Denné svetlo pre príjemne strávené chvíle v kuchyni

11. 11. 2011
Zdieľať

Kuchyňa síce už nie je miestom, kde gazdiná trávi celé hodiny pri príprave jedál, ale stále ostáva miestom, kde sa varí, odkladá, upratuje... teda pracuje. K práci v kuchyni si treba dodať nielen poriadnu dávku guráže, ale aj zabezpečiť primeranú intenzitu denného svetla, ktoré nás udrží v aktivite.

Primerané dávky

Priveľa svetla unavuje a prehrieva priestor, primálo spomaľuje našu aktivitu. Dostatok denného svetla sa do kuchyne so svetlou výškou miestnosti 2,65 m dostane iba tak, ak čistá zasklená plocha, ktorou prestupujú slnečné lúče, tvorí aspoň osminu plochy podlahy. Nie je však úplne jedno, či túto plochu zaberá okno alebo iné zasklenie fasády po výške alebo po šírke.

Dôležité je aj rozhodnutie architekta, podľa ktorého zakomponoval okenné otvory do jednotlivých častí fasády. V súčasnosti obľúbené nízke a pritom široké okná-priezory, ktoré sa obyčajne nachádzajú nad pracovnou doskou kuchynskej linky, prepúšťajú do priestoru menej svetla ako okná s rovnakými rozmermi osadené na výšku.


Denné svetlo pre príjemne strávené chvíle v kuchyni

270632

Tvar a proporcie okna podliehajú síce kompozícii celého domu, ale nemalo by sa pritom zabúdať na funkciu a dostatok svetla najmä tam, kde sa pracuje, a kde sa odohráva väčšia časť domáceho diania. Okno umiestnené v strede steny presvetlí miestnosť dôkladnejšie ako to, ktoré je osadené v rohu miestnosti

 

Na fasáde budovy síce môže byť zasklený roh efektný, ale v interiéri presvetlí jeden kuchynský kút výrazne menej ako klasické okno s tou istou plochou zasklenia umiestnené v strede obvodovej steny. Pre mnohých je veľkým lákadlom okno s parapetom, ktorý nadväzuje na pracovnú dosku kuchynskej linky. Predstava, že pri oplachovaní pohárov alebo umývaní zeleniny sa budete tešiť z výhľadu z okna, môže naraziť na malý problémik: ak budete chcieť okno doširoka otvoriť, a nielen vyklopiť, dobre si vopred rozmyslite umiestnenie a tvar drezovej batérie.


Denné svetlo pre príjemne strávené chvíle v kuchyni

270633

Aj tieniť treba

Pri rozumnej orientácii kuchyne – najlepšie na severnú alebo východnú svetovú stranu – a pri dostatočnej ploche okien s možnosťou zaclonenia v letných mesiacoch, dostane kuchyňa svoju zdravú dávku slnka. Prirodzené denné svetlo prúdi rovnomerne, a preto nevrhá toľko tieňov ako umelé osvetlenie. Regulovanie svetla žalúziami alebo žalúziovými okenicami, roletami, závesmi a záclonami je v prvom rade závislé od polohy kuchyne v objekte, ale aj od spôsobu umiestnenia v dispozícii obydlia. Otvorená kuchyňa, prepojená s ďalšími miestnosťami, si dopĺňa zásobu svetla spojite s ostatným priestorom.


Denné svetlo pre príjemne strávené chvíle v kuchyni

270636
Daniel Veselský

Okno či zasklená časť priečelia umiestnené v strede steny vpustia do kuchyne optimálnu dávku denného svetla. Kto sa rozhodne pre umiestnenie drezu s výhľadom z okna, ten najprv musí zvážiť, či mu napokon drezová batéria dovolí okno otvoriť

 

V prípade, že nebolo vyhnutia a kuchyňa sa dostala v rámci dispozície k západnému alebo nebodaj južnému obvodovému múru, spôsob tienenia okien bude zohrávať významnú úlohu pri zabezpečení tepelnej a svetelnej pohody. Žalúzie tienia, a pritom prepúšťajú vzduch do miestnosti, a tak ich výber je iba sčasti vecou vkusu. Dá sa nimi nastavovať množstvo svetla a stupeň súkromia. Čistenie je však športom pre tých snaživejších. Vzhľadom môžu pripomínať kancelárske prostredie, a to nemusí byť každému štýlu kuchyne po vôli.


Denné svetlo pre príjemne strávené chvíle v kuchyni

270628

V súčasnosti sú obľúbené nízke široké okná-priezory. Ich horizontálne osadenie do obvodovej steny prepúšťa do priestoru menej svetla ako klasické okná s rovnakou plochou zakomponované na tom istom mieste. Priezorové okná opticky znižujú výšku interiéru

 

Rustikálna kuchyňa sa dobre znáša nielen s klasickými záclonkami, ale v prípade priameho slnka či potreby súkromia vo večerných hodinách zachráni situáciu dobre známa roleta. Zaberá minimálny priestor a možno si ju zaobstarať v rôznych farbách a vzoroch. Časom, keď sa pružiny opotrebujú, treba rátať s ich výmenou. Našťastie, a nezávisle od toho, či okná zhotovili z plastu, titánu alebo ako eurookná, sú už celkom bežnou súčasťou ponuky aj sady doplnkov určených na tienenie zasklenej plochy. Žalúzie, ale aj roletky, možno dať zhotoviť na mieru v požadovanom materiálovom spracovaní.


Denné svetlo pre príjemne strávené chvíle v kuchyni

270634

Okná kuchyne so severnou alebo východnou orientáciou vytvoria prijateľnú tepelnú a svetelnú pohodu aj pri práci. Optickú pohodu v líniovo usporiadanej kuchyni zabezpečuje denné svetlo, ktoré dopadá na pracovnú dosku z dvoch strán

 

Ivan Parkin a Troy Manning z University College v Londýne vyvinuli špeciálne okenné sklo, ktoré do miestnosti neprepúšťa teplo. Sklo pokryli vrstvou oxidu vanadičitého (VO2). Od teploty 70 °C sa začne meniť štruktúra tejto zlúčeniny tak, že elektróny v mriežke sa posunú a z polovodiča sa stane kov. Ten vyfiltruje infračervené žiarenie. Pridaním volfrámu sa podarilo znížiť túto reakčnú teplotu na 29 °C. Takto sa zabráni prenikaniu infračerveného svetla do interiéru, ktorý sa potom zbytočne neprehreje. Sklo je zatiaľ príliš žlté a jeho vlastnosti sú nestále. Čaká sa na jeho sériovú výrobu (podľa Journal of Materials Chemistry).


Denné svetlo pre príjemne strávené chvíle v kuchyni

270630

Štrbinové či pásovo zoradené strešné okná ešte pred niekoľkými rokmi pôsobili ako výstrelok architektov. Súčasný interiér sa rád pohráva so svetelnými efektmi z netradične umiestnených okien, ktoré svetelným pásom odmeriavajú po plochách miestnosti cestu slnka počas celého dňa a opticky zvyšujú jej svetlosť. Vďaka týmto atypickým oknám, ktoré osadili v rovine plochej strechy možno priviesť svetlo aj tam, kde chýbajú fasádne okná, …a potom kuchyňa vyzerá tak trochu sakrálne!

 

ZDROJ: VŠETKO O KUCHYNI, Jaga Group

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyne kuchynské linky
Zdieľať článok

Diskusia