Podlaha v kuchyni (2.)

07. 07. 2010
Zdieľať

Prírodné materiály v súčasnosti zažívajú renesanciu. Ak uvažujete o ekologickej podlahe z prírodných materiálov, korok je vhodný adept – na jeho výrobu nie je potrebný výrub stromov.

Prírodné materiály zaručia nielen neopakovateľné čaro prostredia, ale aj zdravé bývanie. Pôsobia prirodzene, majú schopnosť harmonizácie a výnimočný estetický efekt. Moderné trendy naznačujú, že sa stávajú významnými materiálmi budúcnosti.

Ekologický korok

Získava sa výlučne z kôry duba korkového. Bez poškodenia porastu sa na jar z neho zberá pletivo zvané kambium. Svojou originálnou hubovitou štruktúrou sa radí medzi ideálne materiály do kuchynských priestorov. Korku neprekáža striedanie teplôt, sucho ani vlhko. Nepriťahuje prach, preto je vhodný aj pre alergikov. Patrí medzi najlepšie tepelné izolanty spomedzi všetkých pružných podlahovín. Korkovú krytinu dostanete v hrúbke od 3 do 4 mm v mnohých vzoroch a farbách. Vybrať si môžete buď lepenú, alebo plávajúcu verziu. V oboch prípadoch je však nevyhnutné, aby bol podklad rovný a čistý. Ak pod plávajúcu korkovú podlahu umiestnite aj približne 2 mm hrubé korkové baly, zvýšite zvukovú izoláciu podlahy.

Medzi najčastejšie poruchy vrchných podlahových vrstiev z pružných materiálov patrí prešliapanie a odretie. Ak zaregistrujete tieto zmeny alebo zmeny farby, tvaru, nerovnosť povrchu, je čas na opravy. Pri prípadnej výmene pouvažujte o korkových dlaždiciach s PVC fóliou. Pri pokladaní odborníci odporúčajú aplikovať dve vrstvy laku, ktoré dokážu vytvoriť monolitný povrch s uzavretými škárami. Takýto povrch výrazne ovplyvní kvalitu a životnosť korku.


Podlaha v kuchyni (2.)

270629

Živý materiál

Drevo má svoje neopakovateľné čaro, aj preto, ako aj pre svoje vynikajúce tepelné a izolačné vlastnosti, je súčasťou našich interiérov odpradávna. Vďaka moderným technológiám a spôsobom jeho spracovania získal tento materiál v súčasnosti nielen atraktívnejší vzhľad, ale aj nové úžitkové vlastnosti.

Drevená podlaha dodáva interiéru prirodzené teplo, pôsobí reprezentatívne a má dlhú životnosť. Na rozdiel od laminátu treba drevenú podlahu pravidelne ošetrovať, na druhej strane drevo v porovnaní s materiálmi z plastov pôsobí antistaticky, čiže nepriťahuje prach – z tohto hľadiska je vhodné aj do domácností s alergikmi. Ak parkety časom stratia svoj šmrnc, stačí ich prebrúsiť a ošetriť a znovu získajú pôvodný vzhľad. Okrem toho sú drevené parkety dobrým zvukovým a tepelných izolantom.


Podlaha v kuchyni (2.)

272143
Parketland

Exotika pod nohami

Na výrobu drevených parkiet sa používajú domáce dreviny, ako napríklad buk, dub, jaseň, javor, na palubovky smrek a borovica. V poslednom čase sa však pod naše nohy čoraz častejšie dostáva tropické drevo. Za svoj boom vďačí nielen súčasným módnym trendom, ale najmä svojim vynikajúcim vlastnostiam. Podlaha z exotického dreva je dobrým tepelným a zvukovým izolantom, dominuje aj vďaka vysokej nášľapnej elasticite. Má schopnosť prijímať aj vydávať vlhkosť z prostredia, disponuje minimálnou elektrickou vodivosťou. Vďaka svojej vysokej hustote veľmi dobre znáša vlhko, aj preto sa začína udomácňovať nielen na terasách, ale aj v kuchyniach. Tropické drevo je tvrdšie a odolnejšie ako naše domáce dreviny. Na trhu je k dispozícii napríklad bangkirai, sibírsky smrekovec, tík, jarah, merbau, kempas, ipe, jatoba, tatajuba, badi, makassar, palisander, zebrano, wenge a mnoho iných. Niektoré tropické dreviny majú vysoký podiel vlastných olejových esencií, preto sa môžu ponechať aj bez povrchovej úpravy. Bežne sa však natierajú voskom alebo olejom. Efektný a účelný je najmä olejový náter, ktorý neprekryje pôvodnú štruktúru dreva, naopak, zvýrazní ju.


Podlaha v kuchyni (2.)

272142
Parketland

ZDROJ: VŠETKO O KUCHYNI JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyne podlahy
Zdieľať článok

Diskusia