Testovali sme varné roboty. Naozaj navaria za vás?

21. 04. 2018
Zdieľať

Je to tak trochu netradičné varenie. Pripravíte si suroviny, postupne ich vkladáte do kuchynského robota a bez toho, aby ste pristúpili k hrncom na sporáku, pred vami sa varí, dusí, restuje či pečie obed alebo večera. Všetko, čo ste sa doposiaľ naučili o varení, prestáva platiť. Robot je šéf, vy ste iba jeho obsluha.

Čo by ste mali vedieť

1 Polievkovar

Je to najjednoduchší varný robot, ktorý sa dokáže presadiť aj v konzervatívnej domácnosti. Predstavte si rýchlovarnú kanvicu, ktorá má prednastavený časovač a zabudovaný mixér. Naložíte dnu suroviny, zalejete ich vodou, kliknete na tlačidlo a o nič sa nestaráte. Automat bez vášho dohľadu uvarí obsah nádoby, a ak si želáte, vo finále spustí aj mixovanie. Na vás je už iba nabrať jedlo do tanierov.

2 Varný robot

Ak dostane food processor ohrev a malý počítač, ktorý riadi fázy varenia, máte pomocníka, ktorý urobí v jedinej nádobe jednu operáciu za druhou. Naseká nožom zeleninu, opraží ju na masle, podusí s mäsom a počas varenia nezabudne ani na to, aby všetko pomalým tempom miešal. Vy vkladáte suroviny a meníte nástroje, počítač riadi otáčky motora a teplotu prípravy. Všetko podľa programov.

3 Na linke

Ak chcete varné roboty v kuchyni používať, potrebujete im a ich príslušenstvu vyhradiť miesto. Ich poslaním je nahradiť pri varení sporák a hrnce. Preto by ste mali už pred kúpou myslieť na to, ako ich zakomponujete do priestoru, aby vám nebolo zaťažko siahnuť po nich. Kým polievkovar veľa miesta nezaberie, varný robot si kus priestoru vyžiada.

4 Krok po kroku

Ako varí robot rizoto? Nožom za studena naseká cibuľu a mrkvu. Potom lopatkou pri teplote 130 °C opráža zeleninu na oleji. Na rad príde ryža, ktorú treba pri 90 °C so zeleninou miešať lopatkou, aby ste mohli prilievať víno a vývar. V závere pridáte parmezán a robot opäť mieša so zapnutým ohrevom. A ak varenie ukončí, udržiava teplotu na 65 °C bez miešania, aby nič nevychladlo.

5 Recepty

Bez ohľadu na to, či musíte dávať varnému robotu povel za povelom alebo sa bude riadiť prednastavenými programami, každý zo svojich receptov budete musieť prispôsobiť jeho možnostiam a tempu. Je na vás, aby ste s robotom nestrávili pri varení rovnaký čas ako pri hrnci na varnej doske. Pri minútkach vynikne robot menej ako pri dlhšom varení.

6 Na priame servírovanie

Nečakajte pri robotoch objem, na ktorý ste zvyknutí pri 5-, 6- či 8-litrových hrncoch. Namiesto toho, aby ste varili porcie jedla do zásoby, so všetkým sa počíta na priame servírovanie. Výrobcovia preto príliš neriešia detaily, akými je zakrývanie či zatváranie nádob alebo ich odkladanie do chladničky. Mikrovlnka preto ide stranou.

7 Knižky

Kým siahnete po škatuli s robotom, nazrite do nej, aké kuchárske knižky vám výrobca pribalil. Bez kopy receptov sa nedopátrate k tomu, na čo slúži program Stew P6, ktorý má fázy 1, 2, 3 a 4. Určite to nájdete na internete (možno aj s videom), nikdy to však nie je natoľko zrejmé a jasné ako z knižky. Ak je preložená do slovenčiny, ste vo výhode.

Lidl SilverCrest

Lidl SilverCrest
www.lidl.sk

Ovládanie
 
Displej, tlačidlá, otočné voliče a páčky. Ovládanie robotov môže byť oveľa zložitejšie, ako ste ochotní pripustiť. Nečakajte vždy aktivitu na jedno kliknutie.
 
