Elektrina ako zdroj na vykurovanie rodinných domov

29. 07. 2010
Zdieľať

Cieľom nášho snaženia by malo byť dosiahnutie optimálnej tepelnej pohody za cenu primeraných vstupných aj prevádzkových nákladov. Samotná tepelná pohoda je pritom termín, ktorý sa dá charakterizovať veľmi sofistikovane na základe objektívnych fyzikálnych ukazovateľov, pre užívateľa je však zaujímavejší subjektívny pocit, čiže „ako sa vo vykurovanom prostredí cíti“.

Bežne dostupných je niekoľko vykurovacích systémov, každý ponúka rôzne možnosti a výhody, ale prináša aj isté riziká a obmedzenia. Vybrali sme niekoľko najpoužívanejších tepelných zdrojov a dali šancu obhájiť tento typ zástupcom ich dodávateľov.


ELEKTRINA


Odpovedá Miroslav Petr, vedúci obchodu spoločnosti Fenix Jeseník
Aké sú hlavné argumenty na výber elektriny ako hlavného zdroja na vykurovanie RD?

Stručne povedané: nízke štartovacie náklady, prakticky nulové náklady na údržbu, bezobslužná prevádzka a presná regulácia. Elektrické vykurovanie je veľmi dobre regulovateľný systém a užívatelia sú vzhľadom na jednoduchú a lacnú reguláciu schopní úplne prispôsobiť vykurovací režim meniacim sa rodinným zvyklostiam aj ekonomickým podmienkam. Zaujímavá je aj obstarávacia cena elektrických vykurovacích systémov. Táto skutočnosť je veľmi dôležitá najmä v prípade nových objektov s nízkou tepelnou stratou a tým aj nízkou spotrebou energie na vykurovanie. Navyše, na elektrické vykurovanie existujú zvláštne tarify, ktoré umožňujú používať lacnú energiu v tzv. nízkej tarife aj pre ostatnú spotrebu v domácnosti. Tento fakt je tiež významným faktorom pri úspore celkových nákladov na prevádzku domácnosti.



Elektrina ako zdroj na vykurovanie rodinných domov

276601


Elektrické vykurovanie – schéma využitia (Fenix Group)
1 – káblové vykurovacie systémy, 2 – fóliové vykurovacie systémy, 3 – sálavé stropné panely, 4 – teplovzdušné vykurovacie systémy, 5 – centrálny regulačný systém, 6 – akumulačné ohrievače vody, 7 – podlahové izolácie.


Akým optimálnym spôsobom možno elektrickú energiu využívať na vykurovanie?
Trendom sú veľkoplošné nízkoteplotné vykurovacie sústavy, u nás známe skôr ako vykurovacie rohože a káble. Nízkoteplotné sálavé vykurovanie je pozitívne z hľadiska spotreby energie aj optimálneho rozloženia teploty v priestore, vykurovacie prvky sú zabudované do konštrukcie a nerušia vnímanie interiéru. Odpoveď na otázku, či použiť vykurovacie rohože alebo fólie, dá skladba podlahy a zvolená podlahová krytina – napr. pod dlažbu sú vhodné rohože, pod laminátové alebo drevené podlahy fólie. Principiálne ale fungujú oba tieto typy rovnako. Fólia sa dá použiť takisto na stropné vykurovanie, na ktoré možno inštalovať vyšší príkon než do podlahy. Elektrické konvektory sa čoraz častejšie používajú ako doplnkový zdroj tepla, ktorý zabezpečí potrebnú dynamiku vykurovacieho systému, prípadne ako zdroj tepla v podružných priestoroch. Ale aj konvektory zodpovedajú požiadavkám na moderné zdroje tepla – napríklad sálavé konvektory majú moderný dizajn a dajú sa veľmi dobre regulovať. Novinkou sú sálavé sklenené GR panely.











Elektrina ako zdroj na vykurovanie rodinných domov

276604


Elektrina ako zdroj na vykurovanie rodinných domov

276602

Montáž vykurovacej rohože pod dlažbu v kúpeľni Montáž fóliového vykurovacieho systému Ecofilm pod laminátovú plávajúcu podlah


S akým doplnkovým systémom odporúčate tieto systémy kombinovať?
Osvedčené sú systémy, v ktorých sa elektrické vykurovanie kombinuje s teplovzdušným kozubom. Máme rad zákazníkov, u ktorých poznáme obstarávacie náklady a dlhodobo sledujeme náklady na prevádzku. Systém „elektrina – kozub“ vnímajú ako spoľahlivý a ekonomicky atraktívny. Elektrické vykurovanie môže byť vhodným doplnkom aj pri sústavách s tepelným čerpadlom či pri teplovzdušnom vykurovaní s rekuperáciou.


Elektrina sa všeobecne považuje za jeden z najdrahších spôsobov vykurovania. Aké je ekonomické hľadisko v prípade jej využitia? Čo všetko treba zohľadniť?
Často sa hodnotí iba cena energie za teplo, ale náklady na prevádzku ostatných elektrospotrebičov v domácnosti sa neberú do úvahy. A pritom práve tieto spotrebiče majú významný vplyv na celkovú ekonomiku prevádzky domácnosti. V otázke ekonomického hľadiska použitia elektriny je dôležitým parametrom energetická náročnosť objektu a kvalita zvolenej regulácie. Pre staršie a zle zateplené rodinné domy je elektrické vykurovanie bez akejkoľvek regulácie, samozrejme, nákladné a je iba na investorovi, či zvolí zateplenie objektu a k nemu na realizáciu a prevádzku skutočne ekonomicky výhodné elektrické vykurovanie s modernou reguláciou, alebo nechá objekt v pôvodnom stave a bude hľadať lacnejší zdroj energie…



Elektrina ako zdroj na vykurovanie rodinných domov

276603



Skladba podlahy s využitím vykurovacej fólie


Odporúčali by ste elektrické vykurovanie ako hlavný zdroj tepla aj pre nízkoenergetické a pasívne rodinné domy?
Iste, pre objekty, ktoré sa svojimi parametrami blížia k hranici NED, už totiž nie je najdôležitejším faktorom cena samotnej energie, ale významný vplyv hrajú obstarávacie náklady, náklady na údržbu a životnosť vykurovacieho systému a jeho komponentov. Spotreba energie na vykurovanie je v tomto prípade už taká malá, že napríklad pri tepelnom čerpadle, aj keď dokáže vyrobiť teplo najlacnejšie, je návratnosť investície dlhšia, ako životnosť zariadenia, a tým sa stáva nevýhodným.


ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Energia Stavba
Tagy: energie stavba domu vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia