Moderný dom z tradičných materiálov

22. 05. 2018 Zdieľať

Nič nepovie o kvalite stavebného materiálu viac ako to, keď si z neho postaví dom človek, ktorý s ním deň čo deň pracuje a pozná všetky jeho svetlé aj temné stránky. Marcel Fekete pracuje ako obchodný reprezentant značiek Tondach a Porotherm a nedávno si pri Bratislave postavil dom. Či bolo rozhodovanie o stavebných materiáloch jednoznačné a aj o tom, ako naň vplývala jeho profesia, nám Marcel prezradil v rozhovore.

Rozhodli ste sa bývať v rodinnom dome. Čo Vás k tomu viedlo?
Keďže som v dome vyrastal, inú možnosť som ani nevidel. Neviem si predstaviť, že by som svoj život prežil v paneláku alebo bytovke. Bývanie v dome je na nezaplatenie a to môže potvrdiť každý, kto mal tú možnosť v dome bývať.

Váš dom je novostavba, no je zasadený medzi staršími domami. Chceli ste novostavbu od začiatku, alebo prichádzal do úvahy aj starší dom a prípadná rekonštrukcia?
Určite novostavbu. Nad rekonštrukciou som vlastne ani neuvažoval. Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať, rozhodne to nie je lacná alternatíva. Často ani presne neviete, z akých stavebných materiálov je pôvodný dom postavený a aj v dôsledku toho musíte pri realizácii bojovať so skrytými vadami. 


Moderný dom z tradičných materiálov

Moderný dom z tradičných materiálov
Wienerberger slovenské tehelne, spol. s r.o.

Ako človek pracujúci v stavebníctve o stavbe domov čosi viete. Do akej miery ste boli v celom procese, od návrhu až po samotnú realizáciu zapojený?
Od začiatku som mal predstavu, v akom dome chcem bývať. Vedel som, že chcem dom, ktorý je niečím špecifický, a tak som si prakticky pripravil návrh sám. Už len keď si zoberiete napríklad strechu, nie je klasická, sedlová, ale pultová, so sklonom 17. Úlohou projektanta vlastne bolo môj návrh len „upratať“ a dom osadiť na pozemok tak, aby ostalo čo najviac priestoru na záhradu. 

Mali ste predstavu aj o materiáloch?
Chcel som netradičnú stavbu, no z tradičných, osvedčených a hlavne prírodných materiálov. Zároveň si potrpím na trvácnosť a kvalitu, za ktorú som ochotný si aj priplatiť. Zvažoval som viaceré materiály a v mojom prípade vyhrala pálená tehla Porotherm a škridla Tondach. Možno si poviete, že je to profesionálna deformácia, či lojalita k zamestnávateľovi, no ja v tomto dome plánujem žiť a to bez ohľadu na to, kde pracujem alebo budem pracovať. Pri rozhodovaní som sa teda držal faktov a osobných skúseností z praxe.


Moderný dom z tradičných materiálov

Moderný dom z tradičných materiálov
Wienerberger slovenské tehelne, spol. s r.o.

Vraveli ste, že ste sa rozhodli pre tehlu, no zvažovali ste aj alternatívy. Bolo to náročné rozhodovanie?
Spomínanou alternatívou bol pórobetón. Ten presadzoval aj projektant, ktorý s ním štandardne pracuje a pravdepodobne mal aj program, ktorý mu uľahčoval projektovanie práve s kvádrami. Osobne som bol, z objektívnych dôvodov, naklonený tehle, no faktom bolo, že tepelnoizolačné vlastnosti pórobetónu a pálenej tehly sú veľmi podobné. To, čo u mňa rozhodlo v prospech tehly boli zvukoizolačné vlastnosti, kde tehla absolútne vyhráva. Bol som totiž vo viacerých domoch z pórobetónu a zvuk sa tam šíril aj cez dve izby. Ja som zvolil nosné priečky Porotherm s hrúbkou 17,5 cm, klasické priečky s hrúbkou 11,5 cm a mám absolútnu akustickú pohodu. Ostatne tehla je osvedčená klasika – rodičia mali dom z tehly, starí rodičia tiež a tieto domy stoja desaťročia.

Dominantou domu býva strecha. Bolo pre Vás, ako pre obchodného zástupcu značky Tondach, rozhodnutie o krytine jasnou záležitosťou?
Glazovaná krytina. Toto je jedna z mála vecí, v ktorej som mal jasno od samého začiatku a výber by bol rovnaký aj keby som bol absolútny laik, ktorý si naštudoval základné informácie o materiáloch. Keramická škridla Tondach je pre strechu jednoducho nenahraditeľná a s povrchovou úpravou jednoznačne najlepšia voľba. Kedysi sa mi glazované škridly nepáčili kvôli ich lesklému vzhľadu. Dlhodobou prácou s krytinami som si ale uvedomil význam tejto povrchovej úpravy a zmenil názor natoľko, až sa ocitli na mojom dome. Bežne vídam glazované škridly, ktoré aj po rokoch vyzerajú ako nové, kým iné typy krytín farbu strácajú. Hovorí sa, že strecha dotvára dom, ale ak vám po niekoľkých rokoch vybledne, začne vynikať fasáda. A to je škoda. 

Iné krytiny ste teda hneď zavrhli? Plech? Betón?
Plech rozhodne nie, chcel som skôr rokmi overené krytiny. Betón a pálená krytina majú fyzikálne vlastnosti viac-menej podobné, okrem teda už spomínanej farebnej stálosti. Tá bola pre mňa dôležitým atribútom, z ktorého som poľaviť nechcel. No a samozrejme potom ešte aj osobný vzťah, ktorý som si vytvoril k pálenej krytine Tondach vďaka mojej práci. Ťažšie bolo skôr rozhodovanie o farbe strechy.

Nakoniec vyhrala čierna …
Áno, tu mala ale hlavné slovo moja partnerka. Ja som s jej výberom spokojný, strecha je elegantná a zaujme na prvý pohľad.


Moderný dom z tradičných materiálov

2180347
Wienerberger – Slovenské tehelne, s. r. o.

V dome bývate už takmer 2 roky. Ako sa vám býva?
Dom je prakticky presne podľa mojich predstáv, na prírodnej báze. Tehlové murivo vytvára optimálnu klímu a dom je celkovo riešený tak, aby poskytoval maximálny komfort. Vsadili sme na moderné technológie, ktoré pohodu umocňujú. Máme rekuperáciu aj kachle a na streche máme spravenú predprípravu na fotovoltiku.

Je niečo, čo by ste dnes pri stavbe spravili inak?
Spätne troška ľutujem, že sme nesiahli po rekuperácii s klimatizáciou. No a mali aj troška smolu pri fasáde. Máme kontaktnú, no rozmýšľali sme nad odvetrávanou. Tá má obrovské výhody práve kvôli medzere medzi murivom so zateplením a fasádnou doskou, kadiaľ prúdi vzduch odvádzajúci vlhkosť. Vtedy ma odradili materiály fasádnych dosiek, ktoré neboli úplne prírodné. Žiaľ až o rok neskôr prišli na Slovensko keramické fasádne dosky Argeton. Ak by som staval teraz, moje rozhodnutie by bolo jasné. Na druhej strane, za pár rokov budem určite riešiť revitalizáciu fasády a už teraz môžem povedať, že minimálne na južnú stranu pôjde odvetrávaná fasáda s keramickými fasádnymi doskami. 

wienerberger.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti Wienerberger slovenské tehelne, spol. s r.o.

Kategória: Strecha, podkrovie
Tagy: strecha strešná krytina tehla
Zdieľať článok