V meste uprostred prírody

31. 05. 2011
Zdieľať

Všetko sa mení, záhrady nevynímajúc. Tie sa začínajú prispôsobovať hekticky žijúcim ľuďom, pomáhajú im zregenerovať telo aj myseľ, čistia vzduch a napĺňajú ho liečivými arómami, zároveň prispievajú k ochrane životného prostredia, rastlín aj živočíchov. Takéto sú záhrady vybudované v ekologickom duchu.

Záhrady vybudované s dôrazom na ekológiu nie sú v našich končinách bežné. (Zatiaľ. Tento trend k nám však už intenzívne začína prenikať.) Aj preto som tentoraz navštívil záhradu vo veľkomeste v Anglicku. Rozhodli sa pre ňu pracovne vyťažení ľudia, nadšení prírodovedci, ktorí takýmto spôsobom vyjadrili potrebu žiť uprostred prírody.

Záhradná veža

Využité je tu skutočne každé miesto. V záhrade má hlavné slovo prirodzenosť. Čiže žiadne umelo pôsobiace výsadby, ani príliš reprezentatívne pôsobiace či nebodaj exotické rastliny a dominantné materiály, ktoré by odpútavali pozornosť. Skôr bolo cieľom vytvoriť na neveľkej ploche akési obrazy voľnej prírody, môžete tu napríklad nájsť imitáciu kvitnúcej lúky alebo močarisko s množstvom typických vlhkomilných rastlín či akúsi malú savanu so suchomilnými rastlinami.


V meste uprostred prírody

273079
Daniel Košťál


V meste uprostred prírody

273082
Daniel Košťál


V meste uprostred prírody

273083
Daniel Košťál

Každý kúsok priestoru je veľmi dobre využitý. Dokonca tu je vytvorená aj strešná výsadba, ktorá takisto výraznou mierou prispieva k harmonickému pocitu z tohto prostredia. V neposlednom rade pomáha čistiť vzduch a vytvára vzácnu mikroklímu.

Cieľom majiteľov záhrady bolo vytvoriť malý biotop uprostred mesta.

Zaujímavá je záhradná veža, ktorá dokazuje, ako možno v menšej mestskej záhrade ušetriť priestor a na malej ploche sústrediť veľké množstvo zaujímavých rastlín – a to nielen okrasných, ale aj úžitkových. Pretože tieto dve skupiny možno takisto spojiť v jeden efektný celok, na čo sa pri tvorbe záhrad často zabúda. Majitelia trvali na tom, aby si zo záhrady mohli sem-tam niečo pozberať do kuchyne. Preto tu medzi okrasnými rastlinami rastú šaláty, koreňová zelenina, rajčiny… Všetko je tak dobre zakomponované, že celok vôbec nepôsobí rušivým dojmom. Pokiaľ ide o okrasné rastliny, požiadavkou bolo, aby tu stále niečo kvitlo.


V meste uprostred prírody

273084
Daniel Košťál

 

Útulok pre motýle

Keď raz táto mladá dvojica bude mať deti, iste sa potešia veľkému množstvu motýľov, ktoré záhradu navštevujú. A nielen motýle sem vďaka premysleným výsadbám (a motýle lákajúcim rastlinám) zablúdia. V záhrade nechýba špeciálny „hotel“ pre užitočný hmyz. Toto veľmi užitočné a vkusne pôsobiace zariadenie sa po krátkom čase stalo domovom mnohých živočíchov, ktoré sa starajú o to, aby v záhradnom ekosystéme bolo všetko v poriadku. Vďaka týmto vítaným obyvateľom napríklad nie je nutné používať niektoré chemické postreky. Ideálne je, ak je takéto „zariadenie“ sústredené v blízkosti kvitnúcich rastlín.


V meste uprostred prírody

273081
Daniel Košťál

Druhá šanca

Ekologické myslenie majiteľov je tu cítiť na každom kroku. Druhú šancu v tejto záhrade napríklad dostali aj niektoré nepotrebné prvky a materiály – drevo, kov…

Ústredným prvkom je voda, tá je napokon základom života. Mimochodom, niektoré záhony sa tu zavlažované nielen z vodovodu, ale využíva sú aj dažďová voda z odkvapov. Na týchto záhonoch však nesmú rásť rastliny príliš náročné na vlahu, pretože predsa len niekedy nemusí pršať poriadne dlho.


V meste uprostred prírody

273080
Daniel Košťál

Nechýbajú tu ani rôzne vodné nádrže či zaujímavo osadené plytčiny, voda tečúca aj stojatá. Moderné prvky (keďže ide o záhradu mladých ľudí) sa miešajú s tradičnými a výsledok pôsobí prirodzene. Majú tu aj miesta na relaxovanie a posedenia so známymi, pretože to je to, čo si treba v takejto záhrade vychutnať naplno.

9 rád, ako podporiť prírodný vzhľad záhrady

1. Využívajte prírodné materiály (kameň, drevo…).
2. Vysádzajte dlho kvitnúce rastliny, bylinky a koreniny.
3. Zakladajte zmiešané výsadby.
4. Zakomponujte do kompozície vodné prvky.
5. Domčeky pre hmyz umiestnite do záhonov alebo v rohu záhrady.
6. Záhony nastieľajte a mulčujte.
7. Chodníky môžete vysypať drvenou kôrou.
8. Rastliny môžete pestovať aj priamo na komposte.
9. Vytvorte si kvetinovú lúku, strešnú záhradu s vhodnou výsadbou a malé vodné plytčiny.

Kategória: Nezaradené
Tagy: mesto záhrada
Zdieľať článok

Diskusia