Ako dlho naozaj trvá vybaviť si hypotéku? Niekde je to otázka zopár dní

22. 05. 2018 Zdieľať

Od 1. júla vstupuje do platnosti nariadenie Národnej banky Slovenska, ktoré upravuje poskytovanie hypoték nad 90 % a 80 % hodnoty zabezpečenia. Okrem toho určuje hranicu maximálneho možného zadlženia žiadateľa. Ak teda chcete o úver požiadať ešte pred týmto termínom, prečítajte si, ako sa na všetko pripraviť a kde to vybavíte najrýchlejšie.

Ešte predtým, než vôbec vojdete do banky, je dôležité mať ujasnených niekoľko vecí: či máte záujem o novostavbu, starší dom či byt, či ide o prvé bývanie alebo kúpu nehnuteľnosti vnímate ako investíciu. Nevyhnutné je mať aj predstavu o tom, koľko z mesačného príjmu dokážete vyčleniť na pokrytie nákladov spojených s bývaním. Vo všeobecnosti sa odporúča nemať splátku hypotéky vo výške viac ako 30 % čistého mesačného príjmu.

S čím prísť do banky?

Po ujasnení svojich predstáv prídu na rad nevyhnutné formality. Potrebujete nasledujúce dokumenty:
doklad totožnosti,
doklady k príjmu: v prípade, že ste zamestnanec, váš príjem overí banka dopytom do Sociálnej poisťovne, podnikatelia dokladujú príjem daňovým priznaním, ak sa banke nepodarí overiť ho elektronicky,
doklady preukazujúce účel použitia úveru, ako je kúpna zmluva, prípadne rezervačná zmluva. Pri nehnuteľnosti, ktorá sa stavia, je to zmluva o budúcej zmluve, 
znalecký posudok k zakladanej nehnuteľnosti. Ak kupujete byt, môžete využiť aj interné ohodnotenie banky, ktoré je zvyčajne lacnejšie a rýchlejšie ako znalecký posudok.
Skompletizovať si všetky potrebné papiere vám síce zaberie istý čas, no ten sa vám vráti v podobe rýchlejšieho a jednoduchšieho poskytnutia úveru na bývanie. Je dobré si tiež vždy vopred zistiť čo najviac informácií o kupovanej nehnuteľnosti, aby vás niečo neskôr nezaskočilo a nezbrzdilo celý proces. Najčastejšie sa stáva, že na liste vlastníctva sa nachádza ťarcha alebo práve prebiehajúci zápis, ktorý banka nevie identifikovať. Pri domoch a novostavbách je zároveň dôležité uistiť sa, že k nim vedie prístupová cesta po verejnej komunikácii alebo je zriadené právo prechodu a prejazdu, ak k domu vedie súkromná cesta. Tieto veci vedia kúpu nehnuteľnosti často nepríjemne skomplikovať.

Koľko času si vyhradiť?

Lehoty, ktoré sú nevyhnutné na všetky úkony spojené s úverom, hrajú momentálne dôležitú úlohu v ponukách slovenských bánk. Časový interval je v tomto prípade naozaj široký, od niekoľkých dní až po viac ako mesiac. Práve proces trvajúci iba niekoľko dní sľubuje Tatra banka. Dôležité je však pripomenúť, že to platí v prípade, že všetky vyššie spomínané dokumenty máte dôkladne pripravené už pri prvej návšteve banky.
Tatra banka tiež k hypotéke ponúka 100 % zľavu na poplatok za úver, účet s balíkom Tatra PersonalTB až na tri roky zadarmo a taktiež za klienta vybaví vklad záložných zmlúv do katastra nehnuteľností. Ďalším benefitom je aj uhradenie nákladov súvisiacich s predčasným splatením hypotéky v inej banke v prípade refinančného úveru.
Ak sa chcete o HypotékeTB od Tatra banky dozvedieť viac, kliknite sem.
ZDROJ: PR článok spoločnosti Tatra banka, a.s.
Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: financie na bývanie hypotéka
Zdieľať článok