívne jeho nízka kúpna cena, obrovský výber farieb, nenáročná údržba, tepelná odolnosť a odolnosť proti vode. A aby sme boli naozaj objektívni, musíme spomenúť aj jednu veľkú nevýhodu – a to škrabance. Keď sa vám na laminátovej doske objaví škrabanec, tak sa ho už nezbavíte.

Ak patríte medzi milovníkov prírodných materiálov, zamerajte svoju pozornosť na drevo. Z varenia sa stane zábava. Avšak iba do tej doby, než na drevenú kuchynskú dosku položíte rozpálený hrniec, to totiž často znamená nenávratné poškodenie. Každej gazdinej sa tlačia do očí slzy pre zničenú kuchynskú linku kvôli ryhám od nožov. Takže pozor aj na to. Ale žiadny strach. Ak svoju novú dosku ošetríte špeciálnym náterom, drevo sa stane odolnejším.


Renovujete kuchyňu? Týchto 5 vecí vám pomôže a ušetrí vám nervy

2159101
Hornbach

Kuchynské drezy

Nerez si dnes môže zaobstarať už naozaj každý a to je dobré, pretože nerezové drezy sú praktické, nezničia ich ani vonkajšie vplyvy a vyzerajú skvelo. Ďalej máte na výber aj granitové drezy a drezy keramické. Tie sú veľmi obľúbené, odolné, ale počítajte s vyššou kúpnou cenou.

Ďalej si premyslite, či vám postačí len malý kuchynský drez, alebo využijete veľký dvojitý drez. Ak máte kuchyňu v tvare písmena „L“, možno vás zaujme niektorý z rohových drezov, tie vyzerajú naozaj štýlovo.


Renovujete kuchyňu? Týchto 5 vecí vám pomôže a ušetrí vám nervy

2159097
Hornbach

Drezová batéria

Keď si vyberiete vhodný drez, prichádza na rad drezová batéria. V súčasnosti patria pákové batérie medzi tie najobľúbenejšie. Ale v retro kuchyniach nemôžu samozrejme chýbať kohútikové, ktoré sú však menej praktické. Svoju pozornosť zamerajte na batérie z mosadze alebo zliatiny, práve tie sú veľmi odolné a poslúžia vám mnoho rokov. Prácu vám napríklad príjemne zjednodušia batérie s vyťahovacou hadicou.

Doplnky 

To najlepšie nakoniec. Základ kuchyne už máte, a teraz sa môžete vrhnúť na detaily. Napríklad pekný obraz na plátne z obyčajnej kuchyne vykúzli útulné miesto, kde sa bude cítiť príjemne celá rodina. Nájdite si taký obraz, do ktorého sa zamilujete na prvý pohľad. Nezáleží na tom, či to bude kvet v kvetináči alebo vysmiata opica, záleží iba na tom, aby to bol váš štýl. Vaša duša. Vaša nová kuchyňa.

ZDROJ PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa kuchynská linka kuchynské drezy pracovná doska rekonštrukcia bytu renovácia kúpeľne vodovodná batéria
Zdieľať článok