Keď sa smeti vynášajú samé

04. 08. 2010
Zdieľať

Chcete vyriešiť problém s vynášaním smetí? Zbaviť sa drobných mušiek, ktoré sa nasťahovali do odpadového koša? Zaobstarajte si kuchynský drvič odpadkov. Všetok nepríjemný, mokrý a rýchle zahnívajúci potravinový odpad jednoducho zhrniete do drezu a...

Pri príprave pokrmov vzniká v kuchyni množstvo odpadu, ktorý spolu so zvyškami na tanieri tvorí zhruba polovicu z odpadov vyprodukovaných v domácnosti. Ide o zvyšky organického pôvodu, ktoré po krátkom čase v koši dajú o sebe vedieť – zvyčajne nepríjemným zápachom.


Keď sa smeti vynášajú samé

277468
Bond

Do každej kuchyne
Nepríjemnosť s pachmi v kuchyni elegantne vyrieši drvič odpadu. Možno ho upevniť priamo na výtokový otvor drezu. Všetky potravinové odpadky a zvyšky sa jednoducho vhodia do drezu a priebežne sa zhŕňajú priamo do komory drviča, kde sa likvidujú drvením. Odtiaľ sa podrvené čiastočky odplavujú do domovej kanalizácie. Drvič celkom nahradí pôvodný sifón, prevezme i všetky jeho funkcie.

Keď je spotrebič vypnutý, neodoberá žiadnu elektrinu a ani nemení funkčnosť drezu – ďalej môžete robiť bežné kuchynské úkony, napríklad umývať riad, napúšťať a vylievať vodu, odkladať špinavé taniere a podobne.  Ak drvič nie je v prevádzke, odporúča sa používať viacúčelovú zátku, ktorá umožňuje odtok vody z drezu a súčasne zachytáva cudzie predmety, ktoré by mohli spadnúť do drviacej komory.
 
Drvič prečisťuje odpadové potrubie – rozdrvené čiastočky tvrdých a ostrých materiálov (kosti, škrupiny) sa pod tlakom spolu s vodou vháňajú do odpadového potrubia, narážajú do starých usadenín, uvoľňujú ich a odnášajú so sebou.
 
Minimálna údržba
Drvič odpadu nevyžaduje v priebehu svojej životnosti takmer žiadnu údržbu. Pracovný priestor je antikorózny a elektromotor má samomazacie ložiská. Napriek tomu sa odporúča občas vybrať a opláchnuť gumovú manžetu, na ktorej sa usadzujú čiastočky drveného odpadu a môžu sa časom začať rozkladať. Prípadný odor odstránite rozdrvením pomarančovej alebo citrónovej kôry.


Keď sa smeti vynášajú samé

277470
Blum

Kvalitný drvič odpadu má:
– ochrannú manžetu alebo lapač nečistôt, ktorý sa dá ľahko vybrať a očistiť,
– materiál drviacej komory aj drviacich segmentov odolný proti korózii, BR>- kvalitnú konštrukciu motora – indukčný alebo s permanentným magnetom (motor s permanentným magnetom má 2 600 až 2 800 otáčok/min., do ktorých sa dostane prakticky okamžite, preto sa lepšie hodí do domácich drvičov; pomalší indukčný motor s 1 400 až 1 725 otáčkami/min. využíva rozbehový kondenzátor a kým dosiahne plný výkon, hrozí zaseknutie drviča predčasne vhodeným odpadom, preto je vhodnejší do priemyselných drvičov,
– hlučnosť v rozpätí od 60 do 90 dB podľa druhu prevádzky,
– odrušovací filter, aby nedochádzalo pri prevádzke k rušeniu TV a rádia,
– certifikáty o súlade s harmonizovanou európskou normou s označením CE, prípadne aj certifikát kvality ISO 

 

 

 

POZOR!
Nikdy nelejte chemikálie na čistenie odpadu priamo do drviča! Mohlo by dôjsť k poškodeniu tesniaceho gufera a presakujúca voda by mohla poškodiť motor. Ak potrebujete rozpustiť usadeniny v odpadovom potrubí a chcete použiť niektorý z chemických prípravkov, treba čističe naliať do potrubia až za napojením drviča.

Pri používaní drviča už nebudete riešiť problémy s upchaným odpadom alebo so slabým odtokom vody.


Keď sa smeti vynášajú samé

277471
Blum

Prečo drvič odpadu?
Potravinový odpad sa až z 85 % skladá z vody. Pri drvení sa zo zvyškov teda uvoľňuje voda, ktorá sa s ostatnou vodou odvádza do vodovodného a kanalizačného systému. Drvič znižuje celkové množstvo odpadu odchádzajúceho z domácností. Nepatrné čiastočky potravinových ostatkov sa jednoduchšie spracúvajú pri rozkladných biologických procesoch v úpravniach vôd, septikových nádržiach alebo v prírode. Navyše, rozdrvený odpad znižuje výskyt hlodavcov v kanalizáciách, pretože takéto odpadky sú pre hlodavce nepožívateľné.

Stačí dotyk…
Ak vás drvič predsa len nezaujal, mali by ste vhodne umiestniť odpadkový kôš pre lepšiu manipuláciu s kuchynským odpadom (ideálne v skrinke pod drezom). Klasické dvierka nahrádzajú výsuvné kontajnery, ktoré sú vybavené pojazdmi s tlmičmi, vďaka čomu sa kontajnery ticho otvoria aj dovrú bez použitia sily.

 

Do drviča…

patrí: ovocie a zelenina vrátane šupiek a kôstok (okrem listov artičoku, suchých šupiek z cibule a kukuričných šupiek), škrupiny z orechov a vajec, odrezky z mäsa vrátane šliach a kĺbov, kuracie a rybie kosti, rybie hlavy, staré pečivo, zvädnuté kvetiny, kávová usadenina spoločne s filtrom z prekvapkávača, použité čajové vrecúška, zvyšky z tanierov vrátane obrúskov, špáradiel, papierové vreckovky a utierky

nepatrí: sklo, porcelán, plasty, kovy, igelitové vrecúška, hliníkové fólie, kožené predmety, plátno, motúziky, guma, kamene, drôtenky, mycie hubky

ZDROJ: časopis ekoBývanie

Kategória: Ekolife
Tagy: drviče
Zdieľať článok

Diskusia