Domáce pekárne v redakčnom teste

14. 05. 2018
Zdieľať

Najprv sa domácnosť nasýti neodolateľnou vôňou, potom sa ozve pípanie, ktoré vás vyzýva na vyklopenie formy, a keď z jemnej striedky vyfučí para a chlebík zmocnie, púšťate sa do prvého odvážneho rezu. Niet nad pôžitok z čerstvo napečeného chleba.

Čo by ste mali vedieť

1 Rytmus

Nasypete suroviny do nádoby, prilejete vodu, stlačíte gombík, a keď je miesenie, kysnutie a pečenie hotové, prichádzate k pekárničke, aby ste vybrali chlieb a nechali ho vychladnúť na rošte. To všetko si žiada pravidelnosť, aby ste nikdy nemuseli rozmýšľať nad tým, či ešte máte doma krajec chleba alebo nie. Hoci pečenie netrvá dlho, nik s ním nezačne vo chvíli, keď v žalúdku pocíti hlad alebo dostane chuť na chlieb.

2 Recepty

Receptár pribalený k piecke vám napovie, koľko práce si dal výrobca s tým, aby pre vás pripravil zázemie na prvé zoznámenie. Ak receptár píše o múkach, ktoré nie sú na pultoch predajní, a spomína suroviny, ktoré v domácnosti nemáte, vedzte, že vás čaká experimentovanie. Samokysnúce múky, pekárenské typy múk a exotické suroviny – to nie je nič, čo by ste chceli vtiahnuť do každodenných rituálov.
 

3 Múka namiesto vrecúška

V obchodnej sieti máte tucty hotových zmesí na pečenie, ktoré na farebnom obrázku ukazujú vysnívané chleby a pečivá. Pravda však je, že ak nechcete chlieb drahší ako ten z obchodu, budete ho piecť z obyčajnej hladkej múky s droždím, soľou, koriandrom, rascou, vodou a troškou rastlinného oleja. Dobrodružstvá s balíčkami sú fajn, semienkovú zmes si však viete namiešať aj doma. Za zlomok ceny.

4 Krajce

Nečakajte dva končeky a zástup dokonalých krajcov ako v bochníku hriankového chleba. Do cesty vám vstupuje dvojica lopatiek, ktoré sa po umiesení cesta zapečú do bochníka. Vo chvíli, keď ich vytiahnete von, pozeráte sa na dve diery, z ktorých idú rezy dlhé päť centimetrov. Znamená to, že približne tretina krajcov z bochníka je v spodnej časti nedokonalá. Je to daň za komfort bezprácneho domáceho pečenia.

5 Para

Čerstvý bochník zo seba musí hneď po upečení vydýchnuť paru, aby jeho striedka spevnela. Môže to trvať približne hodinu, v priebehu ktorej vychladne na izbovú teplotu. Znamená to, že ho vyklopíte na drevenú mriežku, necháte odstáť a potom zakryjete utierkou. Keďže chlieb obsahuje viac vody ako ten z obchodu, nemusíte sa báť toho, že by v priebehu jedného či dvoch dní vyschol. Radšej ho držte mimo dózy či vrecúška.

6 Nepriberte

Ak z času na čas počítate kalórie, aby ste si udržali líniu, berte na vedomie, že chlieb z domácej pekárne je hutnejší a ťažší ako ten z obchodu. Jediný krajec z neho vydá za dva či tri pekárenské. Možno si budete musieť navyknúť na nový spôsob stolovania, ale i balenia desiaty do práce či na výlety. Je to, akoby ste sa ocitli v inej krajine – s inými zvykmi, s iným pečivom.

7 Droždie

Sušené droždie funguje v domácich pieckach spoľahlivejšie ako čerstvé. Hneď na začiatku by ste sa preto mali v obchodoch pozrieť po väčších baleniach. Ak ste boli doposiaľ zvyknutí na malé, 7-gramové vrecúška, vedzte, že v predaji sú aj 500-gramové dózy a vrecká, ktoré pri domácom pečení miniete rýchlejšie, ako by ste čakali. Tam, kde je krátky program na expresné pečenie, tam sa pýta droždia viac ako do receptov s pomalým pečením. 