Objem
 
Dve porcie môžu byť na varný robot príliš málo, šesť porcií zas priveľa. Výber varného robota musíte zladiť s veľkosťou domácnosti.
 
Čas
 
Niektoré z modelov žiadajú vašu účasť na varení, iné pracujú bez toho, aby ste pri nich museli vystávať. Ak chcete ušetriť čas, hľadajte jednoduchosť.
 
Recepty
 
Varný robot si nerozumie s receptami z klasických kuchárskych knižiek. Všetko si musíte premyslieť tak, aby príprava zapadla do nových postupov varenia.
 
Čistenie
 
Vlejete do nádoby vodu so saponátom, spustíte ohrev a miešanie a všetko sa umyje takmer bez vašej pomoci. Stačí len vypláchnuť.

OBJAVOVANIE MODERNEJ KUCHYNE

Ak vezmete do svojho područia nového kuchynského pomocníka, znamená to, že do kuchyne zavítajú úplne nové móresy. Na začiatku vás čaká dlhé študovanie návodov, potom sa musíte cez desiatky experimentov zoznámiť s novým spôsobom varenia, a ak sa vám všetko dostane do krvi, začnete si do zošita zapisovať nové upravené recepty. 
 
Neznamená to však, že budete musieť vymeniť aj chute. Hoci sa každé z jedál pripraví iným spôsobom, ako ste zvyknutí, vždy máte tú moc, aby ste udržali štandard, na ktorý ste boli roky navyknutí. Omáčka zostane omáčkou, prívarok prívarkom, rizoto rizotom. Len cesta, ktorá k nemu vedie, bude iná. Zmenu musíte prijať a je iba na vašich pleciach, aby ste si k novému stroju vyšliapali chodníček.

Marcela testuje

Je to, akoby ste sa ocitli na palube ponorky alebo vesmírnej lode. Všetko, čo ste doposiaľ brali ako samozrejmosť, sa zdá byť úplne inak. Robot chce sekať, miešať, šľahať a ohrievať podľa svojej vôle a vy mu robíte kuchtíka, ktorý dnu vkladá v správnom čase správne suroviny.

TESTOVANÉ MODELY


DOMO DO498BL

DOMO DO498BL
www.alza.sk

DOMO DO498BL

Funkcie: ohrev, mixovanie, automatický časovač
Kapacita: 1,6 l
Ohrev: 1 000 W, pevný termostat
Mixovanie: 150 W
 
AKO FUNGUJE: Nasypete do nádoby vrecúško mrazenej zeleniny, pridáte bujónovú kocku, koreniny a dolejete vodou. Vo chvíli, keď stlačíte gombík, spustí sa 20-minútové varenie, ktoré sa môže automaticky zavŕšiť mixovaním. Je iba na vás, aby ste všetky suroviny nakrájali na také kúsky, ktoré sa dokážu v priebehu tohto času uvariť. Páči sa nám jednoduché ovládanie a pohodová údržba, musíte si však dávať pozor, aby ste sa nepopálili na horúcom povrchu nádoby. Ak vám v domácnosti pre nedostatok času chýbajú polievky, tento šikovný pomocník ich uvarí bez odvrávania za vás.
 
++++                                                                            73,90 €
 
šikulka na každý deň
 


 Tefal Easy Soup BL841138

Tefal Easy Soup BL841138
Tefal

Tefal Easy Soup BL841138

Funkcie: ohrev, mixovanie, čistenie, udržiavanie v teple
Kapacita: 1,2 l
Ohrev: 1 000 W, pevný termostat
Mixovanie: 150 W
 
AKO FUNGUJE: Tri programové tlačidlá sa postarajú o to, aby ste navarili polievku, krémovú omáčku alebo ovocné pyré. Nemusíte sledovať hodinky, nemusíte naháňať členov domácnosti k stolu. Automat vás po dovarení ohlási a ďalších 40 minút sa bude starať o to, aby navarené jedlo nevychladlo. Páči sa nám dvojitý plášť, ktorý šetrí energiou a nepopáli ruku, ako aj veľký a prehľadný ovládací panel. Pridajte k tomu rýchle umývanie s ohrevom vody či samostatné mixovanie a viete, čo vás čaká. Len jedno drobné vylepšenie by padlo vhod – tvarovaný lem na vylievanie.
 
