Prirodzene pôsobiace chodníčky vhodné do prírodných záhrad

13. 05. 2018
Zdieľať

Záhrada, v ktorej trvalky lákajú k sebe včely a motýle, kde šumí les a breše pes, si žiada i prirodzene pôsobiace záhradné chodníčky. Vytvoriť si ich môžete i celkom sami, a to z dostupných materiálov – využite zvyšné tehly či drevené podvaly, alebo ich vysypte kôrou.

Štýl 1 KôRA

Chodníček tvorený z mulču je hravý – prispôsobí sa akémukoľvek tvaru. Pre kôru je charakteristická intenzívna vôňa dreva, ktorú vydáva najmä počas silného slnečného žiarenia. Vďaka trieslovinám a iným látkam, ktoré sú v nej obsiahnuté, zabraňuje rastu buriny. Nevýhoda spočíva v jeho údržbe – počítajte s tým, že sa na cestičkách bez obrubníkov môže kôra rozptyľovať do okolia. Keďže ide o organický materiál, je nutné vrchnú rozkladajúcu sa vrstvu pravidelne vymieňať. A ešte jedno upozornenie: zabudnite na upratovanie s metlou v ruke…


Prirodzene pôsobiace chodníčky vhodné do prírodných záhrad

2176851
isifa/shutterstock

Štýl 2 KAMEŇ

Prírodný kameň síce patrí k najdrahším materiálom, no i najtrvácnejším. Využiť sa tu dajú kamene v nepravidelných tvaroch, vytvoríte z nich peknú mozaiku. Kým ukladanie kamennej dlažby je lepšie nechať na profesionálov,  s chodníkom z kamenných „šľapákov“ si určite poradíte aj sami. Pri tvorbe chodníka najprv uložte veľké kusy a medzery môžete buď nechať zarásť trávnikom, alebo ich dodatočne vyplniť drobnejšími kameňmi. Takáto cestička pôsobí nerušivo a zvýrazní prírodný charakter celej záhrady.

Máte trávnik, ktorý je potrebné kosiť?

Aby sa chodníček nestal bariérou, zapustite ho do výšky terénu.


Prirodzene pôsobiace chodníčky vhodné do prírodných záhrad

2176853
isifa/shutterstock

Štýl 3 DREVO

Drevo je pekné na pohľad a príjemné na dotyk. Ak vám zostali po rekonštrukcii domu staré trámy, určite sa ich nezbavujte. V záhrade majú mnohoraké využitie, práve z nich si môžete vyskladať chodníček. Rovnako dobre vám poslúžia i vyradené podvaly z koľajníc, bude však potrebné materiál dôkladne vyčistiť a naimpregnovať. Zaujímavá cestička sa dá vytvoriť i pomocou drevených klátov. Najvhodnejšie sú dreviny ako dub, čerešňa alebo borovica. Nezabúdajte, že drevo, ktoré je v kontakte s terénom, by malo byť ošetrené tlakovou impregnáciou.

Atraktívna je aj priečne prerezaná guľatina. 

Chodníčky majú prírodný vzhľad, po daždi sa však môžu stať šmykľavými.

 


Prirodzene pôsobiace chodníčky vhodné do prírodných záhrad

2176857
isifa/shutterstock

Štýl 4 ŠTRK

Chodníček môžete vysypať štrkom, pieskom či brizolitom. Veľkou výhodou takýchto záhradných chodníkov je jednoduché odvádzanie dažďovej vody. Pevnejší a pružnejší podklad dosiahnete dvomi štrkovými vrstvami, spodnou hrubšou a vrchnou z jemnejšieho štrku. Pod prvý násyp uložte geotextíliu, zabránite tak vyrastaniu buriny pomedzi kamienky. Rovnako ako pri kôre i tu je potrebné vytvoriť obrubníky, vďaka ktorým sa nebude štrk miešať so zeminou. 


Prirodzene pôsobiace chodníčky vhodné do prírodných záhrad

2176859
isifa/shutterstock

Štýl 5 TEHLY

Chodníky vytvorené z mrazuvzdorných pálených tehál svojím sfarbením vnesú do záhrady doslova starosvetský nádych. Ukladať ich môžete tesne vedľa seba alebo medzi nimi môžete nechať medzery, ktorými sa časom môže predierať burina. Ak plánujete súvislý chodníček, ukladajte ich nasucho do pripraveného pieskového lôžka, pod ktorým je kombinovaný nános jemnejšieho a hrubšieho štrku. Je potrebné dbať na to, aby lôžko dobre odvádzalo vodu. 

TEXT KATARÍNA PAUKEJE
FOTO ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ časopis Môj dom 4/2018

Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: kameň kôra mulčovanie štrk tehla záhrada
Zdieľať článok

Diskusia