Správna klíma je komplexná záležitosť

28. 07. 2010
Zdieľať

Ktoré klimatizačné zariadenie je pre váš domov to najlepšie, ovplyvňujú viaceré faktory. Uvádzame niektoré, v ktorých treba mať jasno, aby klimatizácia bola účinná.

 

Aký vyplv má klimatizácia na ľudské zdravie?
Klimatizácia nie je len regulácia teploty, je to aj regulácia vlhkosti, zjednodušene povedané – je to vetranie a čistenie vzduchu. Je prirodzené, že čoraz viac ľudí, ktorým záleží na zdravom spôsobe života, venuje pozornosť okrem iného aj kvalite vnútorného vzduchu. Vplyv znečisťujúcich látok na zdravie sa môže prejaviť okamžite, ale aj po niekoľkých rokoch. Klimatizačné zariadenie je schopné redukovať niektoré vplyvy.
Prach sa vytvára z pokožky, vlasov, šiat alebo jednoducho prichádza spolu s nami pri príchode domov. Plesne a huby sa šíria spolu s prachom. Pôvodcami pachov sú zasa farbivá, čistiace prostriedky, lepidlá a živé organizmy. Riešením na zníženie koncentrácie škodlivín vo vnútornom vzduchu sú vetracie zariadenia, ktoré čistia vzduch a ovplyvňujú vlhkosť (jej hodnota sa pohybuje medzi 40 až 60 %). Takýmito zariadeniami sú aj klimatizačné zariadenia, ktoré pomocou účinných filtrov (typ filtra závisí od typu zariadenia) čistia vzduch v interiéri.
Ing. Vladimír Orovnický zo spoločnosti Daikin

V akom rozsahu chcete upravovať vnútornú klímu?

Chcete iba chladiť? Alebo chcete aj vetrať a/alebo kúriť? 


Správna klíma je komplexná záležitosť

274170
Daikin

Koľko miestností?
Počet miestností takisto determinuje systém. V prípade viacerých miestností možno na jednu vonkajšiu jednotku pripojiť viacero vnútorných.

 


Správna klíma je komplexná záležitosť

274155
Daniel Veselský


Správna klíma je komplexná záležitosť

274156
Daniel Veselský

Aká miestnosť?
Spálňa, pracovňa  alebo obývacia izba? Orientácia izby na svetové strany.


Správna klíma je komplexná záležitosť

274160
Samsung

Výkon?
Dôsledkom systému s príliš vysokým výkonom je prievan, výkyvy teplôt a vysoké účty za elektrinu. Systém s nízkym výkonom zase nikdy nedosiahne požadovanú teplotu. Kvalifikovaný odborník vám určí potrebný výkon na základe výpočtu, pri ktorom sa berú do úvahy viaceré faktory, ako napríklad slnečné žiarenie, osvetlenie, počet osôb a podobne.

Umiestnenie vonkajšej jednotky?
Vonkajšia jednotka musí byť umiestnená na pevnom základe a prístupná na vykonávanie údržby.

 


Správna klíma je komplexná záležitosť

274157
Daniel Veselský


Správna klíma je komplexná záležitosť

274158
Daniel Veselský

Umiestnenie vnútornej jednotky?
Je v miestnosti podhľad? Je na stene voľné miesto? Každá vnútorná jednotka má svoju charakteristiku prúdenia, zlé umiestnenie môže zapríčiniť prievan a hluk.

Čistenie vzduchu?
Prachové častice obsiahnuté vo vzduchu sa odstraňujú pomocou filtrov vo vnútorných jednotkách. V závislosti od požadovanej úrovne filtrácie je v ponuke niekoľko typov filtrov.


Správna klíma je komplexná záležitosť

274159
Samsung

Výber montážnej firmy?
Veľmi dôležitá je konzultácia u spoľahlivej montážnej firmy. Jej odborníci vám navrhnú, nakreslia,  zrealizujú a budú odborne servisovať klimatizačné zariadenie.


Správna klíma je komplexná záležitosť

274167
Whirlpool

 

Filter – povinná výbava
Každé klimatizačné zariadenie má filter vzduchu. Do základnej výbavy patria mechanické (prachové) filtre – ich úlohou je zachytávať prach zo vzduchu. Upgradovaným variantom sú elektrostatické a uhlíkové filtre, ktoré zachytávajú peľ, malé prachové častice a zabraňujú množeniu baktérií a vírusov v interiéri, navyše, ako špongia sajú z ovzdušia aj cigaretový dym a rôzne nepríjemné pachy (túto úlohu dokážu plniť aj fotokatalytické filtre). Špeciálne antibakteriálne filtre s protiplesňovými účinkami môžu v domácnosti plniť aj nadštandardnú funkciu čističiek vzduchu.
Účinnosť filtra sa udáva ako percentuálny podiel odstránených častíc zo vzduchu na m3.

ZDROJ: časopis ekoBývanie 

Kategória: Energia Technológie
Tagy: klimatizácie
Zdieľať článok

Diskusia