+++++     99,90 €
 
všestranný pomocník
 

Testovali sme varné roboty. Naozaj navaria za vás?

2164113
www.lidl.sk

Lidl SilverCrest 

Monsieur Cuisine Plus
Funkcie: ohrev, mixovanie, miesenie, miešanie, parenie, váženie
Kapacita: 2,2 l
Ohrev: 1 000 W
Mixovanie a miešanie: 800 W
 
AKO FUNGUJE: Jedna nádoba, stovky jedál. Nasypete dnu suroviny na cesto, vymiesite ho, a keď z neho spracujete úhľadné bochníky, na pariacom nadstavci pripravíte knedľu. Vyčistíte nádobu, dáte do nej mäso, zeleninu, vodu, smotanu a koreniny – razom máte ku knedli mäso a omáčku. Tento stroj má intuitívne ovládanie, pri ktorom vás zaujímajú iba tri veci – teplota, čas a rýchlosť otáčok motora. A ak príde na úsporu miesta v kuchyni, na robote je aj digitálna váha, ktorá vám pomôže pri odmeriavaní.
 
++++ 199,00 €

víťaz testu

 


Tefal Cuisine

Tefal Cuisine
Tefal

Tefal Cuisine 

Companion FE800A38
Funkcie: ohrev, mixovanie, miesenie, miešanie, parenie
Kapacita: 2,5 l
Ohrev: 1 000 W
Mixovanie a miešanie: 550 W
 
AKO FUNGUJE: Nastavíte rýchlosť na jednotku, teplotu a čas. Do nádoby vsypete pohánku, zalejete vodou, spustíte varenie a všetko sa vybaví bez vašej účasti. Robot sa postará aj o to, aby vám príloha nevychladla. Rovnako ľahko pripravíte polievky, omáčky či minútky až pre 6 stravníkov. Robot má dvojicu nožov a výkonný motor na rezanie a sekanie, nechýba ani výbava na miešanie, šľahanie či košík na varenie v pare. Páči sa nám veľký ovládací panel a kompaktné vyhotovenie, takže na linke nezaberie veľa miesta.
 
+++++                                                                          899,00 €
 

Kitchenaid Artisan 5KCF0103E

Kitchenaid Artisan 5KCF0103E
www.kitchenaid.cz

Kitchenaid Artisan 5KCF0103E

Funkcie: ohrev, mixovanie, miesenie, miešanie, parenie
Kapacita: 2,5 l
Ohrev: 1 050 W
Mixovanie a miešanie: 450 W
 
AKO FUNGUJE: Robustné vyhotovenie a kopa príslušenstva vás vtiahnu nielen do sveta varných robotov, ale aj k vareniu v pare. Ak sa prelúskate kuchárskou knižkou a zvládnete ovládanie, čaká vás varenie s podporou automatických programov – robot vás krok po kroku bude vyzývať, aby ste do neho pridali ďalšie potrebné suroviny. Výrobca sa zameriava na pestrosť pokrmov a ich dokonalé technické zvládnutie, na prvé miesto nekladie úsporu času a varenie bez dozoru. Ak si na nový spôsob zvyknete, čakajú vás nové kulinárske dobrodružstvá.
 
+++++     799,71 €
 

TIPY PRE POLIEVKOVAR

1 Ak je automatický program príliš krátky na to, aby sa mäso dovarilo, môžete ho spustiť ešte raz a ukončiť podľa potreby.
 
2 Drobné cestoviny a písmenká môžete prisypať do hotovej polievky tesne po dovarení. V priebehu troch minút sa uvaria aj bez ohrevu.
 
3 Ak ste zvyknutí začínať varenie polievky opražením cibuľky, použite ju predpraženú z vrecúška.
 
4 Zemiakovej polievke s párkom rýchlo vyčaríte mäsovú chuť. Nasypte do polievkovaru k ostatným surovinám za lyžičku sušeného droždia. Keď sa uvarí, chutí takmer ako mäso.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

 
TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ časopis Môj dom 3/2018
Kategória: Domáce spotrebiče
Zdieľať článok

Diskusia