PIECKA NAMIESTO OBCHODU

Nie je v silách žiadnej domácej pekárne upiecť chlieb, ktorý sa podobá tomu z obchodu. Vždy ide o sendviče, hriankové chlebíky a pečivo s náznakom kôrky, ktoré rýchlejšie starne. Nič to však nemení na tom, že ak zladíte frekvenciu pečenia s rytmom domácnosti, stále budete mať poruke bochník, z ktorého si môžete odkrojiť. Cez týždeň chlieb, cez víkendy vianočku – to všetko z vašej pekárne.
 
V špajze musíte mať neustále zásobu múky, v kredenci sušené droždie a v jedálni pribudne ešte jeden spotrebič navyše. Je ním hriankovač, v ktorom dokážete každý krajec včerajšieho chleba napariť a osviežiť. A ak dostanete chuť na chrumkavú, voňavú hrianku, necháte automat pracovať o čosi dlhšie. 
 
Objem
 
700, 1000, 1 500 g či dokonca viac? Kým začnete s výberom domácej pekárne, mali by ste mať jasnú predstavu o tom, aký veľký má byť bochník, ktorý budete pravidelne piecť.
 
Rýchlosť
 
Najrýchlejší program chlebopiecky môže trvať hodinu, sú však modely, ktoré pod 2 h príprav nejdú. Ak máte naponáhlo a chýba vám návyk, krátke programy oceníte.
 
Miesenie
 
Pšeničná múka na biely chlieb – to je sústo bez starostí. Ak však snívate o grahame, celozrnnom chlebíku a ražnej múke, vedzte, že s nimi si poradia modely, ktoré sú pre ne vyladené.
 
Údržba
 
Nič neumývate, nič nečistíte. Len oberáte pripečené kúsky cesta z miešacích metličiek. Piecka sa zanesie múkou, obhorí, vy ju však vyčistiť nedokážete.
 
Priestor
 
Pekáreň v kuchyni zaberá oveľa viac miesta ako bochník, ktorý z nej po pečení vyklopíte. Nie je to ako s remoskou, ktorá kopíruje kontúry nádoby na prípravu pokrmov.​

Marcela testuje

Ak máte v domácnosti zabehnutú pekárničku, testovanie ostatných je hrou. Hľadáte, či dokážu držať krok s tou vašou, a odhaľujete ich nové, doposiaľ neodskúšané možnosti. Znova a znova si tak sadáte v jedálni ku stolu, aby ste si natreli maslo na nový krajec.

TSTOVANÉ SPOTREBIČE


víťaz testu

Tefal Home Bread
Tefal


víťaz testu

Tefal Home Bread 

Baguette PF610138
 
Kapacita: 750/1 000/1 500 g 
 
Programy: 3× bageta, 9× chlieb, 1× miesenie, 1× cestoviny, 1× džem, 1× pečenie
 
Výbava: nádoba na chlieb, nádoby na bagety, odmerka, nástroje
 
AKO FUNGUJE: Rutina pečeného chlebíka od pondelka do piatku a sladká vianočka v sobotu. Táto pekárnička osloví nielen svojou kapacitou, ale aj všestrannosťou. Ak necháte v automate vymiesiť cesto, aby ste z neho uvaľkali štyri alebo osem bagetiek, čaká vás hravé pečenie s makom či semienkami na ozvláštnenie. Páči sa nám kvalitne spracovaná kuchárska knižka s inšpiráciami, ale aj pohodové ovládanie so slovenskými popismi na paneli. 
 
+++++                                                                           152 €
www.tefal.sk
 

super rýchla

Lidl SilverCrest SBB 850 B2
Lidl


super rýchla

 

Lidl SilverCrest SBB 850 B2

 
Kapacita: 750/1 000/1 250 g 
 
Programy: 7× chlieb, 1× miesenie, 1× cestoviny, 1× džem, 2× pečenie
 
Výbava: nádoba na chlieb, odmerka, nástroje
 
AKO FUNGUJE: Iba 75 minút trvá, kým sa na bochník chleba premení múka, droždie, koreniny, voda a troška oleja. To je čas, ktorý sa dá zniesť, aj keď večera takmer klope na dvere. Páči sa nám dokonalé premiesenie surovín aj predvídateľné kysnutie pri používaní sušeného droždia. Piecka má dostatočný výkon i na vypekanie v chladnej kuchyni, určite využijete aj receptúru na prípravu sladkého chleba, z ktorého pripravíte výbornú žemľovku. Ak hľadáte svoju prvú chlebopiecku a nechcete, aby vás pri zoznamovaní niečo zaskočilo, tento model naplní vaše očakávania.
 
+++++                                                            49,99 €
 
www.lidl.sk
 

Sencor SBR 760WH

Sencor SBR 760WH
Sencor

Sencor SBR 760WH

Kapacita: 900/1  100/1 360 g 
 
Programy: 7× chlieb, 1× miesenie, 1× cestoviny, 1× džem, 1× pečenie
 
Výbava: nádoba na chlieb, odmerka, nástroje
 
AKO FUNGUJE: Ak si potrpíte na celozrnné pečivá a cesto s prídavkom ovsených vločiek, táto pekárnička to zvláda s nadhľadom. Páči sa nám rovnomerné prepečenie chleba aj vyrovnaná kvalita kôrky po celom povrchu bochníkov. V malej domácnosti určite využijete funkciu miesenia cesta. Na buchty, kysnutý koláč alebo knedľu zamiesite cesto bez potreby kuchynského robota. Ide o dobre vybavený model, ktorý sa dokáže preniesť i cez krátky výpadok napájania. Ak to má ešte zmysel, pokračuje práve tam, kde bola príprava bochníka prerušená.
 
+++++                                                                          63,90 €
 
www.sencor.sk
 

Gorenje BM900AL

Gorenje BM900AL
Gorenje

 

Gorenje BM900AL

Kapacita: 750/900 g 
 
Programy: 7× chlieb, 1× miesenie, 1× džem, 1× pečenie, 1× manuál
 
Výbava: 2× nádoba na chlieb, odmerka, nástroje
 
AKO FUNGUJE: Okrúhly alebo hranatý? Pri tejto chlebopiecke si môžete vybrať z dvojice pribalených foriem. Páči sa nám možnosť zasiahnuť do prednastavených programov automatu. Sami si zvolíte, ako dlho majú fázy príprav trvať. Z tejto piecky očakávajte menšie bochníky, najlepšie nadýchanie striedky dosiahnete pri dlhších časoch prípravy. Keďže piecka používa pri práci s cestom nižšie teploty, suroviny majú dostatok času, aby rozvinuli svoje chute a vône.
 
++++                                                                           115 €
 
www.gorenje.sk
 

Severin BM 3990

Severin BM 3990
www.nay.sk

 

Severin BM 3990

Kapacita: 650 až 1 100 g 
 
Programy: 6x chlieb, 3x koláče , 1x džem, 1x pečenie
 
Výbava: nádoba na chlieb, odmerka, nástroje
 
AKO FUNGUJE: Prehľadne spracovaný návod vás okamžite vtiahne do sveta domáceho pečenia. Ak sa podrobíte receptúram a popísaným postupom, čaká vás široká škála čerstvého pečiva. Hoci ovládaciemu panelu chýba prehľadnosť, nepotrvá dlho, kým si vytvoríte potrebný návyk. Páči sa nám nielen kvalita miesenia cesta, ale aj jeho dobré vykysnutie a rovnomerné pečenie. Táto piecka je však citlivejšia na podchladenú múku než ostatné testované modely. Ak chcete, aby všetko prebehlo tak ako má, všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu.
 
 ++++                                                                           76,90 €
 
www.nay.sk

TIPY NA PEČENIE

1 Voda, mlieko, srvátka, jogurt, zákvas – pečenie chleba znesie všetky tieto suroviny. Ak máte prebytky, spotrebujte ich v pekárničke.
 
2 Nevyťahujte vrecúško múky zo studenej špajzy, ale majte malú zásobu na pečenie aj vo vyhriatej kuchyni. Chlieb tak nakysne bez problémov.
 
3 Koriander a rasca dávajú chlebu jeho typickú chuť. Ak chcete napodobiť ten tradičný, určite nimi nešetrite.
 
4 Veľmi vďačným prídavkom k pšeničnej múke je zemiaková kaša z prášku. Dodá chlebu vláčnosť a príjemnú chuť.
 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

 
TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ časopis Môj dom 4/2018
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce pekárne
Zdieľať článok

Diskusia